El 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons i la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya han fet història, aquest cap de setmana, a Salou, amb la participació de més de 2.000 persones i de més de 80 colles d’arreu de la Península Ibèrica, com Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Castella i Lleó, Castella-La Manxa, La Rioja, Cantàbria, Euskal Herria, Aragó, Portugal i Andorra. També hi van participar grups de Salou, com ara els Canons d’en Pascual i l’Associació Sal-i-Ou. I, d’altra banda, l’Agrupació de Geganters de Catalunya i la Federació de Falcons de Catalunya.
El Congrés es va iniciar dijous passat, 21 d’octubre, i fins aquest diumenge passat, dia 24; i va comptar amb conferències, actuacions, exposicions i tallers. A més, els centres educatius també van poder apropar-se i conèixer, de primera mà, el món bastoner.
D’altra banda, la 46a Trobada Nacional, que es va celebrar aquest dissabte passat, a la plaça del Teatre Auditori de Salou i amb una ballada conjunta al Passeig Jaume I, s’ha convertit en la trobada bastonera més gran de la història de Catalunya i d’arreu del món.
Salou s’ha convertit en el primer i únic municipi en què s’ha celebrat i s’ha organitzat els tres actes d’àmbit nacional de ball de bastons, com són la Trobada Bastonera Infantil de Catalunya, l’Aplec Jove Bastoner de Catalunya, i, ara, la Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya; a més del primer congrés.
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha assenyalat que “Salou ha fet història en el món de la cultura tradicional i popular, i en el món de les colles del ball de bastons”. Ha manifestat la seva satisfacció i orgull per aquests dos grans esdeveniments, dient que “després de divuit mesos de pandèmia on la cultura ha estat castigada de forma innecessària, aquest acte és emotiu, perquè la cultura popular i el ball de bastons és un dels elements més significatius de la cultura popular i el patrimoni viu més important que tenen els pobles”. Granados també ha remarcat la importància de conservar la tradició perquè “les generacions futures sàpiguen allò que som i sentim com a poble”.
Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha afirmat que “ambdós esdeveniments han estat tot un èxit, ja que hem aconseguit un fet històric, un rècord”. Ha dit que, després de la pandèmia, “Salou ha tornat a començar, amb molta més força que mai, i aquest assoliment serà una catapulta cap a un futur ple de cultura popular, de festa i d’il·lusió”.
El regidor també ha fet referència al Pacte de Salou, signat el passat divendres, un compromís entre totes les expertes vingudes d’arreu, per crear un grup de treball i col·laborar, de forma conjunta, pel ball de bastons, i les danses, en general.
El president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Adrià Ortiz, ha explicat que “ara comencem un procés de transcripció de tot allò que es va anar dient i fent durant el congrés, per fer un balanç de l’abans i el després”. En aquest sentit, ha dit, “serà la primera vegada que comptarem amb una publicació en format digital o físic en què es podrà parlar sobre ball de bastons, des de diferents punts de vista”.
Així mateix, Ortiz ha indicat que “dissabte es van reconèixer set personalitats i entitats de Catalunya per la seva dedicació i entrega al llarg de la seva vida pel ball de bastons, entre les quals, hi va ser l’Associació Sal-i-Ou”. A més, ha recordat la confecció d’una catifa gegant “Ara i sempre”, l’única amb aquesta temàtica bastonera al món, feta per la Federació de Catifaires de Catalunya.
Ortiz també ha destacat l’eufòria bastonera que va quedar reflectida amb exclamacions com “Visca el Ball de Bastons! Ara i sempre!”.
Per últim, el president del Ball de Bastons de Salou i vocal a la delegació de les Comarques Meridionals de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, Joan Macías, ha assenyalat que “haver pogut organitzar aquest primer congrés es un somni fet realitat”. Ha valorat, molt positivament, “el bon funcionament i l’organització”; i ha agraït la participació de totes les colles d’arreu del territori, així com dels voluntaris que “han estat al peu del canó durant aquests quatre dies forts”.
Finalment, ha donat les gràcies a l’Ajuntament de Salou, especialment, a l’alcalde Pere Granados i al regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, per la seva implicació i col·laboració en l’organització d’ambdós esdeveniments.