Divendres 29 i dissabte 30 de setembre es reuniran a la Biblioteca Central Xavier Amorós diversos rondallaires d’arreu dels Països Catalans que compartiran el seu repertori amb grups escolars, públic familiar i públic adult en diverses sessions programades al llarg de tot el dia. Els rondallaires convidats són:
- Carles Alcoy (Salàs de Pallars, Pallars Jussà) Narrador
- Domingo Chinchilla (València). Narrador, actor i rapsoda
- Agus Farré (Tarragona, Tarragonès) Narrador
- Imma Pujol (Piera, Anoia). Bibliotecària i narradora
- Blai Senabre (Altea, La Marina Baixa, Alacant) Narrador i teatrer
- Eulàlia Valeri (Barcelona) rondallaire i escriptora
- Caterina Valriu (Inca, Mallorca) Professora de literatura a la Universitat de les Illes Balears, escriptora i narradora.
Els acompanyaran els narradors locals Montse Bartolomé, Judit Robert, les àvies MARC, Dolors Bargalló, Santi Jiménez i Roser Bonet.
Dins dels actes de l’Any Amorós, les Biblioteques Municipals han organitzat la 8a trobada de rondallaires dels Països Catalans per posar en valor la faceta de narrador i conversador de Xavier Amorós i també el seu interès per arribar a la canalla, adaptant el discurs i el llenguatge i enriquint-lo de nombrosos recursos orals com les dites i cantarelles. És per tant l’activitat de tot l’any més adient per difondre la figura de Xavier Amorós entre els més petits, juntament amb les visites didàctiques i el joc de lectura de l’estiu.
La trobada està dins els actes de les Festes de la Misericòrdia els dies 29 i 30 de setembre i dona continuïtat a una iniciativa que va arrencar a Pont de Suert l’any 1996 on van coincidir com a rondallaires Imma Pujol i M. Àngels Ollé, entre d’altres. De fet Imma Pujol ha estat la persona que ha donat continuïtat a la convocatòria que després de Pont de Suert es va fer durant uns anys a Torredembarra i ara ha aterrat a Reus.
Es desenvoluparà en dos escenaris principals: la Biblioteca Central Xavier Amorós i la plaça M. Àngels Ollé, on cada mes ja s’hi expliquen contes des de les Biblioteques, amb les àvies MARC i l’AV Barri Gaudí i que s’ha volgut mantenir per tenir-la present.
L’objectiu d’aquestes trobades és la de posar en valor l’oralitat, la diversitat de la llengua i els valors culturals del ric patrimoni rondallístic dels Països Catalans, amb els seus punts en comú i la seva diversitat, que en bona part va difondre Ramon Llull.
El matí de divendres es destina a grups escolars, al migdia hi haurà un interessant debat a l’entorn de la mirada contemporània que fem actualment als contes tradicionals, que de vegades posa en perill aquesta transmissió patrimonial. És una activitat especialment dedicada als familiars i també mestres, monitors i tots els professionals que estan en contacte amb la primera etapa dels infants entre 0 i 6 anys. En aquest context hi haurà ocasió de reconèixer la tasca de la professora Carme Oriol que juntament amb Josep M. Pujol va fer una ingent tasca de sistematització de la rondallística catalana i que ha estat recentment guardonada amb el Premi Carme Romaní.
A la tarda a les 18:00 h els rondallaires es traslladaran a la plaça M. Àngels Ollé de la Boca de la Mina i tornaran de nou a les nou a la Biblioteca Central Xavier Amorós al vespre per a fer una sessió especialment dedicada als adults.
L’endemà dissabte, a les 12:00 h, es farà una última marató on cada rondallaire explicarà un conte per a públic familiar. Aquesta sessió serà la cloenda de la trobada de rondallaires i també de la celebració dels 10 anys del programa LECXIT que celebren les Biblioteques Municipals.
Totes les sessions són gratuïtes. La trobada compta amb el suport de la Diputació de Tarragona.