Des de fa més dos anys l’Agència “Reus Promoció” treballa per poder disposar d’un espai a l’Estació Enològica que permeti posar en valor la vinculació de Reus amb el vermut, el paper de la ciutat com a porta d’entrada a les diferents DO i territoris del vi i, finalment, el valor patrimonial de l’Estació Enològica, a banda de la importància de la tasca que ha desenvolupat la llarg del temps.
Durant aquest temps s’han realitzat gestions amb les principals entitats i institucions involucrades en el projecte (per un costat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, però també l’Incavi, la Diputació de Tarragona, les DO Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Tarragona i Catalunya), que han manifestat el seu suport a aquesta iniciativa.
Paral·lelament, des de l’Agència també s’ha estat treballant en la posada en valor del vermut de Reus com a producte gastronòmic estretament vinculat a la ciutat, i al juny del 2017 es va presentar la «Ruta del Vermut de Reus», una proposta que va permetre donar un pas endavant i complementar l’oferta turística existent amb un producte únic i singular a tot l’estat, un ventall d’activitats i escapades al voltant del vermut dirigides a un públic interessat en l’enoturisme.
Tenint en compte aquests atractius turístics de ciutat, i aprofitant l’interès patrimonial que té l’Estació Enològica i la seva vinculació amb el món del vi, l’Agència “Reus Promoció” té prevista la propera obertura al públic d’un espai d’inspiració enoturística al voltant del vermut de Reus i el vi en una de les sales de la planta baixa d’aquest singular edifici modernista.
Aquest nou centre d’inspiració enoturística segueix el concepte de les «maison du vin» que existeixen a França i seguirà la tendència dels nous equipaments turístics d’anar més enllà de la seva missió informativa, permetent, entre d’altres, la degustació de producte i l’organització d’activitats relacionades amb el món del vermut i del vi. Es tracta d’obrir al públic un espai informatiu i d’inspiració turística a l’entorn del vermut i el vi que no existia a la ciutat i que vol ser un nexe d’unió entre el Modernisme i l’Enoturisme.
El nou centre d’inspiració enoturística, serà un espai del vi i el vermut on s’explicarà el relat històric del «Reus, París, Londres» del S.XVIII i la importància de l’estació enològica en aquell context. També vol ser el km 0 de la descoberta de l’oferta d’enoturisme de Reus i del territori vitivinícola proper a la ciutat, i un indret on s’hi podran degustar els productes vinculats al vermut de Reus i als vins de les DO de l’entorn de la ciutat
En aquest nou espai els visitants trobaran un:
- ESPAI D’INFORMACIÓ I RESERVA. El km 0 de la descoberta de l’oferta d’enoturisme de Reus i del territori vitivinícola proper a la ciutat, amb informació pràctica sobre les activitats de la «Ruta del Vermut de Reus», els llocs emblemàtics a visitar, els horaris de visita als cellers de les DO del territori, etc… i on a mig termini es podrà realitzar la reserva d’activitats.
- ESPAI D’INICI D’EXPERIÈNCIA. On es pugui començar una activitat de la «Ruta del Vermut», una «parada» de la «Ruta del Modernisme o un espai on es desenvolupi un esdeveniment puntual.
- ESPAI DE CONEIXEMENT. On s’expliqui el relat del «Reus, París, Londres» i la vinculació de la ciutat amb el vermut, la seva elaboració, les marques del vermut de Reus, la importància de l’estació enològica, les DO del vi…
- ESPAI DE DEGUSTACIÓ. On es podran degustar els vermuts de Reus i els vins de les DO de l’entorn de la ciutat, es realitzaran presentacions de productes gastronòmic…
La voluntat de l’agència «Reus Promoció» és que aquest nou espai pugui contribuir al:
- Posicionament de Reus en relació al vermut i el vi, associant la imatge de la ciutat a productes gastronòmics de qualitat, i reforçant el paper de Reus com a porta d’entrada als territoris del vi.
- Revalorització dels productes gastronòmics per afavorir el seus coneixement i la seva comercialitzacióesdevenint un aparador de la marca «vermut de Reus», i un espai de degustació de producte
- Integració de l’oferta turística de Reus i d’enoturisme del territori, orientant i informant als visitants, especialment els interessats en enoturisme, convidant-los a descobrir l’excel·lència del vermut de Reus i els vins de la zona.
- Posar en valor l’estació enològica i el seu valor patrimonial, vinculant-la al relat del «Reus, París, Londres», i integrant la seva visita a la Ruta del Modernisme i la Ruta del Vermut.
Calendari d’execució i obertura la públic
Està previst que l’espai es pugui obrir al públic el proper mes d’abril, i inicialment es podrà visitar els divendres i dissabtes, al matí i a la tarda, i els diumenges al matí. Més endavant es contempla la possibilitat de que pugui obrir durant els períodes vacacionals i els ponts.
Pel que fa a les activitats que s’hi desenvoluparan, en una primera fase ja es posarà en marxa l’espai expositiu sobre el vi i el vermut de Reus, el servei d’informació d’activitats (tant pel que fa a la Ruta del Vermut i com a la Ruta Modernisme) i l’espai de degustació de vermut.
Més endavant es podria iniciar una fase més especialitzada que permetria la realització d’activitats calendaritzades a l’entorn del vi i el vermut, la reserva d’activitats enoturístiques i altres esdeveniments.
L’estació enològica de Reus
El conjunt d’edificis que formen l’Estació Enològica de Reus són obra de l’arquitecte reusenc Pere Caselles i Tarrats i constitueixen una mostra destacada de l’arquitectura industrial modernista.
L’Estació Enològica va néixer en el marc de les actuacions impulsades per la ciutat i pel sector vitivinícola de la seva àrea d’influència després de la crisi de la fil·loxera. Es va inaugurar l’any 1910, en època del modernisme a la ciutat, dotada de la tecnologia més avançada del moment i de les instal·lacions més modernes. Després d’uns anys de declivi agrícola i industrial, aquest espai va patir un cert període d’abandonament fins la dècada dels 90, en què l’Ajuntament de Reus va realitzar una actuació urbanística d’urgència després de la signatura d’un acord amb la Generalitat de Catalunya, propietària de l’edifici.
Per aquests motius, la singularitat de la seva història, relacionada amb la recerca i la innovació en el món del vi, pel moment en que va construït l’edifici, durant el Modernisme, moviment artístic del qual la ciutat és capdavantera, així com per l’ús actual que té l’equipament avui en dia, l’Estació Enològica es presenta com l’indret idoni per parlar de vermut i de vi a la ciutat de Reus.