Vuit ciutats catalanes reben els primers distintius de Ciutats i Viles amb Caràcter

Vuit ciutats catalanes reben els primers distintius de Ciutats i Viles amb Caràcter
Les ciutats que han aconseguit aquesta distinció són Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Vic, Reus, Vilafranca del Penedès i Tortosa.
L’Agència Catalana de Turisme ha encarregat a un comitè d’experts format per reconeguts professionals de diferents àmbits que validin que les ciutats compleixen els requisits per obtenir aquesta certificació.
El director general de Turisme, Octavi Bono, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, han lliurat avui al Palau Moja de Barcelona els primers distintius de Ciutats i Viles amb Caràcter. Han recollit aquestes distincions en nom de les seves ciutats la tinent d’alcalde i consellera de Turisme de Tarragona, Immaculada Rodríguez; el tinent d’alcalde de l’Àrea de Cultura, Innovació i Projecció de Terrassa, Amadeu Aguado; el tinent d’alcalde i regidor de Turisme de Tortosa, Josep Monclús; la regidora de Turisme de Vic, Carme Bover; la regidora de Cultura i Projecció de Ciutat de Reus, Montserrat Caelles; la regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Dolors Rius; i la tècnica de turisme cultural i patrimoni de Lleida, Núria Rauret.
Durant l’acte de lliurament, Bono ha declarat que “avui distingim unes ciutats que volen crear un espai d’influència en el seu entorn més immediat, perquè són ciutats que es reconeixen a elles mateixes amb un punt d’autoestima i aquest és un element clau configurador de la identitat“. Així mateix, el director general de Turisme ha volgut destacar que “amb el distintiu de Ciutats i Viles amb Caràcter activem ara una nova eina per afavorir una millor projecció d’aquests altres espais urbans de Catalunya que, amb el seu caràcter, contribueixen a configurar el caràcter del país”.
La distinció de Ciutats i Viles amb Caràcter és una marca de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), del Departament d’Empresa i Coneixement, que avui han rebut les ciutats de Lleida, Tarragona, Girona, Terrassa, Vic, Reus, Vilafranca del Penedès i Tortosa.
Aquesta marca té com a objectiu posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya –més enllà de Barcelona- i promocionar aquelles ciutats que combinen diferents aspectes (cultura, art, gastronomia, arquitectura, innovació, etc.) per oferir al visitant una experiència completa. Hi poden optar ciutats mitjanes –pel que fa al volum de població- i amb una forta personalitat marcada per alguns aspectes com ara el caràcter històrico-cultural, enogastronòmic, artístico-creatiu, entre d’altres.
Les ciutats aspirants que vulguin optar a aquest distintiu han de complir sis requisits:
1.    Caràcter de ciutat o vila. Han de destacar com a  mínim per un dels quatre eixos de caràcter: històrico-cultural (que es manifesti tant en el seu patrimoni urbà com en les seves tradicions i festivitats); eno-gastronòmic (tant des d’un punt de vista tradicional com innovador i que reflecteixi la importància econòmica del sector); artístico-creatiu (acollidores i inspiradores d’artistes, de nous corrents i estils i de noves tendències); qualsevol altre caràcter que la defineixi i diferenciï de la resta (esportiu, sostenible, etc.).
2.    Tipologia de ciutat o vila. Han de ser capital de comarca o tenir una població compresa entre 10.000 i 50.000 habitants. Excepcionalment es podran acceptar ciutats amb una població superior que no siguin capital de comarca, sempre i quan la xifra de Béns Culturals d’Interès Nacional sigui significativa en nombre i importància o la ciutat aporti un valor afegit notori a la marca Ciutats i Viles amb Caràcter.
3.    Existència de Béns Culturals d’Interès Nacional. Han de disposar de com a mínim tres Béns Culturals d’Interès Nacional en el nucli urbà o menys si algun d’ells és un conjunt històric.
4.    Vocació turística. Han de tenir unes infraestructures i serveis turístics, com per exemple una oferta àmplia d’allotjament i restauració (preferiblement de una cuina catalana i amb productes de proximitat), una oficina de turisme amb atenció mínima en tres idiomes, un web turístic en idiomes, perfils a les xarxes, o senyalització turística dins la ciutat, entre d’altres requisits.
5.    Vocació de futur. Han d’estar orientades a la sostenibilitat i la innovació potenciant polítiques de recollida selectiva d’escombraries i gestió de residus, incentivant la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), oferint punts wi-fi públics de lliure accés o disposant d’una seu electrònica de l’ajuntament per fer tràmits, entre d’altres.
6.    Criteris d’equipament de ciutat i paisatge urbà. Han de tenir un mínim d’equipaments i serveis orientats a millorar la vida dels ciutadans, com per exemple espais verds, comerç de proximitat, una xarxa de transport públic amb horari ampli, places d’aparcament al centre de la ciutat o equipaments públics (biblioteques, centres sanitaris, instal·lacions esportives, etc.), entre d’altres.
Les ciutats que compleixen aquests requeriments poden presentar la seva candidatura a l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Un comitè d’experts, format per membres de l’ACT i professionals destacats i reconeguts de diferents àmbits (arquitectes, urbanistes, gestors culturals, etc.), avalua i valida les sol·licituds i decideix quines ciutats compleixen els requisits per esdevenir Ciutat o Vila amb Caràcter.
Les ciutats i viles que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme, i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de on-line de l’ACT, ús per utilitzar el distintiu exclusiu de Ciutats i Viles amb Caràcter, participació en accions promocionals de l’ACT (fires, workshops, presentacions, viatges de familiarització, etc.), accés al pla de formació de l’ACT, o accés a informes d’intel·ligència de mercat elaborats per l’Agència Catalana de Turisme, entre d’altres.
 
Programes de treball de l’ACT
La marca Ciutats i Viles amb Caràcter forma part del programes de treball de l’Agència Catalana de Turisme en l’àmbit del turisme cultural. El seu objectiu és atraure aquells turistes interessats pel turisme cultural i posicionar Catalunya com una destinació de referència en aquest segment.
Els nous programes de treball de l’ACT es caracteritzen per estar orientats a la demanda, per apostar per la innovació i el màrqueting online, per basar-se en un profund coneixement dels mercats, i per buscar una clara orientació a resultats.
A més de Ciutats i Viles amb Caràcter, l’ACT disposa d’altres programes de turisme cultural com són Arts i CulturaPobles amb Encant i properament Viles Marineres i Rutes de Catalunya.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.