El dia 19 d’aquest mes de setembre s’inaugura l’exposició fotogràfica ‘Som així! La bellesa natural de les dones reals’ de Meritxell Perpiñá. Parlem amb la fotògrafa reusenca sobre aquest projecte que es pot visitar al vestíbul del Bravium Teatre, en els dies que hi hagi funció, fins al 31 de gener de 2018.
Quin és l’origen del projecte?
Va néixer fa més de 3 anys. Sóc botiguera, mare, tinc 3 fills i em feia molta ràbia a la botiga les converses que sentia sobre les nenes de les seves mares respecte al seu físic. Fa molts anys que sóc aficionada a la fotografia i vaig pensar que estaria molt bé fer un projecte on poder fotografiar les dones tal i com jo les veia. Totes són maques, la bellesa és diversa. Totes som diferents però totes tenim la nostra bellesa. Vaig començar a casa de manera molt senzilla, amb amigues i conegudes, i mica en mica es va anar fent gran.
Parla’ns de les models…
Són voluntàries, no les he escollit jo. Quan vaig començar el projecte vaig crear un xat amb totes les amistats de les xarxes socials. A partir d’aquí altres dones que no coneixia de res es van sumar a la iniciativa.
Esperaves aquesta resposta?
Una amiga va ser la primera en apuntars’hi i a partir d’aquí es van anar afegint. Va ser un xat privat no va ser una crida pública. Algunes van respondre que els agradava el projecte però que no s’hi atrevien. També vaig recalcar que volia que les fotos fossin amb el mínim de roba possible, només aquella amb que se sentissin còmodes: no volia que la roba tingués cap protagonisme.
Quina va ser la reacció davant de la càmara?
El fet de fer les sessions a casa meva, no en un estudi, treballant amb llum natural i de manera casolana va aconseguir que se sentissin molt còmodes. A més, els vaig demanar que vinguessin amb els seus fills ja que un dels moments en que una dona se sent pitjor amb el seu cos és després de ser mare. Les transformacions corporals i hormonals provoquen que no et sentis mai bé. No hi havia preparació prèvia; eren sessions totalment espontà- nies. Cada persona ha estat diferent.
I quan han vist el resultat?
La seva resposta un cop han vist el resultat ha estat molt bona. Fins i tot n’hi han hagut que m’han comentat que s’han sentit molt millor posteriorment, que els 26 • Meritxell Perpiñá • ‘Totes les dones tenim la nostra bellesa’ parlem amb… setembre 2017 ha pujat l’autoestima al veure’s tan naturals.
A quin públic està adreçada?
Està adreçada a un públic general, familiar, que li agradi veure fotografies. En aquest cas seran cossos i seran dones. Fotografies reals de persones normals que ens trobem pel carrer, amics, germans, mares… No va dirigit a cap públic concret. Crec que és molt important que els nens i adolescents s’acostumin a veure aquest tipus d’exposicions ja que estan exposats al bombardeig constant dels estereotips de la publicitat.
Aquest és l’objectiu?
A casa sempre hem estat molt oberts amb el tema de la bellesa corporal i no hi hem tingut cap problema, però l’adolescència és molt dura i cruel i han de tenir clar que s’han d’estimar tal com són i tot i que sembli un tòpic la bellesa és a l’interior. La bellesa no s’acaba als 25 o als 30: fins que morim som maques.
Per què al Bravium Teatre?
Coneixia molt el Jaume Amenós i és un lloc en el que em sento molt a gust i és molt proper i recollit. La Lourdes Domènech del Bravium em va comentar que volien donar vida al vestíbul de l’entitat i em va proposar la possibilitat d’exposar-hi. A més només es podrà visitar els dies en que hi hagi funció i la gent que va al teatre és un públic amb sensibilitat.
Què diries a la gent per què la visiti?
La bellesa és natural, és molt variada, està en els ulls de la persona que mira i només per això ja val la pena que vinguin. Que vegin que hi ha moltes dones diferents i totes davant d’una cámara podem ser models.