Aquest dimecres 18 d’abril s’ha celebrat la jornada Industry Day “Vehicle connectat i mobilitat intel·ligent: reptes de present i oportunitats de futur” al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la Fundació URV, al campus Sescelades de Tarragona. Reus ha estat protagonista com a exemple d’aplicacions tecnològiques aplicades a la mobilitat des del sector públic.
L’experiència de Reus s’ha centrat en les solucions adoptades en l’àmbit de la mobilitat intel·ligent per part de les empreses municipals Reus Transport i Reus Mobilitat i Serveis de la mà del seu responsable tecnològic, Leo Blázquez. Tant el transport públic com la xarxa municipal d’aparcaments de Reus es gestionen des del Centre de Control Central, que funciona 24 hores al dia tots els dies de l’any.
La jornada ha estat organitzada per la Fundació URV, el Grup de Recerca CRISES de la URV i el Clúster TIC Catalunya Sud. Es tracta d’una jornada pràctica orientada a promoure el diàleg i l’intercanvi de coneixement entre empresa i acadèmia; una oportunitat per ajudar als empresaris i emprenedors a detectar noves oportunitats de negoci, en aquest cas, en l’àmbit de la ciberseguretat dels nous vehicles connectats i els nous serveis de mobilitat.
L’exemple de Reus Transport
Des de Reus Transport s’ha posat com a exemple l’explotació de les dades del servei a temps real: mitjançant un sistema d’ajuda a la explotació (SAE) que geoposiciona els autobusos i contrasta la ubicació real amb l’horari teòric, de manera que atorga informació sobre el temps estimat d’arribada del bus a cada parada: a més, aquestes dades estan disponibles per a l’usuari a través de diversos mitjans com aplicacions per a mòbil, web, mail o SMS. També s’ha destacat la posada en marxa de bitllets de transport en format QR i la disposició de les dades d’horaris i parades en format obert –disponibles a Google Maps i per a totes aquelles webs o aplicacions que utitlitzen aquest format.
App de zona blava, pàrquings sensoritzats i vehicle elèctric
Reus també ha explicat la seva experiència en la gestió de l’estacionament regulat de zona blava amb l’aplicació de desenvolupament propi APARCAR, que permet pagar només pel temps real d’estacionament, sense necessitat de pre-pagament. APARCAR està disponible a Reus i a Cambrils, amb molt bona acollida per part dels usuaris.
Pel que fa a la xarxa municipal d’aparcaments, Reus Mobilitat i Serveis destaca des de fa temps per oferir informació a l’usuari en temps real de les places disponibles a cada pàrquing, no només en cartells electrònics situats a les entrades de la ciutat, als carrers més cèntrics i, per descomptat, a l’accés de cada aparcament. Aquesta informació també està disponible a través de l’app APARCAR, de l’app Reus City o de la web corporativa. A la jornada també s’ha explicat com es gestionen remotament els vuit aparcaments des del Centre de Control Central, el sistema d’eficiència energètica instal·lat als equipaments per controlar l’enllumenat i la ventilació, etc.
I el darrer exemple de mobilitat intel·ligent aplicat a la ciutat ha estat el pla de desplegament per a vehicles elèctrics engegat el 2014 i que el 2017 va comptabilizar més de 6.000 usos a les estacions de recàrrega municipals, situades principalment als pàrquings municipals i a la via pública, en àrees de zona blava.