Trapezi, Fira del Circ de Catalunya, celebra la seva 21a edició de l’11 al 14 de maig omplint de circ places, carreres i equipaments de Reus. Un total de 39 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp que, durant quatre dies, serà la vitrina del millor circ nacional i internacional a Catalunya. La regidora de Cultura Montserrat Caelles, el director dels serveis territorials de Cultura Jordi Agràs i el director artístic de Trapezi Leandro Mendoza han presentat aquest dimarts el festival a Reus.
Enguany la Fira del Circ estrena una nova direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles S.L.), encetant una etapa amb l’objectiu de consolidar una fira Trapezi amb identitat territorial que esdevingui una eina imprescindible per al circ de Catalunya i un referent en el sector professional a nivell internacional. La regidora de Cultura Montserrat Caelles ha explicat que aquesta “ha de ser una edició de renovació i revisió que vol proposar nous reptes a les companyies participants, al públic que en gaudeix i també als professionals que assisteixen a Trapezi amb la voluntat de conèixer les darreres tendències en el món del circ del nostre país i d’altres països”. Per la seva part, Leandro Mendoza ha apuntat que el Trapezi 2017 reflectirà i potenciarà el di&agrav e;leg intergeneracional que s’està produint dins el món del circ entre professionals que tenen un gran bagatge i experiència al darrere i nous talents emergents que innoven i renoven aquesta art escènica. El representant del Govern de la Generalitat Jordi Agràs ha recordat la importància i ritme ascendent que ha adquirit el sector del circ dins les indústries culturals de Catalunya, una tendència que es vol mantenir i afavorir.
En quant a la programació artística, el Trapezi ofereix espectacles de companyies catalanes, estatals i internacionals de diverses tendències, formats i tècniques. Totes les propostes compleixen les tres premisses establertes per la direcció: que presentin excel·lència tècnica i/o varietat en els números i/o disciplines de circ, que siguin produccions de factura professional i que tinguin una clara voluntat de comunicació amb el públic Així mateix, la programació presentada respon a una línia artística i de programació variada i harmònica amb els horaris, públic (familiar, adult i de sector) i els espais on es representa.
La principal novetat d’aquest any és l’inici a l’ajuda a la coproducció d’espectacles. Trapezi treballa amb la intenció de generar una xarxa de coproductors que recolzin els artistes oferint-los recursos per a fer viables processos de creació i producció d’espectacles més exigents i amb equips artístics més amplis. En aquesta edició Trapezi coprodueix amb altre mercat estratègic, el Sismògraf d’Olot, el muntatge MiraT, de Circ Pànic, un espectacle de perxa xinesa amb música en viu.
A nivell de programació, també cal destacar les principals estrenes que tindran lloc en el marc de la Fira: La Cia Eia torna a Trapezi per estrenar Espera, un espectacle de circ participatiu d’equilibris acrobàtics; la cia ES preestranarà Polos, un muntatge de pole-dance, malabars i dansa; els belgues Collectif à sense unique també han escollit la fira per estrenar a Catalunya el seu espectacle de gran format Léger démêlé; Los Galindos preestrenaran Udul i el val·lisoletà Miguel Gigosos i el català Oriol Boixader ‘Oriolo’ estrenaran a Catalunya els seus darrers espectacles, Möbius i Big Bank respectivament.
Altres espectacles que ompliran de circ places i carrers de Reus són: Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9 Barris, que també oferirà funcions escolars; Ni cap ni peus, la darrera creació de Circ Vermut; Náufragos, de La Industrial Teatrera, premi Trapezi en els Premis Zirkòlika 2016; Sinergia 3.0 de Nueve.uno, que tornen a la Fira després de presentar Sinergia 2.0 l’any passat; els francesos Supplice de la Planche amb el seu muntatge de perxa xinesa i bàscula Doux; el suïs George Traber que presentarà dos números de construccions efímeres i circ experimental, Heinz Baut i Hikohki Gumo; els murcians Up Arte amb Todo encaja, els granadins Zen del Sur amb Wake app!, un muntatge de trapezi i equilibris acrobàtics i Zirkus Morsa, amb Le Fin Demain, un espectacle d’equilibris acrobàtics íntim i de petit format. Al llarg de la Fira, s’habilitarà a Cal Massó el Trape-xic, l’espai per a infants de 0 a 5 anys a càrrec de Circ de les Mussaranyes amb Bòtes.
El circ de gran format al Trapezi
En aquesta edició el Trapezi presenta dues propostes de gran format que tindran com a objectiu deixar el públic amb la boca oberta, el Cabaret, espectacle inaugural que tindrà lloc totes les nits de Trapezi a la Plaça del Mercadal i Léger Démêlé dels belgues Collectif À Sense Unique, l’espectacle que clourà la Fira des la Plaça Anton Borrell.
El Cabaret és un any més el format escollit per inaugurar el Trapezi i enguany ho fa amb una sorpresa, uns presentadors de luxe: Jordi Martínez, Joan Arqué ‘Arquetti’ i Oriol Boixader ‘ Oriolo’. Els tres pallassos, vinculats a Monti & Cia i a Rhum & Cia, coincideixen després de molts anys sense trepitjar plegats els escenaris escollint el Trapezi com a esdeveniment ideal per fer la nova aparició. D’aquesta manera, el Cabaret manté l’aposta cap a la teatralització d’un format que ha funcionat molt bé els darrers anys i que aquest any canvia de lloc i omplirà la Plaça Mercadal totes les nits de la Fira. Cada nit, es podrà veure un espectacle diferent compost per números de les següents companyies: Circ Pistolet, Toni & Mila, Kiebre Duo, O’Neil Reyes, Baltic Seaman, i Zirkus Morsa.
I tot acompanyat per la música en directe de Circonautes, hàbils músics de música circense, i Joan Garriga, ànima i cantant de grups com Dusminguet o la Troba Kung Fú.
El segon espectacle de gran format que presenta Trapezi és Léger Démêle, dels belgues Collectif À Sense Unique, muntatge escollit per clausurar la Fira el dia 14 de maig des de la Plaça Anton Borrell. La proposta inclou acrobàcies, pal xinès, malabars, corda fluixa, una espectacle espontani, de circ còmic i àcid amb una mescla d’acrobàcies lleugeres.
El circ de sala
Des de fa temps Trapezi aposta pel circ de sala, un format que té sortida en el sector i que mica en mica va agafant cada vegada més empenta al nostre país. En aquest format, els espectadors podran gaudir de cinc muntatges:
El Teatre Bartrina acollirà la representació d’Invisibles, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris, un muntatge de trapezi, escala d’equilibris, roda alemanya, quadrant rus…que també podran gaudir en primícia els escolars de Reus.
L’altra proposta de circ de sala és la dels bascos Markeliñe, que presenten Quixot, un espectacle de teatre gestual i Trapezi que es podrà veure al Teatre Fortuny durant els dies de la Fira. Al mateix teatre, també es podrà veure Paradís Pintat, la darrera proposta de Pepa Plana, clown, que aquesta vegada treballa amb el dramaturg i director Ferruccio Cainero.
La Palma també acollirà l’estrena de Pulso, la nova producció d’Atempo Circ. Adreçada a un públic major de catorze anys, és un espectacle atrevit que combina equilibris sobre ampolles, roda cyr, malabars, trapezi, cord volant i manipulació de fuets.
Per últim, i més de petit format, el Teatre Bravium presentarà l’estrena a Catalunya de Möbius, el nou espectacle de Miguel Gigosos que combina els malabars amb una bonica simplicitat estètica.
L’àrea professional de Trapezi
Al llarg de les últimes edicions l’espai de professionals, s’ha començat a treballar el vessant de Trapezi com a Fira i com a aparador de les creacions catalanes i de la resta de l’estat i com a referent de qualitat i visibilitat del circ més actual. L’espai professional vol seguir donant visibilitat i adob al sector del circ català i també estatal, proporcionant un espai de negoci, impulsant la creació, la producció i la distribució de tots els formats i disciplines.
Un dels principals objectius de la nova etapa que enceta Trapezi en aquesta 21a edició és incitar diferents formes d’acompanyament i seguiment i suport entre artistes i gestors a escala estatal i internacional, potenciant especialment la fase de la producció/coproducció dels diferents formats i procedències. I també atreure una bona presència de professionals, tan en quantitat com en qualitat: programadors, artistes, distribuïdors, gestors, institucions, mitjans i altres representants del circ i/o altres arts escèniques, a escala local, estatal i internacional.
Al llarg de la Fira es presentaran diverses activitats dedicades al sector professional, organitzades amb el suport de l’Àrea de Mercats del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i que tindran lloc al llarg de tres dies, divendres, dissabte i diumenge.
Galeria de personatges peculiars
La nova etapa de Trapezi busca també donar empenta al circ de personatges excèntrics, insòlits, que proposen recorreguts al llarg de la fira a través d’espectacles i descobriments de petit format. Enguany s’han convidat a tres personatges peculiars, programats de tal manera que és possible seguir un recorregut per tal de gaudir de les tres propostes de manera continuada.
Aquesta ‘galeria’ de personatges està formada per El senyor de les Baldufes, de la cia Penelope y Aquiles, L’home roda, a càrrec del Professor Karoli i L’home orquestra, que dóna vida el Senyor Stets.
El Trapezi mira el futur i comença una nova etapa
El Trapezi estrena direcció artística a càrrec de Leandro Mendoza Artagaveitia que treballa amb un triple objectiu: consolidar-se com aparador del circ professional del país i l’estranger a Catalunya, potenciar les ajudes a la produccions a través d’aliances amb altres agents i entitats i treballar en la vessant professional de la Fira, augmentant el nombre de professionals acreditats i les activitats destinades al sector.
El nou projecte de direcció artística pretén promoure i regenerar Trapezi, una fira de llarg recorregut, per a que esdevingui una gran vitrina per visualitzar el sector del circ a Catalunya i arreu en totes les seves tendències artístiques.
A més, es treballa amb la idea de que la Fira Trapezi, com a difusora del circ català, no ha de funcionar només durant la celebració de la fira sinó que ha de ser-ne el representant durant tot l’any en diversos esdeveniments nacionals i internacionals per tal de crear aliances i futures col·laboracions.
Trapezi és i ha de ser vitrina del nostre circ, però també quelcom més: ha de ser un espai de mostra, trobada i treball en comú del sector del circ de Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.