La regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Reus, amb la col·laboració d’altres departaments municipals, organitza diverses activitats amb motiu de la Setmana de Prevenció de Residus que enguany se celebra del 18 al 26 de novembre. Es tracta d’una acció que es realitza simultàniament en el conjunt dels països d’Europa per promo ure la reducció dels residus que generem. L’enfoc temàtic de la 15a edició es centrarà en els envasos amb l’eslògan No t’emboliquis!.
A Reus s’ha programat un conjunt d’activitats centrades en la prevenció i en el dia temàtic dels envasos. En aquest sentit, el regidor responsable de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, ha recordat que “Si el reciclatge és important, reduir els residus en origen ho és encara més i per això és important treballar la pedagogia que un residu no generat és un residu que després no haurem de gestionar”.
Les activitats previstes són les següents:
– Prevenció d’envasos. Celebració d’un dia temàtic el 25 de novembre amb les següents activitats:
- Tast d’aigua. Tasta l’aigua i digues d’on prové: aigua embotellada, aigua de l’aixeta reposada 24h a la nevera , aigua de l’aixeta, aigua obtinguda a partir de sistemes de depuració́ domèstica. T’oferim l’experiència de tastar diferents tipus d’aigua i et donem informació sobre l’impacte ambiental i econòmic de l’ús de l’aigua embotellada.
- Scape Room. Aigua embotellada-. Sabries trobar les claus de l’impacte ambiental i econòmic de l’aigua embotellada d’una llar? Vine i passa t’ho bé amb els teus amics investigant!
- Visita a l’espai d’aigua d’Aigües de Reus. Coneix el cicle de l’aigua a Reus de forma amena.
Altres accions programades són:
- Taller de batchcooking. al Centre Cívic Llevant. En aquest taller es donaran consells sobre com organitzar els menús setmanals per tal de reduir els residus. El batchcooking és un mètode que, cuinant poques hores, ens permet preparar àpats per a tota la setmana. A més, ens permet optimitzar els producte i evitar-ne el malbaratament i els residus orgànics.
- Taller familiar dels residus a la llar. a l’Espai Agrari de la Boca de la Mina. Taller per fomentar la separació dels residus a nivell domèstic amb xerrades pel adults i tallers per als infants.
Per aquestes activitats cal inscripció prèvia al portal inscripcions.reus.cat. Totes les activitats són gratuïtes.
Totes les accions programades estan inscrites en el programa de la Setmana de Prevenció de Residus a nivell europeu. Podeu consultar totes les accions de la ciutat i de la resta del territori català al següent enllaç: https://www.arc.cat/agendaewwr/?_ga=2.225066525.687310452.1699264675-1979576163.1658473254
Mercat de bescanvi escolar
També en el marc de la Setmana de la Prevenció de Residus i del programa d’Educació Ambiental Reus Escoles 20230, el dia 24 de novembre es portarà a terme a la Palma de Reus un mercat de bescanvi escolar.
L’activitat es farà de 9.30 a 12h pels cursos de primària i de 12.30 a 14.30h pels de secundària.
Està prevista la participació d’uns 370 alumnes de set centres educatius de la ciutat. Els centres participants són el Col·legi La Presentació; les escoles Ganxets, Puigcerver, Rosa Sensat, Maria Cortina i la Vitxeta i l’Institut Baix Camp.
Els alumnes intercanviaran jocs, joguines, llibres, material escolar, material esportiu i roba. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer-los reflexionar sobre els hàbits de consum, valorar la prevenció de residus com a prioritat, promoure habilitats socials i comunicatives entre l’alumnat, així com donar a conèixer als participants la possibilitat de reutilització i bescanvi d’objectes en bon estat que no utilitzin. Al finalitzar les sessions es realitzarà una valoració final de l’activitat amb dades quantitatives com els quilograms de residus previnguts i la quantitat d’intercanvis realitzats. L’activitat de mercat de bescanvi està adreçada als joves de cicle mitjà o superior d’Educació Primària i als de primer cicle d’ESO.