Com veiem al Priorat? Com a l’equivalent de la Toscana italiana a Catalunya o com a una comarca amb gran potencial però amb una falta de lideratge important? Sobre aquesta i d’altres qüestions s’ha debatut intensament a la taula rodona ‘Invertir al Priorat’. Una iniciativa de la Cambra de Comerç de Reus, amb el suport del mitjà de comunicació Tots21, i que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre a la seu del Consell Comarcal del Priorat.
Jaume Vicheto, director general de Fermator; Jaume Domènech, administrador d’Automàtics Priorat; Xavier Peñas, representant d’inversions hoteleres de Design Hotels, i Jaume Giralt, propietari del Celler Ronadelles i del restaurant Quatre Molins (Estrella Michelin). Ells han estat els protagonistes d’un debat obert i en el que el director del Tots21, Jaume Garcia, ha estat el moderador.
Una comarca que ha de creure en sí mateixa
Els quatre ponents han coincidit en destacar que el Priorat és una marca molt important a nivell català, tot i que «els prioratins no tenim les ulleres prou graduades per creure en nosaltres. A més, durant anys la comarca ha estat deixada de la mà de Déu i ara fa uns anys que ens ho hem començat a creure», exposava un Jaume Giralt, que sense entrar en comparacions amb d’altres regions vitivinícoles, sí que ha volgut lloar «la bona feina dels cellers de la zona, ara bé, no només ens hem de quedar en que fem bon vi, hem d’oferir experiències, que és el que actualment ara demana el client».
De visitants al Priorat, procedents dels Estats Units i del nord d’Europa en rep constantment en Xavier Peñas a l’hotel Ora Priorat, situat al bell mig de Torroja del Priorat. Peñas ha certificat que «estem ben encaminats, el Priorat té molt de futur, això sí, els nostres professionals han d’estar ben preparats, i actualment anem mancats d’aquesta formació per donar un servei d’altíssima qualitat».
Situacions com la falta d’habitatge i del despoblament a la comarca també s’han posat damunt de la taula: «No pot ser que hi hagi tanta massificació d’apartaments turístics i que una família amb dos fills no trobi on viure aquí si ve a treballar. Cal que l’administració faci alguna cosa», han demandat els ponents. Precisament l’exalcalde de Falset, Jaume Domènech, ha rebut lloances de part dels ponents per la seva actitud en favor del benestar de la comarca en la seva etapa com a batlle: «El mateix esperit d’empresari que tinc ara, el vaig tenir com a alcalde. La gran lluita sempre la vaig tenir amb funcionaris que eren experts en posar pals a les rodes a les solucions. El millor que ens pot passar és que l’administració no ens emprenyi, així tot va millor» explica entre rialles Domènech.
El rol de l’administració i les comunicacions
Qui sí que ha trencat una llança en favor dels polítics locals del moment ha estat Jaume Vicheto, tot recordant que l’any 2021, i després que la nau de Fermator a Falset s’ensorrés per culpa del temporal Filomena «el cap ens deia de marxar a Polònia, però el cor ens va fer quedar-nos i reconstruir-ho tot. I ho vam fer pels 250 treballadors de la comarca que teníem treballant a la planta, i perquè les institucions de llavors, ens van ajudar una mica, sense entorpir i posant-nos facilitats. El 2022 ja estàvem operant de nou». Això si, Vicheto ha volgut posar el focus en la falta de sòl industrial que hi ha a Falset, un greu perjudici per la seva empresa a l’hora de créixer, «i situacions com la que ens passa a nosaltres, disposem d’un excedent elèctric gràcies a la planta fotovoltaica que tenim, i ni vendre ni regalar-la a la comarca podem perquè les elèctriques no ens ho permeten».
Fermator, dedicada a produir portes per a ascensors, és l’empresa que més personal ocupa al Priorat, 120 empleats i té un abast mundial, amb seu a Reus i fàbrica a l’Índia.
Vicheto, Domènech, Peñas i Giralt també han criticat les comunicacions de la comarca, titllant «la N-420 és una carretera del segle XIX, el tren R-15 de rodalies és una sorpresa cada vegada que l’agafes, cal invertir en noves infraestructures perquè tot plegat resta operativa a les empreses i a les persones de la comarca».
Lideratge?
Respecte a tota aquesta problemàtica plantejada anteriorment, els ponents participants tenen clar que el braçalet de capità és per tothom «hi ha manca de lideratge local i comarcal, cal que les sinèrgies vagin juntes, que ens arremanguem entre tots i totes. El Priorat té grans potencialitats, com per exemple la natura, el medi, la quantitat de persones que venen i s’enamoren al descobrir-ho», apuntava Jaume Giralt.
Comiat de Jordi Just
La taula de debat ha finalitzat amb la intervenció de Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus, qui aquest dijous donarà el relleu al capdavant de l’entitat a Mario Basora, qui també ha estat present a l’acte. Just ha finalitzat dient que «com a prioratí i riberenc crec en la comarca, i en persones com les que ens han acompanyat avui, professionals que en el seu dia, alguns d’ells, després de fer carrera van tornar a la comarca per fer-la créixer».
Paraules subscrites per Jordi Fortuny, recentment nomenat director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a Tarragona, i que no s’ha volgut perdre l’acte organitzat per la Cambra de Comerç de Reus i Tots21.