L’Ajuntament de Reus se suma durant el 2018 a la commemoració de l’Any Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana, obra d’aquest insigne lingüista. L’Any Pompeu Fabra és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de Política Lingüística convida institucions, ens locals i entitats de Catalunya i de tota l’àrea de la llengua ca talana a compartir col·lectivament la celebració amb actes i iniciatives que reconeguin el gramàtic i la seva obra.
La regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, Maria Dolors Sardà, i la directora del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Anna Saperas, han explicat que durant l’any s’organitzaran diverses activitats en memòria i reconeixement de qui va ser un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració farà especial incidència en la seva aportació a la llengua, i també posarà en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya. A més, s’impulsaran activitats que siguin estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i la projectin amb força cap al futur.
Durant la presentació de l’Any Fabra a Reus també han intervingut el president del Centre de Lectura, Jaume Massó, i les membres de l’equip directiu de l’Escola Pompeu Fabra, Maria Rincón i Marta Cortés. Aquest centre escolar organitza diferents propostes conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp i altres escoles (Teresa Miquel, Prat de la Riba i Rosa Sensat) i, a més, enguany celebra el 90è aniversari de l’entrada en funcionament de l’escola amb activitats extraordinàries.
Comissió impulsora
L’Ajuntament de Reus i les entitats de la ciutat han respost a la crida, s’han organitzat i han constituït la Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus per coordinar i difondre l’activitat que es generi a la ciutat al voltant d’aquesta commemoració.
La comissó impulsora, que és oberta a noves incorporacions, la integren les següents entitats i institucions: Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística, Regidoria de Cultura i Servei Municipal de Biblioteques, Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, Centre de Lectura de Reus, CFPA Marta Mata, Departament d’Ensenyament i centres educatius de Reus, Direcció General de Política Lingüística, entitats excursionistes de Reus, Escola Pompeu Fabra i Òmnium Baix Camp.
Activitats
Una de les primeres tasques de la Comissió ha estat obrir una pàgina web dins el web municipal que enllaça directament amb l’agenda oficial de l’Any Fabra però amb el filtre de Reus per localitzar ràpidament els actes que tinguin lloc a la ciutat.
Entre les que ja s’han començat a dur a terme o estan concretades destaquen:
- Cicle de conferències sobre la figura de Pompeu Fabra, al Centre de Lectura (febrer i març)
- Dictats en línia sobre Fabra als cursos presencials del Centre de Normalització Lingüística (20 de febrer, dia del naixement de Pompeu Fabra), amb la participació de 220 alumnes.
- Concurs lingüístic amb cinc proves, segons els diferents cicles, a l’Escola Pompeu Fabra amb la participació d’altres centres educatius de la ciutat (abril)
- Curs sobre les novetats i canvis de la Gramàtica i l’Ortografia de l’IEC, que impartirà el Centre de Normalització Lingüística (maig)
A banda, i fins a final d’any, es treballa per dur a Reus diverses iniciatives preparades per la Direcció General de Política Lingüística o el Consorci per a la Normalització Lingüística: una exposició, un monòleg teatral, un espectacle de titelles, un concurs interactiu, la difusió de píndoles informatives a les ràdios locals i per Twitter i materials de lectura adaptats per als participants al Voluntariat per la Llengua, entre d’altres propostes.
Des del Departament d’Ensenyament i les biblioteques de la ciutat també es prepararan dossiers i s’organitzaran clubs de lectura, presentacions de llibres, bibliografies, mostres de textos publicats abans i després de la Gramàtica de Fabra, activitats lúdiques… que volen contribuir tant a homenatjar i difondre l’obra de Pompeu Fabra com a millorar la qualitat i l’ús de la llengua catalana en diversos sectors de la població.
A més hi ha la proposta, sorgida de les entitats excursionistes de Reus, d’instal·lar un monument en record del lingüista.
Relació de Pompeu Fabra amb Reus
Una de les entitats que han decidit implicar-se des de bon principi a la Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus ha estat el Centre de Lectura, que ha organitzat un cicle de conferències a l’entorn d’aquest estudiós. Aquesta entitat va ser un dels principals espais de relació de Pompeu Fabra amb la ciutat de Reus. Hi ha algunes fites destacades en aquesta relació de Fabra amb Reus:¡El 25 d’abril de 1930, Fabra dictà al Centre la conferència “El català literari” (n’hi ha un resum a la Revista del Centre de Lectura, èp. iii, núm. 205, maig de 1930, p. 134-136).
- El 24 d’abril de 1932, Fabra presidí l’acte de la “Diada de la Llengua Catalana” que es portà a terme al Centre i –a més de les intervencions d’altres persones– hi dissertà sobre el català i el castellà (n’hi ha un resum breu a la Revista del Centre de Lectura, èp. iii, núm. 228-230, abril-juny de 1932, p. 168-169).
- Arran del bombardeig del setembre de 1937 que afectà el Centre, Fabra signà –amb altres intel·lectuals, artistes i prohoms del país– una carta de suport a l’entitat, que fou publicada –entre altres llocs– el dia 1 d’octubre de 1937 al diari La Vanguardia.
- El 14 de maig de 1966, al Centre, es portà a terme un acte en record de Fabra, en el qual va intervenir Ramon Aramon i Serra, secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans, i al qual assistí –entre altres– Pere Bohigas, president de la Secció Filològica, en representació del president de l’IEC, Jordi Rubió. Tot seguit, amb l’assistència de Carola Fabra, filla de l’homenatjat, fou descobert –a la biblioteca de l’entitat– un bust de bronze amb el retrat de Fabra, realitzat per Ramon Ferran (l’acte s’anuncià al setmanari Reus, núm. 733, 30 d’abril de 1966, p. 11, i fou ressenyat en el núm. 736, del 21 de maig de 1966, p. 1 i 7.).
- Els anys 1969 i 1970, el Centre convocà les dues úniques edicions del “Concurs Pompeu Fabra de redacció i lectura en català” (referències al llibre de P. Anguera, El Centre de Lectura de Reus. Una institució ciutadana, Barcelona: Edicions 62, 1977, p. 212).
D’altra banda, cal esmentar dos fets que vinculen la ciutat de Reus amb el nom del lingüista: l’Escola Pompeu Fabra, que enguany celebra 90 anys d’existència, i la rotonda Pompeu Fabra en què conflueixen l’avinguda Onze de Setembre, l’avinguda de Marià Fortuny i el passeig de Sant Jordi.