El santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus és escenari el 24 de desembre a les 23:00 h de la interpretació del Cant de la Sibil·la, un cant d’origen medieval que s’interpretava al sud d’Europa. Es tracta d’una proposta de la junta d’administració del santuari, que presenta aquesta iniciativa en primícia a Reus en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2017. Els intèrprets de la versió reusenca del Cant de la Sibil·la seran els membres del Cor da Capo, establert a Tarragona, dirigits per Lars Isdahl.
El Cant de la Sibil·la s’interpretarà a partir de les 23:00 h el dia 24, tot just abans de l’inici de la missa del Gall. La soprano que interpretarà la melodia principal serà acompanyada per una orquestració de xirimies (Pol Figuerola i Jaume Aguza), sacabutx (Ivan Babiloni), baixó (Marc Riera), percussions (Marc Vall) i orgue (Marta Nus).
El representant de la junta d’administració del santuari, Josep Maria Moreno, explica que l’obra encarregada al Cor Da Capo consisteix en la recuperació del tradicional cant, un poema bíblic musicat a l’època medieval que va ser molt popular als Països Catalans. Aquest cant requereix un cor experimentat i una interpretació solista soprano de primer nivell, a més d’un acompanyament instrumental.
La intenció de la junta del santuari i del Cor da Capo és d’establir aquest cant com un esdeveniment anual vinculat a la missa del Gall del temple reusenc.
Considerat un ritus pagà, aquesta peça de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món i es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es conservà intacte a Mallorca. L’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. A Catalunya, durant el segle XIX, l’interès d’alguns folkloristes per aquest drama litúrgic va començar a impulsar-ne la recuperació.
La versió reusenca parteix de l’obra de Xavier Pastrana que l’any 2013 es va recrear a la catedral de Tarragona amb instrumentistes, cor i soprano solista.