El passat divendres, 8 de març, dia de la Dona, es van celebrar les 10nes Olimpíades de Geologia a Catalunya, organitzades per l’Asociacion Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE). El mateix dia i a la mateixa hora es van realitzar les mateixes proves simultàniament a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. La participació ha sigut molt alta amb un total de 577 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 60 centres de tot Catalunya.
A la demarcació de Tarragona hi van participar 97 alumnes procedents de 9 centres diferents, que han realitzat les proves a la Universitat Rovira i Virgili.
Éric Aliagas Llurba, Miranda Garcia González i Carles López Rofes van ser els tres primers classificats i formaran l’equip que representarà Tarragona a la Xa Olimpíada Espanyola que tindrà lloc a Càceres del 5 al 7 d’abril. Allí competiran per un dels quatre llocs de la Fase Internacional que es farà al Corea del Sud a l’agost. Totes tres són alumnes de ciències de la Terra del Batxillerat de l’Institut Gabriel Ferrater de Reus. És la quarta vegada que tot l’equip de Tarragona està format per alumnes de l’Institut.
El dia de la dona també va estar molt present en aquesta prova, en la qual es va voler reivindicar la importància de les dones en la història de la geologia. Carmina Virgili, Inge Lehmann, Alice Wilson, Mary Tharp, Martine Bertereau, Barbara Rawdon- Hastings són alguns noms que varen sortir en els exercicis. Aquesta singular competició inclou dues proves, una individual i una de grup. La individual va consistir en una prova tipus test per resoldre problemes teòrics i pràctics de resposta única, i la grupal (grups de 4 persones) han estat exercicis de reconeixement de minerals, roques i fòssils, i anàlisi de mapes geològics.
El lliurament de premis es realitzarà demà divendres dia 15 de març, desprès del que es farà una conferència a la sala de Graus del Campus Catalunya de l’URV titulada “Anem a aconseguir les matèries primeres per fabricar mòbils i ordinadors”” impartida pel Dra. Pura Alfonso Abella, professora titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i Directora del Museu de Geologia Valentí Masachs d’aquesta Universitat.