Del 20 de gener a l’1 de febrer. Museu de Reus.
L’hivern de 1938, ara fa vuitanta anys, la ciutat de Reus va patir els pitjors moments de la guerra Civil, pel que fa als bombardeigs de l’aviació feixista.
El bombardeig més esgarrifós –si més no, en la memòria popular– es produí el 21 de gener, quan una bomba va esclatar a una de les entrades del refugi que hi havia sota la plaça de la Llibertat, amb un nombre de morts que no es va poder precisar per l’estat en què van quedar els cadàvers, però que superava la quarantena. El mateix bombardeig va deixar un rastre de morts i de destrucció en altres carrers, com els de Sant Elies o de Güell i Mercader.
El 24 de gener, la ciutat va patir un nou atac de gravetat amb dos bombardeigs. El primer, poc abans de les vuit del matí, en un moment en què els carrers eren plens de gent que anava a la feina i que deixà més d’una vintena de morts. El segon, cap a la una del migdia, que afectà la fàbrica de conserves Bescós i provocà una vintena més de morts. Després d’aquests dos successos, la ciutat restà pràcticament paralitzada.
El bombardeig del dia 24 provocà, a més, la destrucció de la casa Gay-Borràs, un edifici senyorial expropiat el 1936 i que esdevingué un dipòsit de béns culturals de la Comissaria General de Museus de la Generalitat i al qual s’havien traslladat els fons de l’antic Museu Municipal “Prim-Rull” de Reus i la documentació de l’Arxiu Històric de la ciutat, amb altres obres i objectes que s’havien salvat de la destrucció en els primers dies de la revolució. La pèrdua patrimonial fou considerable.
Coincidint amb l’aniversari d’aquests fets dramàtics, el Museu de Reus ha programat diverses visites al refugi antiaeri de la Patacada, un espai on es treballa aquest període la nostra història.
– Visites obertes al públic en general: el dissabte 20 i els dimarts 23 i 30, a les 17:30 hores.
– Visites concertades amb centres educatius: els dies 22, 24, 25 i 31 de gener i 1 de febrer.
A més, el dimecres 24, tindrà lloc a l’Arxiu de Reus la conferència «Plegar els morts amb pales. Els bombardeigs de l’hivern de 1938», a càrrec del Dr. Ezequiel Gort i dins el cicle sobre memòria oral que organitzen Carrutxa i el Departament de Cultura de la Generalitat.
Tot plegat, ens assegura un públic potencial d’unes dues-centes persones. El Museu publicarà un fulletó sobre la destrucció del patrimoni de la institució arran del bombardeig del 24 de gener –amb un text de Jaume Massó i imatges captades per diversos fotògrafs–, que es repartirà en totes aquestes activitats i que s’acompanyarà amb d’articles en edició digital, en commemoració del vuitantè aniversari dels bombardeigs.