L’Ajuntament de Reus s’ha adherit aquest divendres, 19 de novembre, al manifest proposat per l’UNICEF a les Ciutats Amigues de la Infància amb motiu del Dia Mundial de la Infància, que se celebra el 20 de novembre. El text, aprovat en Junta de Portaveus i llegit en sessió plenària, destaca el compromís d’impulsar mesures encaminades a:
- Posar al centre de la nostra acció política els drets de nenes, nens i adolescents: Establir estratègies a llarg termini i recursos per aconseguir resultats tangibles, tenint en compte la infància i l’adolescència en totes les decisions preses per l’Ajuntament de Reus, tant en la resposta a les crisis com en la recuperació, en el marc dels principis rectors de la Convenció sobre els Drets de la Infància. Es tracta d’involucrar totes les àrees del govern local en la promoció dels drets de la infància i establir objectius i definir accions de forma coordinada en tots els àmbits de la corporació.
- Invertir en salut mental: La pandèmia ha contribuït a l’augment del malestar i els trastorns de salut mental entre nens, nenes i adolescents, per això cal destinar recursos per proporcionar més atenció a aquests problemes, especialment per qui es troba en situació de més vulnerabilitat.
- Garantir l’ús segur, responsable i crític de la tecnologia: Després de la pandèmia i amb l’arribada de l’educació a distància, s’ha apreciat un augment exponencial de les competències digitals de nens, nenes i adolescents. Tenir més eines digitals i més accés a les xarxes socials els ofereix més oportunitats, però també suposa estar més exposats a alguns dels riscos en línia. Per això, cal contribuir que tots els nens i nenes tinguin accés equitatiu als recursos tecnològics, a millorar les seves competències digitals, a promoure el desenvolupament d’un entorn protector en l’àmbit digital, i a la sensibilització i educació de tots els actors (famílies, centres educatius, Institucions i empreses, nenes, nens i adolescents…) per promoure l’ús segur i responsable de les Tecnologies per a la Relació, la Informació i la Comunicació (TRICS).
- Avançar en una escolta real, activa i permanent de nens, nenes i adolescents: Si bé s’estan donant avenços en la participació de la infància i l’adolescència en l’àmbit local, cal enfortir els mecanismes d’escolta real, activa i permanent és fonamental perquè els nens, nenes i adolescents sentin que efectivament són ciutadania activa, que poden contribuir amb la seva visió i propostes i se’ls té en compte. El compromís que aquesta participació sigui transparent, protagònica, representativa, amigable, amb retiment de comptes, sensible a possibles riscos, ha de ser part intrínseca de la corporació local.
- Abordar la crisi climàtica: El canvi climàtic és un dels desafiaments més grans als quals s’enfronta la humanitat, i els nens i nenes són els que pateixen més les seves conseqüències, i les hauran de patir més en el futur, de seguir amb la insuficient acció política. Tot i això, sovint no se senten escoltats ni se’ls permet col·laborar activament en la solució. Reus es compromet a col·laborar en les peticions principals d’UNICEF en aquest sentit: la reducció de les emissions de CO₂; l’augment de la inversió en les mesures per reduir els impactes del canvi climàtic; el reverdiment de les nostres ciutats; l’impuls d’una mobilitat activa i sostenible; la promoció de l’educació ambiental; la inclusió dels nens, nenes i adolescents en la presa de decisions sobre el desafiament mediambiental als nostres municipis, i garantir una recuperació verda de la COVID-19.
Un centenar d’infants i adolescents fan activitats sobre el canvi climàtic
A més, durant la primera quinzena d’aquest mes de novembre, 93 infants i adolescents del Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) de Reus han fet diverses activitats didàctiques proposades per UNICEF a través de la «Lliga per la Terra». Els SIS són un servei diürn preventiu que dona suport, estimula i potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives dels infants en situació de risc. Aquest servei, distribuït per diferents zones de la ciutat, depèn de la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. En concret, les activitats fetes a Reus han estat les següents: «Consum responsable?», «Convertim el plàstic en art: som activistes!», «Explorant l’aigua» i «Escalfament solar». El material per fer aquestes activitats ha estat proporcionat pels SIS i han estat els professionals d’aquests centres els encarregats de portar-les a terme junt amb infants i adolescents entre els sis i els setze anys.
«Lliga per la terra»
Cada any, entorn del 20 de novembre, UNICEF Espanya recomana que els grups de participació infantil i adolescent de les Ciutats Amigues de la Infància aprenguin, debatin i facin propostes al voltant d’un tema. L’objectiu és que tinguin un altaveu per expressar les opinions i la visió sobre els assumptes que els importen. Enguany, l’encarregat d’aquesta missió, ha estat la «Lliga per la terra», el grup de participació infantil i adolescent en l’àmbit del Medi Ambient.
Reus, Ciutat Amiga de la Infància
El 14 de juliol d’enguany, Reus va rebre el reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància. Aquest guardó significa el compromís del govern de Reus de tenir present la perspectiva dels drets de la infància. Es tracta de comprendre i concebre la ciutat des de la mirada i la manera de fer de les persones més joves. Es tracta de tenir present que el benestar social, material i emocional dels nens i de les nenes és essencial per al progrés i el desenvolupament de la ciutat d’avui i de demà.
Pla Local d’Infància
En aquesta mateixa línia de treball, El Ple de l’Ajuntament de Reus va aprovar, el 22 de gener d’aquest any 2021, el Pla Local de la Infància i l’Adolescència (PLIA) 2021-2024. Un full de ruta que estableix les actuacions en l’àmbit de la infància i l’adolescència per als pròxims quatre anys. En concret, desenvolupa una sèrie d’accions adreçades a reforçar el protagonisme dels nens i de les nenes a la ciutat en set eixos: participació; transversalitat; igualtat d’oportunitats; protecció; urbanisme, mobilitat segura i espai públic; salut, i comunicació. A més, aquest document posa especial èmfasi en la detecció i l’atenció de situacions de més vulnerabilitat i de risc d’exclusió, una prioritat ara que cal fer front a una pandèmia sense precedents que ha provocat una crisi sanitària, econòmica i social. Per això, l’objectiu del PLIA és repensar els serveis adreçats al sector de la població entre 0 i 18 anys, que a Reus representa aproximadament una cinquena part de la població total, fent que les polítiques públiques adreçades a aquest sector de la població siguin prioritàries, consensuades, eficients, coordinades i transversals.
El Gaudí Centre s’il·luminarà de blau pel Dia Mundial de la Infància
Per commemorar el Dia Mundial de la Infància, aquest dissabte, 20 de novembre, el Gaudí Centre s’il·luminarà de blau, el color de la infància.
Aquesta data és doblement significativa perquè el 20 de novembre de l’any 1959 es va signar la Declaració universal dels Drets de la Infància i també un 20 de novembre, trenta anys més tard, es va adoptar la Convenció dels Drets de la Infància a l’Assemblea General de les Nacions Unides.