Reus CCC 2017 es tanca amb 160 projectes, 709 activitats realitzades i uns 200.000 espectadors

Reus CCC 2017 es tanca amb 160 projectes, 709 activitats realitzades i uns 200.000 espectadors

La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 ha tancat aquest cap de setmana un intens any d’activitats i projectes que han posicionat la ciutat en un lloc destacable del panorama cultural català al llarg de tot el 2017. Durant aquest temps, Reus ha acollit un total de 160 projectes amb 709 activitats realitzades al llarg de tota la programació. D’aquestes activitats, 39 han estat projectes singulars. Durant tots aquests mesos s’han implicat 150 entitats posant de relleu la quantitat, la qualitat i la varietat de projectes i iniciatives culturals de la ciutat, que s’han desenvolupat a un total de 55 espais diferents del municipi. Un 81% de les propostes han estat gratuïtes i un 19% de pagament, i un total de 8 projectes han tingut la catalogació de solidaris i inclusius. Les activitats emmarcades en el programa de la capitalitat han aglutinat al voltant de 200.000 espectadors. La capitalitat s’ha finançat amb un pressupost de 950.000 euros, dels quals un 50% ha estat aportació pública i un altre 50% aportació privada. La Capital de la Cultura Catalana 2017 deixa un llegat amb un gran nombre d’iniciatives, algunes de les quals continuen en marxa aquest 2018, com l’exposició Beep d’Art Electrònic, que des d’aquest dissabte 20 de gener incorpora una nova peça a la mostra del Museu de Reus, una vídeo instal·lació d’Anthony McCall i que portarà a la ciutat representants d’institucions culturals, museus i galeries d’art de Madrid, València i Barcelona i també premsa especialitzada en el sector de l’art contemporani, en una exposició única a Europa.

L’alcalde, Carles Pellicer, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, i la comissària de Reus CCC 2017, Montse Grau, han realitzat aquest dimarts un primer balanç global d’aquest esdeveniment que ha omplert d’activitat cultural la capital del Baix Camp durant tot l’any. S’han destacat alguns dels projectes singulars i específics que s’han viscut enguany, entre els quals s’ha explicat que el projecte del Congrés Internacional de Ciutats Integrals i l’entitat que en va ser promotora, Hub Coevolució, han estat reconeguts pel premi “Meshworkers of the Year 2017” que lliura la plataforma Integral Cities a les iniciatives que treballen per assolir ciutats més sostenibles i habitables. A partir d’aquest projecte Reus ha passat a formar part d’aquest mapa global de ciutats integrals.

CCC Reus 2017 ha estat un projecte únic i singular que s’ha estructurat en cinc eixos pel que fa a contingut (Història i patrimoni; Tradició i Festes populars; Llengua, literatura i pensament; Arts i creació i finalment, Coneixement, creativitat i innovació) escollits seguint criteris bàsics de qualitat, novetat/innovació i inclusió, i en 3 models de gestió en la seva producció: projectes propis de la Capital presentats per part de les entitats i agents culturals, projectes singulars amb projecció nacional i internacional i vocació de continuïtat i finalment suport als festivals estratègics de la ciutat de l’àmbit de la cultura i a les festes majors com a elements identificadors de la ciutat. Les xifres esmentades anteriorment fan referència als projectes de la Capital i als projectes singulars.

L’alcalde, Carles Pellicer, ha subratllat que la ciutat de Reus ha marcat “un abans i un després” en l’esdeveniment de la Capital de la Cultura Catalana, que ha contribuït a projectar la capitalitat cultural de Reus i que deixa un llegat de treball en comú amb les entitats de la ciutat que es vol mantenir viu en el futur. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que a partir de la Capital de la Cultura Catalana s’ha decidit aprofitar les sinergies creades en l’àmbit de la música per dedicar el 2018 a una àmplia programació musical que s’inclourà en el projecte Reus Ciutat de la Música 2018.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha expressat l’agraïment de l’Ajuntament a totes les entitats, institucions, empreses i persones que han col·laborat i participat per fer possible la Capital de la Cultura Catalana 2017. Entre els fets remarcables que ha comportat la capitalitat, Caelles ha esmentat la projecció que ha aconseguit Reus al conjunt del país i especialment a l’àmbit de Barcelona.

Activitats
Durant aquests mesos Reus ha acollit un total de 160 projectes amb 709 activitats, que inclouen els projectes singulars i diferents propostes que han complementat alguns dels programes estratègics de cultura de la ciutat per donar-hi més força. A més a més, l’Ajuntament de Reus ha acollit dins el programa de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 tota l’activitat cultural de la ciutat per tal de donar-li projecció i aixopluc.

Els projectes singulars que s’han desenvolupat han estat l’exposició 150 anys de Cultura a Reus; el cicle d’activitats i l’exposició Ressó de Japonisme; la jornada de cultura i recerca local RECERCA’T; el XVI Congrés d’Arxivística de Reus; el II Simposi internacional de focs de la mediterrània; la reforma i ampliació de l’exposició “Ara toca festa”; les jornades sobre literatura digital “Ciberliteratura: més enllà dels llibres”; el Festival de les Arts de Reus (FAR); el cicle de concerts de l’Orquestra Camerata XXI, el festival Reus Blues & Jazz la programació especial dels teatre Fortuny i Bartrina; el festival Vermusic; el F.A.R, festival de les Arts de Reus; la performance “Reus 1937. Mirant el cel foradant la terra”; el cicle “Mú sica als Terrats”; la representació de “Tres Aniversaris”; la proposta “Una rosa per la Llibertat”; els projectes d’art urbà “Llambordes” i “Reus Urban Art”; el Congrés i Trobada Internacional de Gegants; la IV Nit del Bestiari Festiu; l’enregistrament del disc de la banda de la Festa Major; representació de “Reus 1937”; exposició “La Festa sota casa”; conferència sobre l’exposició de Rusiñol i Casas; el congrés d’història de la literatura infantil; cicle de concerts de la Banda Simfònica dels conservatoris de la Diputació de Tarragona; el muntatge “Misericòrdia: de Reus al Cel”; espectacle “El Carnaval més animal”; el “Concert per a nadons”; espectacle “La Comèdia dels Dimonis”; la I Fira del Disc; el I Festival de Rumba; el Conc ert de la Kapital; el Cicle de Cultura i Música als Barris; l’estrena de l’espectacle “Ningú és un zombi”; el cicle Reus Teatre Musical; el cicle “Docs i vi”; la Conferència Internacional sobre Ciutats Integrals; el projecte gastrocultural Unió Agrària i l’exposició de la Col·lecció Beep d’Art Tecnològic.

El paper de la solidaritat de la Capital
El paper de la cultura com a element de cohesió social i d’integració ha estat una màxima de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. En aquesta línia, s’ha donat suport especial als projectes que s’han presentat de la mà d’entitats socials del territori com la Fundació Pere Mata, la Fundació Bara o el Taller Ocupacional Baix Camp.

Al mateix temps, la recaptació solidària establerta per les actuacions del Vermusic, que ha arribat als 5.000 euros, anirà destinada al Club de bàsquet en cadira de rodes de la Costa Daurada i a la Fundació Mossèn Frederic Bara. També enguany s’ha fet un treball important per aconseguir una Festa Major més inclusiva. En paral·lel, s’ha recolzat de forma especial la Fundació Música Solidària i la celebració del Festival de Música de Santes Creus perquè la seva recaptació es destina a la Fundació d’Esclerosi Múltiple i en concret una part contribueix a l’activitat que desenvolupa el Mas Sabater de Reus. El total de projectes solidaris i inclusius inclosos a la programació ha estat de 8.

El pressupost
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 ha tingut un pressupost de 950.000 euros. D’aquests 950.000 euros, 230.000 euros pertanyen a l’aportació de l’Ajuntament de Reus, 200.000 euros a la Diputació de Tarragona i 21.000 euros d’aportació directa de la Generalitat de Catalunya que també ha aportat altres quantitats a projectes concrets. Per la seva banda, els mecenes i patrocinadors han aportat un total de 436.000 euros. La col·laboració privada global ha representat el 50% del pressupost de CCC Reus 2017. Les empreses que han donat suport a la Capital són L’Obra Social “La Caixa”, Repsol, Port de Tarragona, FCC, Ve rmuts Miró, BEEP, Unió Corporació Alimentària i Aigües de Reus, a més de totes les petites empreses que també s’han volgut sumar al suport de la iniciativa.

Capital de la Cultura Catalana Reus 2017
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 ha tingut com a objectius identificar el talent de la ciutat a què cal donar suport com a planter de les entitats i futurs consumidors de cultura de la ciutat. També donar veu a les entitats i als projectes culturals de la ciutat i, finalment, projectar la ciutat a través de la cultura arreu del territori proper, a Barcelona, a la resta de Catalunya i internacionalment. Amb tot això, la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 entén la cultura com a element singular i d’identitat de ciutat, com a element de projecció i posicionament i com a motor econòmic i generador de riquesa.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.