Montserrat Corretger
L’escriptora reusenca acaba de publicar la novel·la ‘La pensió d’alemanys’. Parlem amb ella sobre l’obra, la seva presentació i la diada de Sant Jordi.
Què es trobarà el lector?
Una novel·la propera a un documental, amb personatges reals que coincideixen a Reus en els anys vint i trenta, entre la joia de viure i els fets tràgics de la guerra. Política, economia, treball i relacions socials condicionen les vides dels protagonistes, alemanys i suïssos, i les d’altres personatges molt diversos.
Quin era l’objectiu a l’hora d’escriure-la?
Respon a diverses inquietuds: entendre el període comprès entre 1922 i 1939 de manera viva i directa a través de les experiències dels personatges, situats en un món reusenc obert al context europeu i connectats amb la riquesa cultural que arriba a Catalunya des d’Europa. Viuen amb passió les tensions polítiques autòctones i estrangeres, amb idearis sublims, com la literatura alemanya, o perversos, com el nazisme. He volgut que el lector s’immergeixi en les lluites i els problemes d’aquells anys en present, des de documents i fotografies i bategant a l’uníson amb els protagonistes.
Com ha anat el procés d’escriptura?
Volia deixar el testimoni d’aquests fets, coneguts de ben a prop. Finalment, ha estat en forma de novel·la, el vehicle idoni per a fer arribar idees i emocions al lector. Mentre es diverteix llegint coneix a fons aspectes fonamentals d’un passat que ens ha fet com som. He partit de records personals, testimonis familiars, entrevistes amb alguns dels personatges, documents i fotografies. Es pot dir que tenia la novel·la al cap. Només calia escriure-la.
A quin públic està adreçada?
He escrit amb gran respecte cap al lector, he marcat distància entre ell i el narrador perquè s’entengui directament amb els personatges i entri a les escenes. Hi trobarà molts detalls reveladors: gestos, actituds, objectes que creen el moment històric i embolcallen qui llegeix. Això li agrada a tothom!
Quines han estat les primeres reaccions?
Molt positives: tant les que arriben de lluny com les properes. S’ha esgotat la primera edició i ja s’està distribuint la segona. Crec que el públic ha valorat la naturalitat que se’n desprèn, l’agilitat del ritme i la manca del neguit de fer “literatura” en el sentit negatiu que Pla explica al Quadern gris, és a dir, he prescindit en tot moment de guarnir o recarregar el llenguatge.
Parla’ns de la presentació…
La presenta, el divendres 14 d’abril a les 19 h al Centre de Lectura, Josep Murgades, catedràtic de Literatura, molt estimat per la seva obra, fonamental en els estudis literaris del segle XX i XXI. També comptarem amb la presència de l’editor, Vicent Olmos, director d’Editorial Afers. Dedicat des de fa quaranta anys a publicar recerca i una revista de primera línia, Afers, ha creat fa un parell d’anys una col·lecció de narrativa on s’inscriu la meva novel·la.
Com es viu Sant Jordi? I com es viu amb una novel·la sota el braç?
En el primer cas només penses quin llibre compraràs, que aniràs a passejar per les parades, una tradició tan esperada, amb aquella il·lusió de descobrir noves lectures, noves edicions… En el segon cas has d’estar pendent de la difusió del teu llibre, de connectar amb els lectors, signar… És un neguit, una responsabilitat que alhora fa molt de goig i molta il·lusió.
Què diries als lectors per animar-los a llegir-la?
Que tot el que llegiran va succeir com ho explico. Si comencen aquesta novel·la, no la podran deixar.