L’Ajuntament de Reus torna a prioritzar les famílies amb situacions de vulnerabilitat social a l’hora de subvencionar l’assistència als menjadors de l’alumnat d’ensenyament obligatori i de segon cicle d’educació infantil dels centres públics de Reus. Els ajuts es podran sol·licitar a partir del 21 de maig fins al 21 de juny. Per fer la sol·licitud, cal demanar cita prèvia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament. Els detalls de la tramitació es poden consultar a www.reus.cat
Reus és un dels ajuntaments que més diners destina a aquests ajuts. La convocatòria del curs 2018-2019 preveu una dotació d’1.760.000 euros, entre l’Ajuntament i la Generalitat. Aquest curs 2017-2018 s’han rebut 3.151 sol·licituds d’ajuts al menjador escolar, de les quals se n’han concedit 2.470.
Com a novetat d’enguany, destaca el fet que la Generalitat estableix un barem més favorable per a les famílies monoparentals. Com que l’ajuntament de Reus ja afavoreix aquestes famílies a l’hora d’aplicar el barem de la conciliació familiar, ara es veuran doblement afavorides. Com a conseqüència, es preveu que el nombre de famílies monoparentals que rebin aquesta ajuda augmenti.
Una altra novetat és el fet que la Generalitat enguany contempla per primer cop que en el cas que hi hagi custòdia compartida de l’infant, si només un dels progenitors/es vol sol·licitar la subvenció, pugui fer-ho. Per això, només es valorarà la renda del progenitor/a sol·licitant. Si compleix els requisits, li correspondrà un ajut pels dies de custòdia que estableixi el conveni regulador.
Els requisits de les subvencions del curs 2018-2019
El llindar de renda aplicable és el mateix que a la convocatòria anterior:
- Primer adult (sustentadors principals): 9.667,30 euros.
- Segon adult (sustentadors principals): 4.833,60 euros.
- Altres adults diferents dels sustentadors principals: 2.416, 80 euros.
- Per a cada nen/a de la unitat familiar: 2.900,20 euros.
Els aspectes més destacats d’aquesta convocatòria, ja consolidats, són els següents:
- Complementació municipal: com cada any, l’Ajuntament complementa l’ajut de la Generalitat per a les famílies amb menys recursos econòmics.
- Conciliació familiar: l’Ajuntament té en compte la conciliació familiar per accedir a un ajut en el pagament del menjador escolar, a banda dels criteris establerts per la Generalitat. Es paguen 5 euros a les famílies que superen els barems establerts per la Generalitat en els casos que tots dos membres treballen en horari de menjador escolar i que compleixin els barems establerts per l’Ajuntament. A banda d’aquests casos, l’Ajuntament, també complementa a les famílies en situació de conciliació familiar que reben mig ajut de la Generalitat fins a arribar als 5 euros, excepte quan reben un ajut superior entre la Generalitat i els complements de l’Ajuntament per altres criteris. Així, sempre es dóna l’ajut que afavoreix més a la família. També es manté el suport a les famílies monoparentals.
- Compactació: les famílies que rebin mig ajut i ho sol·licitin, també podran compactar. Aquesta demanda s’haurà de fer constar a la sol·licitud.
- Responsabilitat del beneficiari: a Reus, l’ajut màxim que es pot rebre amb el complement de l’Ajuntament és de 6,10 euros en lloc dels 6,20 euros que és la subvenció màxima establerta per la Generalitat. Amb aquesta mesura es pretén que la família beneficiària es faci responsable del pagament de 10 cèntims simbòlics, per tal que tingui constància que aquest servei té un cost.
Control de les subvencions
Un cop concedida la subvenció, es fa un seguiment exhaustiu de l’ajut amb diferents mesures. La regidoria de Benestar Social inspecciona de forma aleatòria a les escoles l’assistència al menjador per part dels alumnes que les seves famílies reben subvencions.
Així mateix, hi ha l’obligatorietat per part de les famílies que reben subvenció de comunicar a l’escola abans de les 10 h del mateix dia si els infants no assistiran. En cas de no avisar, la família ha d’assumir el cost del dia del menjador.
La no assistència injustificada de l’alumne al servei de menjador escolar per un període de 10 dies consecutius, o de 15 dies no consecutius, compresos en un període màxim de dos mesos, provoca la suspensió i posterior revocació de l’ajut.
La regidoria de Benestar Social vetlla perquè les famílies que durant el curs no han de fer ús de la subvenció, tot i tenir-la concedida, tramitin la renúncia, la qual cosa permet destinar els diners a altres famílies que han presentat la sol·licitud per situació sobrevinguda.
Totes aquestes mesures, han suposat concedir, sense un increment del pressupost, 88 noves subvencions sobrevingudes durant aquest curs escolar, seguint els criteris establerts en la convocatòria. Unes altres 15 s’han denegat per no complir aquests criteris.