Aquest dimarts s’ha presentat a Reus la programació de la tretzena edició de Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage. El film inaugural d’enguany és “Andrea Motis, The Quiet Trumpet de Ramon Tort”, Una història íntima i carregada d’emocions d’un moment únic, en què la trompetista decideix fer un salt en la seva carrera professional. Una pel·lícula sobre canvis vitals, dubtes, pors, contradiccions i jazz, molt de jazz que es projectar&ag rave; el dia 7 de novembre, a les 21:00 h, al Teatre Bartrina.
Després del documental hi haurà una actuació de l’Andrea Motis i el Joan Chamorro. Una nit plena de música que vol també commemorar l’any de Reus com a Ciutat de la Música 2018 i que té l’entrada gratuïta per a tots els assistents.
A la Secció Oficial podrem gaudir del documental, “Deaf Child”, que narra la història d’en Tobias, un nen que va néixer sord i que, ja d’adult, reflexiona a través de la mirada del seu pare, el que ha estat la seva infantesa i joventut. Un retrat íntim ple de reptes, il·lusions i molt de suport; “No intenso agora”, un film d’autor que a través d’imatges d’arxiu de la Revolució Cultural del 68 de la Xina però també de França, “Txecoslovàquia i Brasil”, investiga i reflexiona sobre els esdeveniments i els seus protagonistes, així com del moment posterior, quan les passions queden enrere; “Miró contra Miró”, és un documental que indaga i desvela l’altra cara de Miró, un Miró que cremava els seus quadres i destruïa la seva obra per no perdre la seva capacitat de provoc ar, un Miró que es va autodefinir com a “l’assassí de la pintura”; “Ciudadano Fernando Gallego”, és el retrat de Nando Dixkontrol, una de les figures clau en la culminació de la figura del DJ com figura protagonista de la nit i com a ídol de massa. Una història anònima d’algú que no sempre ho va ser.
La secció MemoriReus consta de les següents pel·lícules:
- “Una vida fent fira” ens presenta les set dècades de la firaReus amb testimonis i retrats d’una ciutat amb caràcter emprenedor i comercial.
- “Hereus d’un cardenal proscrit” retrata com durant la dictadura franquista hi va haver una part de l’església catòlica tarragonina que va ser fidel a la seva fe tant com ho va ser a Catalunya i a la seva cultura.
- “Nueve días sin Fidel” enregistra els 9 dies de dol oficial a Cuba després la mort de Fidel Castro. Dies que transcorren entre les multitudinàries mostres de reafirmació davant la “desaparició física” del “comandante” i els silencis íntims.
Aquest any hi haurà una Sessió Vintage amb la projecció de “El Jovencito Frankenstein”. Amb motiu del bicentenari de la publicació de Frankenstein, ens endinsem, de la mà de Mel Brooks, a una comèdia de terror dels anys 70 que ha esdevingut un dels clàssics del gènere.
A més, MemoriXics, dedicada al públic familiar, també recupera un clàssic de la comèdia, El regreso de la Pantera Rosa, del director Blake Edwards.
Per altra banda, Memorimage proposa el taller “Aprèn com fer un documental”, dirigit a tots aquells interessats en explicar una història propera a través d’un documental.
Paral·lelament, dins el marc de la Jornada Professional, tindrà lloc la segona Trobada de Responsables d’Arixu i Documentació de les Televisions estatals, que té com a objectiu contrastar mètodes diferents d’organització, gestió del treball, recursos, etc. A més a més s’oferirà una Master Class liderarda per Ben Green, un dels precursors sobre les negociacions de drets d’imatge i que va treballar anteriorment per l’arxiu de la BBC.
El dissabte 10 de novembre tindrà lloc la Cloenda de Memorimage 2018 amb l’entrega de Premis i la projecció d’”Out”, un documental que radiografia un temps de valentia, on diferents joves gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals d’arreu del món, enregistren el moment d’explicar a les seves famílies la seva orientació sexual. Les diferents xarxes socials (Youtube, Whatsapp, Skype…) es converteixen en els còmplices necessaris d’aquestes històries carregades d’emoció.
Memorimage Online permetrà visionar, per tercer any consecutiu, algunes de les obres del festival a través de la plataforma Filmin. Del 7 de novembre al 7 de desembre es podrà veure en exclusiva una selecció de 5 pel·lícules de l’edició 2018 – “Out”, “No intenso agora”, “Dolphin Man”, “Nueve días sin Fidel” i “Una vida fent fira” – i 9 títols d’anteriors edicions de Memorimage – “Com canviar el món”, “El gran vuelo”, “Game over”, “Joana Biarnés, una entre totes”, “Priorat”, “Sobre la marxa”, “Després de la boira”, “Els records glaçats” i “Angry Inuk”.
La tretzena edició del Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus se celebrarà del 7 al 10 de novembre al Teatre Bartrina i al CIMIR i aquest any com a novetat s’afegeix el Centre Cultural Castell del Cambrer on es projectarà part de la programació. Totes les projeccions són gratuïtes, i per a les sessions de la inauguració i de la cloenda cal demanar invitacions prèviament a cultura@reus.cat o al telèfon 977 010 228.