Setmana Internacional dels Arxius

El Dia Internacional des Arxius, el 9 de juny, és un esdeveniment promogut pel Consell Internacional dels Arxius (CIA) i que se celebra arreu del món. Els arxius catalans se sumen a aquesta iniciativa realitzant la Setmana Internacional dels Arxius, #SIA2024, programant diversos actes per a tots els públics.

Bàsicament aquesta celebració té per objectius sensibilitzar a l’opinió pública sobre la importància dels documents i dels arxius, conscienciar al públic general i els sectors públics i privats sobre la necessitat de preservar i facilitar l’accés als arxius a llarg termini, donar a conèixer els documents únics i singulars que es conserven en les diferents institucions arxivístiques i difondre la funció del arxius en el sí de la societat.

L’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp s’han sumat a aquesta celebració organitzant tot un seguit d’activitats amb la finalitat de donar a conèixer l’equipament i la feina que s’hi realitza.

Activitats programades amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius
El dilluns dia 3 de juny, a les 19.00 h, es durà a terme la presentació dels plànols inèdits de Reus de l’arquitecte Antoni Molner (Fons Bofarull-Vilar). Aquest acte està emmarcat dins la presentació de Fets urbans. Guia d’arquitectura de Reus. Segona parada (03. Camí de Valls). Es tracta d’una activitat realitzada amb la col·laboració del COAC i de l’Escola d’Arquitectura de Reus (URV).

Durant la setmana del 3 al 7 de juny, es podrà visitar una mostra d’aquests plànols – restaurats – al vestíbul de l’Arxiu.

El dimarts 4 de juny, a les 18.30 h. tindrà lloc la conferència «Els capellans obrers. Antifranquisme i Església. Conversa entre Neus Baena i Jaume Fernàndez. Es traca d’un acte comprès dins del cicle Memòria històrica «Moviments d’Església, antifranquistes i cultura popular». Acte realitzat amb la col·laboració de Carrutxa.

El dimecres 5 de juny, de 17.30 a 19.30 h., es durà a terme una xerrada-taller sobre escriptura medieval i elaboració de tinta, a càrrec d’Ariadna Queralt, conservadora-restauradora. A més de veure com s’elabora la tinta, quins ingredients s’utilitzen i el desenvolupament del procés de fabricació, el públic assistent podrà practicar, amb el càlam, l’escriptura medieval.

El dijous 6 de juny, de 17.30 a 19.30 h., el Dr. Daniel Piñol, pronunciarà la conferència «Com iniciar-se en la lectura de documents d’arxiu medievals i moderns”.

El dimarts 11 de juny, a les 18.30 h. Conferència “Contra la pau de Franco. L’Aplec de Paretdelgada de la Selva del Camp del 1964”, a càrrec de Salvador Palomar, etnòleg. Dins del cicle Memòria històrica «Moviments d’Església, antifranquistes i cultura popular». Acte realitzat amb la col·laboració de Carrutxa

Del 10 al 21 de juny, al vestíbul de l’Arxiu, Exposició Sardana, cultura i germanor 1959-1964. Organitzada per la colla sardanista Germanor de la Selva del Camp.

Cal puntualitzar que en les activitats dels dies 5 i 6 juny, les places són limitades. Cal inscripció prèvia a acbaixcamp.cultura@gencat.cat o bé a través de www.inscripcions.reus.cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.