Reusenques de Lletres
Aquest 2023 el col·lectiu literari Reusenques de Lletres celebra el seu 10è aniversari. Parlem amb les seves coordinadores, Fina Masdéu i Victòria Rodrigo, sobre el seu origen i la seva trajectòria al llarg d’aquesta dècada.
Quin és l’origen de Reusenques de Lletres?
Una mica per casualitat. La idea sorgeix després de fer una taula rodona sobre dones escriptores que es va celebrar al Casal de les Dones pel 8 de març. Teníem un llistat d’autores que es va ampliar amb altres escriptores. Entre les convidades hi havia la Fina Masdéu i arrel de la preparació d’aquella taula rodona vam veure que no hi havia referències de publicacions d’escriptores reusenques.
I a partir d’aquí…
Vam decidir publicar un llibre de diverses autores d’estil lliure amb l’única premissa que hi sortís Reus. Finalment, van ser 24 autores les que van participar en el llibre, titulat ‘Lletres reusenques’ i d’aquest títol sorgeix el nom del col·lectiu ‘Reusenques de Lletres’. Al voltant de la seva publicació vam dur a terme diverses activitats amb molt bona rebuda. Des d’aleshores hem publicat set llibres, aquest mes presentem el vuitè, ‘Intrigues a la carta’, el dia 28 a les 19 h a la Casa de les Dones.
Quin és l’esperit de les Reusenques de Lletres?
Mai ens hem bellugat per cap fi lucratiu: és un col·lectiu obertíssim en què les dones poden participar en tots els projectes o bé en algun en concret.
I el seu perfil?
Són Lletraferides que ja tenen una trajectòria anterior, més curta o més llarga, i vinculades a Reus per algun aspecte. Tenim un ampli ventall d’edats: la més jove té poc més de trenta anys i alguna frega els vuitanta. És molt eclèctic, amb professions i interessos diferents i no ens hem defi nit mai ideològicament.
Com es coordinen tantes personalitats diferents?
Escollir la temàtica resulta clau. El tema implica que hi hagi un repte literari. A més, cada projecte compta amb una característica concreta, que no desvetllarem. Això implica que superar aquest repte suposi un creixement, tant literari com personal. Tenim els rols bastant repartits en els diferents àmbits: correcció lingüística, presència a les xarxes, il·lustració… A banda de les escriptores pròpiament tenim una sèrie de dones que ens donen un suport importantíssim. Entre les que hem escrit i les que ens donen suport podríem comptar una setantena de persones.
Quantes hi sou des del principi?
Set o vuit segur. Quasi totes al llarg d’aquests anys en algun moment han participat en diferents projectes, molt poques se n’han despenjat. En el nou llibre que presentem aquest mes s’estrenen quatre autores que encara no havien publicat amb nosaltres, fet molt important, ja que suposa una regeneració.
Quin balanç feu d’aquesta dècada?
Molt positiu. Mentre preparàvem l’exposició itinerant que hem fet per celebrar el 10è aniversari ens hem sorprès de totes les coses que hem fet. No èrem conscients d’una activitat tan rica, àmplia i variada.
Què diríeu a les persones que encara no coneixen a les Reusenques de Lletres?
Que vinguin, que ens coneguin i ja decidiran. Els lectors tenen un paper clau, ja que finalment decideixen si els projectes tiren endavant o no. Sense la gent que ha vingut a les nostres activitats no haguéssim continuat.