El Departament de Salut ha presentat un seguit de mesures destinades a agilitzar els tràmits per alliberar els professionals sanitaris d’aquests actes administratius, prioritzar l’assistència sanitària i facilitar les gestions als ciutadans. A partir d’avui, les persones que sol·licitin la baixa per COVID obtindran l’alta 7 dies després, un cop acabat l’aïllament, directament a La Meva Salut. Si passat aquest període o abans, la persona encara té símptomes o es troba malament, haurà de contactar amb el CAP perquè valorin el seu cas.
La secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha destacat que “es tracta de procediments excepcionals davant d’una situació extraordinària”. També la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha remarcat la importància de descarregar als professionals de la primària de les tasques més burocràtiques: “Necessitàvem accions per descarregar als professionals de l’Atenció Primària de tota la feina que no té un valor directa per la ciutadania. És important que la primària pugui fer el seu treball real”. Cabezas ha recordat que precisament el passat 10 de gener es va batre el rècord de visites a la primària amb quasi 100.000 consultes només per COVID.
Paral·lelament, la secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha demanat a l’Estat i al Ministeri que es pugui emetre una baixa laboral a través d’una declaració auto responsable del ciutadà. “Tota la càrrega de les excepcionalitats és per les CCAA i, evidentment, estem disposats a buscar totes les solucions possibles, però també demanem un acte de solidaritat, de responsabilitat i de col·laboració amb l’Estat. Concretament, el que li demanem és poder fer una declaració auto responsable perquè això agilitzaria i descarregaria molt el procediment burocràtic i feixuc que tenim en aquests moments”. En aquest sentit, ha explicat que “amb la declaració auto responsable no intervé el metge o la metgessa.”
Noves mesures per agilitzar la baixa mèdica per covid
Durant la roda de premsa, Meritxell Masó, ha detallat les diferents mesures que s’han implementat per agilitzar la gestió de la baixa mèdica i la inclusió del positiu al seu historial clínic. La secretària general ha recordat que en cas que aquest positiu de COVID s’hagi obtingut per un test d’automostra, hi ha fins a quatre maneres per comunicar-lo:
- De manera temporal i per ajudar a descongestionar l’atenció primària, a través de les farmàcies adherides. Tal com es va presentar la setmana passada, Salut ha implementat un procediment per tal que l’usuari ha de trucar a la farmàcia i identificar-se, indicar la marca del test i la data en què s’ha fet. Masó ha insistit en la importància de no anar-hi presencialment, ja que amb un resultat positiu ja ha començat el període d’aïllament.
- Amb una eConsulta des de La Meva Salut, indicant la marca del test i la data en què s’ha fet.
- A la web cita salut.gencat.cat, a l’apartat Símptomes de la COVID-19, mitjançant un formulari de nova creació.
- Si no es pot fer cap dels canals anteriors, es pot contactar amb el CAP o bé trucar el 061. Tot i això, es recomana que sempre que sigui possible s’utilitzin vies telemàtiques per reservar els centres d’atenció primària per a les persones que realment necessitin aquesta atenció perquè no es trobin bé o per qualsevol altre problema de salut.
Un cop fet el tràmit automatitzat d’inclusió del positiu a l’historial clínic, la persona rebrà un SMS al seu telèfon mòbil amb un enllaç a ContacteCovid.cat per tal que identifiqui els contactes estrets i tramitar seguidament la baixa laboral, si és necessari.
La secretària general també ha recordat que aquesta simplificació de tràmits s’afegeix a la possibilitat que ja tenen els treballadors que són baixa per COVID de poder presentar a l’empresa el document de baixa en caràcter retroactiu, més enllà dels 3 dies estipulats fins ara.
A la roda de premsa, també ha intervingut la directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, que ha informat que ara mateix hi ha obertes 123.406 baixes laborals, “una xifra totalment excepcional”. Al sector sanitari el 3,4% dels professionals estan de baixa per COVID.
Situació epidemiològica de la COVID-19
Per la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha centrat la seva intervenció en fer un repàs de la situació epidemiològica de la COVID-19 a Catalunya. Ha assenyalat que la incidència de casos a 7 dies és “molt forta de 2.022,33; una incidència que no havíem tingut fins ara, però alguns indicadors mostren una petita desacceleració”. En aquest sentit, ha indicat que l’Rt baixa fins l’1.08 amb una positivitat del 27,1%. També ha subratllat que l’augment de la incidència és menor entre els grups d’edat amb una cobertura més alta de dosis de record.
Ara mateix hi ha 2.312 ingressats i 525 persones a les Unitats de Cures Intensives. Cabezas ha detallat que un 1,9% dels casos totals són reinfeccions: 30.379 d’un total de 1.589.075 casos. “La franja d’edat que més s’ha reinfectat són els joves d’entre 20 i 29 anys. Gairebé un 1% d’aquesta franja ha patit la Covid-19 més d’un cop”.
Cabezas també ha insistit, amb l’argument de les dades, en la importància de la vacunació. Les persones no vacunades majors de 70 anys tenen una probabilitat 6,9 vegades més gran de ser hospitalitzades per COVID i gairebé 16 vegades més d’entrar a la UCI, que les d’aquesta edat que tenen dosi de record.
“Hi ha molts motius per demanar cita per vacunar-se: evitar infecció, símptomes i, sobretot, ingressos. La vacuna té efectivitat del 88% contra l’Òmicron. I cal pensar que un cas greu amb Òmicron és igualment greu que abans”, ha afirmat la secretària de Salut Pública.
Finalment Cabezas ha explicat que en els dos primers dies de testos a escolars a les farmàcies se’n n’han fet 1.390 i hi ha hagut 64 positius. “L’objectiu de la mesura és fer encara més segures les escoles”.