El Centre de Normalització Lingüística formarà noves parelles lingüístiques que es trobaran a Reus durant els mesos de juliol i agost. Un cop iniciats els cursos intensius de juliol, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL) engega una nova edició d’estiu del Voluntariat per la llengua (VxL), una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques entre persones que parl en habitualment en català (voluntaris) i persones interessades a adquirir fluïdesa (aprenents). Durant aquest curs se n’han format 241 a les comarques del Baix Camp i el Priorat, 142 de les quals a Reus.
Les noves parelles, que es trobaran deu hores per conversar en català mentre fan qualsevol altra activitat, es coneixeran el proper dilluns 10 de juliol a les 11.15 h en un acte de presentació que es farà a la seu del CNL, al Mas Vilanova (c. de l’Àliga de Reus, 1). Les persones interessades a participar-hi encara s’hi poden inscriure a www.vxl.cat, al 977 12 88 61 o al CNL (c. de l’Àliga de Reus, 1).
Avantatges per a voluntaris i aprenents
Els integrants de les parelles lingüístiques poden participar en les activitats complementàries que el CNL els organitza. Aquest estiu es continuaran oferint unes tertúlies obertes que es faran cada dijous del 6 de juliol al 3 d’agost d’11 a 12 h al mateix CNL i que es plantejaran a partir d’una lectura del material Llegir per parlar, llegir per aprendre. Aquesta activitat també està oberta a l’alumnat del cursos de nivell Bàsic 3, Elemental i Intermedi, i durant el curs han tingut 58 assistents.
A més, hi ha moltes entitats a Reus i la resta de Catalunya que col·laboren en el programa i ofereixen avantatges per als participants. Tots aquests avantatges es poden consultar al web del CNL (www.cpnl.cat/reus) o al web del Voluntariat per la llengua (www.vxl.cat).
Voluntariat virtual
A banda de la modalitat presencial, el Voluntariat per la llengua ofereix des de l’inici d’aquest any la modalitat virtual del programa, en què parelles de qualsevol punt del món es troben una hora a la setmana a través d’un programa de videoconferència per conversar en català. Estudiants de català d’arreu del món o persones que tornen al seu lloc d’origen però volen seguir practicant aquesta llengua tenen aquesta eina per millorar la seva fluïdesa. El CNL de l’Àrea de Reus actualment gestiona 3 parelles d’aquest tipus, les quals resideixen en diverses zones de l’Estat espanyol.
Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 110.000 parelles.