L’Ajuntament de Reus vol augmentar les xifres d’autoconsum a la ciutat amb una nova campanya informativa dirigida als veïns i veïnes dels barris per donar-los a conèixer les bonificacions del 50% de l’IBI pels habitatges que apostin per aquest sistema de producció energètica. La regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, amb la col·laboració de la regidoria de Relacions Cíviques, realitzarà dotze xerrades informatives dirigides especialment als ciutadans i ciutadanes de les zones residencials, on hi ha més habitatges unifamiliars, els quals permeten la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques amb més facilitat, però també a les comunitats de veïns o a les empreses.
El cicle de xerrades començarà el proper 15 de febrer al Centre Cívic Migjorn pels veïns i veïnes del barri Fortuny-Juroca. En aquesta primera presentació, a més del regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, també hi participarà l’alcalde, Carles Pellicer. El calendari de xerrades es preveu els dimarts i dijous dels mesos de febrer i març als barris Fortuny-Juroca; Xalets Quintana i Urbanització Sant Joan; Urbanització Sol i Vista i Urbanització Pelayo; Mas Vilanova; Aigüesverds; Mineta-Pinar; Mas Abelló i Mas Carpa; Jardins de Reus; Barri Immaculada i Santuari; Reus Sud Misericòrdia i Blancafort; Niloga i Sant Jordi i Barri Gaudí. Les dates i emplaçaments previstos es comunicaran properament.
El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, considera que “amb aquestes xerrades volem resoldre els dubtes més habituals alhora de plantejar-se fer una inversió d’aquest tipus. L’incentiu de la bonificació de l’IBI per un termini de cinc any, sumat al preu ascendent de la llum al que ens enfrontem, fa que el retorn de la inversió prevista inicialment s’amortitzi en un període curt i ens suposi un estalvi a llarg termini”. Rubio també ha incidit en els beneficis econòmics i ambientals de l’autoconsum en la lluita contra el canvi climàtic a través de la producció d’energies netes i km 0.
Per la seva banda, la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles, considera que l’experiència de campanyes transversals amb la regidoria de Medi Ambient han donat resultats positius de referència i implicació veïnal. “És per això que ens sumem a formar part d’aquest projecte per difondre la importància d’incorporar les energies sostenibles en els barris de la nostra ciutat amb les avantatges mediambientals i econòmiques que això comporta”, ha afegit.
Balanç de 2021
L’any 2021, el primer des de l’entrada en vigor del 50% de bonificació de l’IBI per la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, va tancar amb 55 sol·licituds de bonificació aprovades i 836 kW de potència solar fotovoltaica instal·lada. Una xifra que s’ha valorat positivament des de la regidoria però que es vol augmentar amb iniciatives com aquesta.
Cal recordar que al Ple del 22 d’octubre de 2021, on es van aprovar les ordenances fiscals per a l’exercici 2022, es va ratificar l’ampliació d’aquestes bonificacions de dos a cinc anys. Aquesta bonificació s’aplicarà, per tant, durant 5 anys consecutius, a comptar des del primer exercici posterior a la presentació de la sol·licitud.