L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat del regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, i del cap dels Serveis Tècnics Municipals, Lluís Serra, ha presentat avui en roda de premsa l’avantprojecte de l’Eix Cívic, mitjançant les imatges en 3D, que donen idea clara de la magnitud de la transformació urbana que comportarà el seu desenvolupament, ordenant l’espai amb criteris de sostenibilitat. Aquest gran canvi representarà un increment de la qualitat de vida pels residents i una millora de l’experiència per als visitants, els quals escullen Salou, fonamentalment, per dur a terme activitats com passejar, anar a la platja i gaudir de la gastronomia, segons indica l’informe de la demanda turística de 2021 d’Eurecat.
A l’espai que ocupa la via fèrria i un cop desmantellades les vies del tren, prevista per finals de l’estiu i que s’iniciarà per l’Hospitalet de l’Infant-Vandellòs, es construirà una gran avinguda per a vianants i serveis paral·lela als passejos de la línia de costa, amb amples zones blaves/verdes i arbrades, que esponjarà l’espai urbà i articularà una nova mobilitat més permeable, amb l’obertura de connexions transversals, amb nous encreuaments (fins a 7 en total), i que serà adaptada per a la circulació dels transports sostenibles, com el tramvia i la bicicleta.
Pere Granados ha explicat que “s’ordenarà i s’urbanitzarà l’espai i el paisatge urbà, amb criteris de sostenibilitat, social i econòmica, en els terrenys que ocupen les actuals vies del ferrocarril, destinant i recuperant espai per a les persones”. En aquest sentit, ha parlat d’una “ciutat inclusiva i d’un Salou integrador, amb una accessibilitat universal”, i “amb un transport sostenible”.
A nivell urbanístic, cal destacar la integració d’elements històrics de la zona, marcant un conjunt monumental i històric que inclourà la Torre Vella, l’Estació del Carrilet i l’Església de Santa Maria, entre altres elements.
A més, l’Eix Cívic inclou un gran parc central, una plaça cívica de gairebé 2 hectàrees, davant de la Torre Vella, que crearà un nou espai de centralitat urbana, que potenciarà la socialització i millorarà l’entorn, amb una adequada relació amb el conjunt urbà i generant nous espais lliures i equipaments públics, com el pàrquing soterrani projectat per a més de 500 places. Cal recordar que amb els Fons Next Generation es reforçaran els pàrquings dissuasius per donar més facilitat d’aparcament.
Es comptarà, també, amb uns edificis d’habitatges, amb ús comercial, amb la intenció de dinamitzar l’activitat econòmica i comercial, i millorar el paisatge urbà. Els habitatges protegits en règim genèric seran 99 i els lliures, 207.
També es construirà un edifici de 8 plantes que representarà la centralitat de l’Eix Cívic, respecte a totes les edificacions.
L’obra té un cost aproximat de 14 milions. És previst que comenci el 2025 i que finalitzi cap el 2027.
Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori, Marc Montagut, ha fet referència als paràmetres urbanístics de l’Eix Cívic. Aquest ocuparà 64.976 metres quadrats de sòl, dels quals 56.235 metres quadrats seran de sòl públic (86,55%) i 8.741 metres, de sòl privat (13,45%).
L’edificabilitat total és de 32.272 metres quadrats, mentre que l’edificabilitat residencial és de 28.059 metres quadrats i la de les activitats (comercials i professionals) és de 4.213 metres quadrats.
Montagut ha argumentat que les noves edificacions que es generen “creen vida i estructura urbana”. Així mateix, “es revitalitzarà el Barri de la Salut, el nucli antic, el carrer Nord i el carrer Major”, i “es donarà un accés ràpid a les platges i els passejos.