Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, celebra la seva 22a edició del 10 al 13 de maig omplint de circ places, carrers i equipaments de Reus. Un total de 30 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp que, durant quatre dies, serà la vitrina del millor circ nacional i internacional a Catalunya.
La direcció artística, a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S.L.) des de l’any passat, manté l’objectiu de consolidar una fira Trapezi amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional a nivell internacional. Enguany, fa tres apostes molt clares: incrementa la programació internacional, consolida l’espai professional i manté l’ajuda a la coproducció d’espectacles que ja va començar a treballar en la passada edició. Enguany, presenta l’espectacle Gregaris, de la cia. Soon, una coproducció de la Fira i la companyia. Leandro Mendoza i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, han presentat aquest dijous la programació i el cartell de Trapezi 2018.
En quant a la programació artística, el Trapezi ofereix espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques. Totes les propostes compleixen les tres premisses establertes per la direcció: que presentin excel·lència tècnica i/o varietat en els números i/o disciplines de circ, que siguin produccions de factura professional i que tinguin una clara voluntat de comunicació amb el públic. Així mateix, la programació presentada respon a una línia artística i de programació variada i harmònica amb els horaris, públic (familiar, adult i de sector) i els espais on es representa.
Fira Trapezi està organitzada per l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya i compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’INAEM.
Trapezi, una vitrina de circ internacional
En aquesta edició, Trapezi fa una clara aposta pel circ internacional. En total presenta 9 produccions estrangeres, un increment important respecte passades edicions.
Des de Suïssa, arriba L’homme cirque, un espectacle de gran format de David Dimitri, una combinació innovadora d’acrobàcia, música i dansa. L’homme cirque es podrà veure en diverses representacions al llarg de la Fira i ha estat escollit per ser l’espectacle de cloenda de Fira Trapezi d’enguany. També de Suïssa, es podrà veure Trait pour Trait, la proposta de Cirque Au Carré. Aquesta companyia de circ contemporani ha creat un espectacle de malabars absolutament diferent, un muntatge amb una posada en escena molt original. Dijous 10 de maig al matí, abans de que s’inauguri oficialment Trapezi, els escolars de primària de Reus podran gaudir de dues funcions en primícia d’aquest espectacle de malabars.
També dins la programació internacional, el públic podrà gaudir de la proposta de la companyia belga D’Irque & Fien, un duet creatiu que presentaran Sol bémol, un espectacle poètic que es podrà veure al Teatre Fortuny. Per altra banda, de França hi ha programades quatre companyies: la Compagnie Les Mains, Les Pieds et la Tete Aussi (M.P.T.A) presentarà Santa Madera; la Cie H.M.G mostrarà l’espectacle 3D; la Compagnie Daraomaï presentaran TiraVol, una acrobàcia inèdita a la frontera entre la perxa xinesa i l’acro-dansa i Joel Martí & Pablo Molina, catalans però amb seu a França, estrenaran un extracte de la producció Random.
Per últim, des d’Alemanya, arriben els Avital-Jochen i la seva proposta de trapezi basculant i, l’italià Lorenzo Mastopietro amb l’espectacle Pas de musique, tancarà la programació internacional amb un muntatge que barreja el sentit de l’humor amb l’art dels malabars.
L’aposta de Trapezi per la coproducció d’espectacles i el circ de casa nostra
Tot i una clara aposta per la programació internacional, al Trapezi hi predominen les companyies de Catalunya i de la resta de l’Estat Espanyol.
De les propostes de Catalunya en destaca Gregaris, de la cia Soon. Enguany el Trapezi va encetar una nova línia d’ajuda a la coproducció d’espectacles, amb la intenció de generar una xarxa de coproductors que recolzi els artistes oferint-los recursos per a fer viable la producció d’espectacles exigents i amb equips artístics amplis. L’any passat el Trapezi va coproduir el muntatge MiraT, de Circ Pànic, amb el Festival Sismògraf d’Olot i enguany ho fa directament amb una companyia, la cia Soon, que presentarà Gregaris. La proposta és un espectacle de suar, honest i divertit, que parla del costat més humà de l’esport. A través de l’acrobàcia i l’humor els dos artistes posen el focus en la seva relació d’amistat i en com transiten de la col·laboració al conflicte, tot buscant l’equilibri entre gregari i líder. Un espectacle de bàscula, perxa xinesa i acrobàcia en un espectacle de 45 minuts per a tots els públics.
A més, aquest, any, es podran veure espectacles de les companyies catalanes: Amer i Àfrica, CAM, Cirk’Crash, Slow Olou, Cia(3), Julia Farrero, Leti&Fer, Los Barlou, Los Herrerita, Mortelo & Manzani, Mumusic Circus, Passabarret i Balkan Paradise Orchestra. De la resta de l’Estat espanyol, arriben les companyies Ganso & Cía, Brunette Bros, Teatro Sobre Ruedas, La Güasa Circo Teatro, i el Covador, un espai de mostra de les darreres creacions de les escoles de circ Rogelio Rivel (Barcelona) i Carampa (Madrid).
Les propostes de gran format: torna el circ de carpa al Trapezi!
En aquesta edició el Trapezi presenta diverses propostes de gran format que tindran com a objectiu deixar el públic amb la boca oberta. Entre elles, en destaquen el Cabaret, espectacle inaugural que tindrà lloc totes les nits de Trapezi a la Plaça del Mercadal, L’homme cirque, de David Dimitri, i la proposta dels catalans Mumusic circus, Flou Papagayo.
El Cabaret és un any més el format escollit per inaugurar el Trapezi i enguany ho fa amb una sorpresa, uns presentadors de luxe: Itziar Castro i Piero Steiner. Després de que Oriol Boixader ‘Oriolo’, Jordi Martínez i Joan Arqué ‘Arquetti’ presentessin el cabaret de l’any passat, el format manté l’aposta cap a la teatralització. Cada nit, es podrà veure un espectacle diferent compost per números de les següents companyies: Júlia Farrero, Lorenzo Mastropietro, Avital&Jochen, Duo Leti&Fer, Rhum&Cia, Joel Martí & Pablo Molina, Amer i Àfrica i Chaperton. I tot acompanyat per la música en directe de Circonautes, hàbils músics de música circense.
L’altra gran novetat d’enguany és que la carpa torna al Trapezi. Tornarà de la mà de L’homme cirque, de David Dimitri, que es representarà en una gran carpa instal·lada a la Plaça d’Anton Borrell. Una aposta de la direcció artística de la Fira per tal de recuperar aquest format tan típic del circ.
Per últim, una de les produccions de gran format més destacables és la proposta de Mumusic Circus. Presentaran Flou Papagayo, un muntatge que es podrà veure a la Plaça de la Llibertat on s’hi muntarà una grada per aproximadament unes 1.000 persones.
El circ de sala
Des de fa temps Trapezi aposta pel circ de sala, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquest format, els espectadors podran gaudir de cinc muntatges:
El Teatre Fortuny acollirà la proposta de la companyia D’Irque & Fien, Sol bémol. Els belgues presentaran un espectacle per a tots els públics, emocionant i poètic que combina a la perfecció el circ, el teatre i la música. El Teatre Bartrina presentarà Santa Madera de la companyia M.P.T.A. Juan Ignacio Tula i Stefan Kinsman continuen explorant el trio peculiar que formen amb la roda Cyr, i comparteixen amb el públic les seves preguntes sobre religió, paganisme, multiculturalitat, i identitat. Amb Santa Madera investiguen la relació que sorgeix de la violència, el perdó, la fraternitat i la tolerància, tot reflectint aquests rituals ancestrals que invoquen l’invisible.
Una altra de les propostes de circ de sala és la de la companyia H.M.G que presentaran 3D a la Sala Polivalent de La Palma. La companyia francesa presentarà un espectacle amb una singular estructura de circ, jugant acrobàticament molt a prop del públic. I, per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium acollirà l’espectacle Mobil de La Güasa Circo Teatro. La companyia andalusa presentarà un espectacle de circ i teatre d’objectes, molt íntim i sense text, on l’actor és a la vegada malabarista i amb una màquina realitzada en un 90% amb materials reciclats que genera diversos sons i ritmes.
L’àrea professional de Trapezi
Al llarg de les últimes edicions l’espai de professionals, s’ha començat a treballar el vessant de Trapezi com a Fira i com a aparador de les creacions catalanes i de la resta de l’estat i com a referent de qualitat i visibilitat del circ més actual. L’espai professional treballa per proporcionar un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.
Un dels principals objectius és incitar diferents formes d’acompanyament i seguiment i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció/coproducció dels diferents formats i procedències. I també atreure una bona presència de professionals, tan en quantitat com en qualitat: programadors, artistes, distribuïdors, gestors, institucions, mitjans i altres representants del circ i/o altres arts escèniques, a escala local, estatal i internacional.
Al llarg de la Fira es presentaran diverses activitats dedicades al sector professional, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que tindran lloc al llarg de tres dies, divendres, dissabte i diumenge.