La segona edició del Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes s’ha dedicat a l’impacte de la pandèmia en aquest àmbit
Les professionals de l’àmbit de Violència de la Regidoria de Benestar Social participen en la segona edició del Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, organitzat per l’Institut Català de les Do nes, que es fa de forma virtual el 26, 27 i 28 d’octubre. En aquesta segona edició, el congrés té l’objectiu específic de posar de manifest l’impacte de la pandèmia en les violències masclistes, així com quines han estat les estratègies, aliances i aprenentatges que s’han generat entre la diversitat d’agents socials encarregats de donar resposta a les situacions de violència masclista en temps de la Covid-19.
L’edició d’enguany també comparteix amb la primera l’objectiu general de reunir a les persones professionals dels circuits de violència masclista, al personal de les Administracions Públiques encarregades d’intervenir en el disseny i l’execució de polítiques públiques amb perspectiva de gènere, a les entitats de dones del territori i al conjunt del moviment feminista català. També es tracta d’una oportunitat d’interaccionar amb els espais d’acti vistes i investigadores en matèria de gènere i violències masclistes, amb la finalitat de generar la confluència d’una diversitat d’agents, en un espai que afavoreix la suma del coneixement sobre les diverses teories i praxis feministes per a l’erradicació de les violències masclistes. Per aquest motiu, el congrés és un escenari idoni per a la construcció d’aliances i el treball en xarxa.
En concret, la programació es divideix en tres grans blocs temàtics i diversos espais per construir el debat.
El Bloc I, amb el títol “La Covid-19 i la violència estructural”, va oferir ahir una visió des d’una perspectiva macro de com la pandèmia global ha evidenciat que les desigualtats i les violències que pateixen les dones tenen un component estructural.
En el Bloc II, titulat “Les violències masclistes durant la pandèmia”, previst per avui, es farà una radiografia de la situació de les violències masclistes des de l’impacte de la Covid-19.
Demà, amb el Bloc III, que porta per títol “Els aprenentatges i aliances que ens deixa la Covid-19”, es posarà de manifest la feina de les institucions, de les organitzacions i del moviment feminista per a adaptar-se als moments d’incertesa i dubte que deixa la nova normalitat.
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, destaca la importància del treball en xarxa en aquest àmbit: “Per tal de poder oferir un servei de qualitat a les dones de la ciutat que pateixen violència masclista, que consisteix a millorar el seu benestar i el dels fills i filles, en cas que en tinguin, i trobar una sortida a la situació en què es troben, és molt enriquidor conèixer experiències d’èxit d’altres municipis, l’opinió de persones expertes i l’experiència de dones que han patit violència. I tot això ho podem trobar en el marc del II Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes”.