L’Ajuntament de Reus ha anunciat que no renuncia a la celebració de la Festa Major de Sant Pere. Tanmateix, per tal de preservar la salut i la seguretat de la ciutadania cal adaptar els actes d’aquesta festivitat a les circumstàncies del desconfinament i, per tant, deixar de fer part dels actes lúdics i tradicionals.
Segons el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, “Reus celebrarà Sant Pere. Les restriccions existents faran que calgui adaptar la festa, però, malgrat tot, el confinament no ens deixarà sense Sant Pere”.
Des de l’Ajuntament s’ha arribat a aquesta decisió després de setmanes de treball entre les diferents alternatives sorgides arran de la situació generada per la pandèmia del Coronavirus i de les mesures per evitar-ne el contagi que s’han anat decretant.
Aquest procés s’ha dut a terme en tres nivells. Una primera fase des de l’equip de l’Institut Municipal Reus Cultura, organitzador i coordinador de les activitats; en segon lloc, juntament amb la Comissió de Protocol de la ciutat; finalment, mitjançant una trobada virtual amb més de 50 representants de les diferents entitats que prenen part a la festa, no només les del Seguici Festiu, sinó també d’altres que hi organitzen activitats com les entitats sardanistes, grups d’havaneres, el Mercat al Mercadal o els representants del Tomet de Sant Ganxet.
Per Recasens, “la Festa no es pot ajornar ni suspendre, per tant el que fem és adaptar-la a la situació actual. Som conscients que els canvis són constants i que, en aquest mes i mig que falta, pot tornar a capgirar-se. De tota manera el calendari de treball ens fa marcar aquesta posició. Així doncs, malgrat tot, el confinament no ens deix sense Sant Pere”.
En aquest sentit, des de la regidoria de Cultura s’ha volgut perfilar un programa amb una sèrie d’actes que mantinguin fins a un cert punt l’essència d’aquelles activitats més solemnes i que formen part de la celebració amb una configuració que no posi en perill ni la salut ni la seguretat de les persones. Amb un format, doncs, adaptat. En aquest sentit, per exemple, es duria a terme el Pregó d’inici de la celebració o el lliurament del Tro de Festa.
Es mantindrà l’acte simbòlic de la cerimònia de les tres claus, que simbolitzen els poders fàctics de la ciutat (civil i eclesiàstic) i que esdevé un dels actes més antics però alhora més marcat de simbolisme, i a través del qual es treu el bust de Sant Pere de l’arca on roman conservat la resta de l’any. “Probablement, en aquests moments, el fet que Sant Pere surti del lloc on resta confinat tot l’any pren un sentit del tot renovat”, explica Recasens.
D’altra banda, tocaran les campanes i se sentirà un concert de gralles des del campanar, o gaudirem de la música de la Banda de la Festa Major (que tocarà sense públic presencial) i es treballa en la possibilitat de fixar una mirada diferent en els Cóssos de la festa. També l’Orfeó Reusenc i el Cor Jove de l’Orfeó Reusenc treballen en la possibilitat d’oferir el concert de Festa Major online.
Es descarten, en qualsevol cas, tots aquells espectacles o activitats que implicarien concentracions nombroses de persones com és el cas de concerts, Barraques o tronades. Segons el regidor de Cultura, “finalment, per bé que la Tronada formava part del llistat amb què havíem treballat en totes les fases, hem decidit que hi havia un risc que convenia evitar i prioritzar la salut i la seguretat de les persones”.
Per descomptat, l’estalvi derivat d’aquesta necessària revisió de la Festa Major es destinarà als mecanismes de reactivació establerts pel Govern de la ciutat. Entre els sectors afectats per la situació cal comptar-hi el de la Cultura que “no només és una eina de lleure absolutament necessària, sinó també una font de coneixement i de cohesió a banda d’un motor econòmic. Reivindiquem el valor de la Cultura, el paper que té i ha tingut en aquesta crisi i el que ha de continuar tenint”, ha dit el regidor. Per aquest motiu, sempre que les circumstàncies econòmiques i els requeriments de seguretat i salut ho permetin, esperen retrobar l’esperit més participatiu en les festes de Misericòrdia i es deixa la porta oberta a l’organització d’una Solemnitat extraordinària.
En unes setmanes es presentarà la imatge de la Festa Major de Sant Pere 2020 realitzada per l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, que enguany compleix el seu 40è aniversari.
Corpus 2020
D’altra banda, en paral·lel des de l’IMRC de la Regidoria de Cultura estan treballant també per a la celebració del Corpus 2020, que es viurà també reconvertit. En aquest sentit, es manté el toc de campanes i s’anul·la la sortida de la Mulassa i els gegants, l’Àliga petita, els gegants petits, els nanos petits i la Mulassa petita, així com també l’encesa dels Bous de Foc i la ballada dels gegants.
El que es reconvertirà, anul·lant l’acte original però buscant una fórmula que pugui arribar a la ciutadania en format en línia, serà la coca amb cireres (amb una proposta de fer-ne lligada amb la iniciativa GastroCultura), el Canó de les Festes (amb canonades on line), l’Ou com Balla (també en format vídeo) i, finalment, la Professó de Corpus, que es farà a l’interior de la prioral sense els elements del seguici que l’acompanyen habitualment. També es prepara un taller de manualitats que tenen els gegants com a protagonistes perquè els nens i les nenes els puguin fer ballar a casa seva.