Aigües de Reus, divisió de l’empresa Reus Serveis Municipals SA, programa juntament amb el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp una activitat d’aprenentatge escolar sobre la relació de la ciutat de Reus amb l’aigua des de la seva fundació fins a l’actualitat. El projecte, dissenyat i dinamitzat per l’empresa educativa Ans Educació, permetrà que els alumnes de diferents escoles i instituts que hi participin descobreixi n com durant tota la història de la ciutat, la qüestió de l’aigua ha estat relacionada amb qüestions socials, econòmiques i de poder. L’activitat compta amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat.
L’activitat mostra com, des de l’Edat Mitjana, els reusencs han necessitat l’aigua per poder regar els horts, o com durant el segle XIX, l’aigua provinent de les fonts solia estar no processada. Mitjançant el seu ingeni, l’alumnat haurà de posar-se a la pell dels reusencs de l’època i resoldre diversos casos, trobant una solució lògica al problema que els planteja el taller.
Els alumnes descobriran la difícil relació entre una ciutat amb l’aigua —que històricament ha tingut una manca d’aigua important—, però com al llarg del temps ha buscat solucions enginyoses per abastir-se i per créixer.
El projecte educatiu es desenvolupa a l’Espai Aigua —plaça d’Antoni Sabater— on a través de gamificacions i dinàmiques participatives, els alumnes poden comprendre els interessos que l’aigua ha tingut en els diversos contextos socials al llarg de la història.
Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Ocupació i responsable d’Aigües de Reus, afirma que «Reus sempre ha estat una ciutat sensible a la gestió de l’aigua per raons històriques d’escassedat, i és per això que creiem que no s’ha de baixar la guàrdia i que cal seguir fent divulgació de la cultura de l’aigua i de la necessitat d’estalviar-ne, sobretot entre els més joves». Amb tot, Reus té actualment unes xifres de consum raonables, gràcies a la responsabilitat de la ciutadania i a la feina de sensibilització que s’ha fet durant anys.
L’activitat s’ha presentat aquest divendres, 24 de març amb alumnes de batxillerat de l’Institut Salvador Vilaseca; i està previst que durant els pròxims mesos es realitzari amb més centres educatius de la ciutat. El dissabte 20 de maig, aquesta ctivitat formarà part de la fira Tastet de la Ciència de Reus.
900 alumnes a les activitats educatives d’Aigües de Reus
La promoció de la cultura de l’aigua entre els ciutadans i, especialment, entre els més joves és una de les línies estratègiques d’Aigües de Reus. Centenars d’alumnes participen anualment en alguna de les activitats i sortides proposades per reflexionar sobre els usos de l’aigua, els seus valors i la seva gestió. El curs 2015-2016 en van ser 906. Les visites a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable i l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals són les activitats més sol·licitades pels centres d’ensenyament, d’acord amb la pro posta plantejada per Aigües de Reus en col·laboració amb la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística.
Les activitats proposades des d’Aigües de Reus tenen un vessant més general i una altra de més local. Així, es divulga el valor de l’aigua i es consciencia els alumnes de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs; però alhora s’explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants. La proposta educativa que es fa als centres d’ensenyament convida els alumnes a reflexionar sobre qüestions com ara: «Quina importància té l’aigua en el desenvolupament d’una societat?» o «Com ens ho hem fet a Reus per poder disposar d’aigua al llarg de la nostra història?».
La visita més sol·licitada ha estat la de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals, pensada per a alumnes de Cicle superior de Primària, ESO i BAT i que planteja descobrir la instal·lació encarregada dels diversos processos de depuració de l’aigua, abans de ser retornada al medi en unes condicions adequades.
Una altra de les visites amb més sol·licituds és la de la potabilitzadora d’aigües. També adreçada a estudiants de Cicle superior de Primària, ESO i BAT. L’activitat vol donar a conèixer el funcionament dels sistemes de potabilització de l’aigua que arriba a la ciutat, així com la seva procedència, captació, emmagatzematge i consum per part dels reusencs i reusenques.
L’oferta d’activitats d’Aigües de Reus també inclou la visita a l’Espai Aigua, una exposició audiovisual guiada que introdueix en la importància de l’aigua al planeta i a les nostres vides. També està adreçada als alumnes de Cicle superior de Primària i ESO. La visita a l’exposició es pot complementar amb un exercici pràctic d’interpretació de la factura de l’aigua que permet conèixer el consum per persona a la llar. El disseny de les activitats permet la possibilitat de fer la visita a dues instal·lacions d’Aigües de Reus en un mateix matí.