Els rentadors del Casal de les Dones han acollit aquest 28 de maig, Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i Dia Internacional de la Higiene Menstrual, l’acte principal d’una jornada dedicada a donar visibilitat al paper de les dones en la salut i les cures i la necessitat d’un major suport de la societat a les dones en els aspectes de salut i salut reproductiva.
La jornada ha començat amb una caminada popular sota el lema “Mans, peus i cap- Camins per la salut” en la que ha participat una trentena de persones. Amb sortida des dels diferents barris, el grup s’ha dirigit al Casal de les Dones on s’ha fet un acte simbòlic amb petites cartolines en forma de roba interior on les dones han pogut escriure els seus desitjos de futur, observacions i pensaments entorn a la salut femenina. Aquests retalls de roba interior han simbolitzat l’encobriment dels problemes de salut de les dones, que com la roba interior queda amagada sota els vestits, han quedat durant molts anys amagats i invisibilitzats per la societat.
El regidor de Salut, Oscar Subirats ha donat la benvinguda a l’acte i ha posat de manifest que aquest dia també “serveix per donar visibilitat a totes aquelles persones que són treballadores manuals i vinculades a les cures”. Per la seva banda, la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, ha recordat que “la pandèmia ha posat de relleu un cop més el paper de la dona en les cures” i que “la salut de les dones és el factor més important de la nostra vida”.
L’acte també ha comptat amb una interpretació de teatre d’humor a càrrec de la companyia de Peppin’s Clown.
Durant aquest mes de maig l’Ajuntament de Reus ha treballat l’eix de la desigualtat en salut de gènere, amb una iniciativa comunitària, i sota el títol: “Mans a les mans”. L’objectiu ha estat visibilitzar les dones treballadores manuals de diferents sectors (cures, neteja, indústria manufacturera, agroalimentari, comerços, hostaleria, restauració …) per tal de presentar la situació social i sanitària d’aquestes.
Cada acció fa al·lusió a les mans, mans que ajuden, que conforten, mans treballadores i mà-ternitats. Maternitats no idíl·liques i de vegades doloroses on augmenten les dificultats i en alguns casos es trenquen expectatives que repercuteix en la salut física i emocional.
Dia per a l’acció de la salut per les dones
El Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones es commemora a proposta de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). En una reunió a Costa Rica, el 1987, es va veure la necessitat de denunciar la insuportable taxa mortalitat materna, i des d’aleshores les desigualtats de gènere en salut han anat sorgint com a reivindicació.
Malgrat que s’han pres decisions polítiques i consens socials vers la salut es continua pensant que la millora de la salut té un impacte per igual a totes les persones, i no és així, les desigualtats de la salut estan presents actualment en la nostra societat i existeixen uns eixos de desigualtat que significa que en funció que siguis d’un sexe o altre pots tenir una millor o pitjor salut.
El gènere femení, i més en la present pandèmia, pateix una sobrecàrrega de treball juntament amb la bretxa salarial, que repercuteix directament en la salut física i emocional de les dones.
El gènere condiciona la desigualtat d’exposició i vulnerabilitat davant dels problemes de salut. Cal visibilitzar els factors que produeixen diferències i modificar-los, sobretot quan les causes de les desigualtats estan relacionades amb disposicions socials modificables.