Conjuntament amb el Consorci del Teatre Fortuny, la Fundació Privada del Teatre Fortuny organitza de nou el concurs de dansa internacional de Reus fundat el 2002. Després d’haver posposat la desena edició el 2021 per causa de la Covid-19, aquest any finalment se celebra la desena edició del certamen. Tot i així, per motius relacionats amb la pandèmia, en aquesta ocasió el concurs no clourà amb la Gala, que s’ha ajornat al 22 d’octubre de 2022. La Gala a la tardor reunirà guanyadors i guanyadores d’edicions anteriors del concurs i de l’edició present.
Aquest any s’han inscrit al premi 50 concursants, tot un rècord històric d’aquest certamen, que en l’edició del 2009 havia arribat a 33 participants. Les inscrites i els inscrits son de cinc nacionalitats diferents (Austràlia, Bèlgica, Espanya, Portugal i Grècia), dels quals 42 son noies i 8 nois.
El concurs tindrà lloc del 23 al 25 de març 2022 al Teatre Fortuny.
Com és habitual aquest concurs compta amb un jurat de prestigi internacional, que enguany presideix José Carlos Martínez. La resta de membres del jurat son Jone San Martín, Agnès Letestu i Henning Albrechtsen. Arantxa Argüelles serà la mestra de dansa clàssica i Lluís Carmona l’acompanyarà al piano.
Es tracta d’un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament dels que s’organitzen a l’estat espanyol i un dels que aporta més projecció als guanyadors i finalistes. Els tres primers premis consisteixen en dotacions econòmiques de 5.000 euros (concedit per la Generalitat de Catalunya), 2.000 euros (atorgat per la Diputació de Tarragona) i 1.000 euros (atorgat per l’Ajuntament de Reus).
El palmarès inclou un total d’onze beques i premis: la beca d’estudis atorgada per la delegació a Espanya de la Royal Academy of Dance de Londres; la beca d’estudis del Reial Ballet Danès – Vermuts Miró; el premi del públic atorgat per l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona; una estada a la Compañía Nacional de Danza, dues beques d’estada al Ballet de Ljubljana, una beca pel curs intensiu d’Endanza València 2022; una beca pel ADAM-Campus Internacional de Dansa de València, una estada al Real Conservatorio de Danza Mariemma i dues beques atorgades pel Barcelona Dance Centre. A més, l’estudi de fotografia Dans Pxl també ofereix sessions fotogràfiques a la guanyador o guanyador del Premi del Públic i de l’estada de la Compañía Nacional de Danza.
Com a activitats en paral·lel al concurs, per una banda la Fundació organitza un taller de dansa per a persones sordes de la mà de Jone San Martín (1966), ballarina, coreògrafa i membre del jurat del Premi, el dilluns 21 de març. I per l’altra banda, San Martín també participarà en el cicle Prosceni Reddis Bartrina organitzat per la Fundació Privada Reddis, en el que conversarà amb Cristina de Anciola, ex ballarina, coordinadora artística del Premi Roseta Mauri, el dimarts 22 de març 2022, a les 19h, al Teatre Bartrina.
Al llarg de nou edicions el concurs ha convertit el Teatre Fortuny en un escenari d’oportunitats. Guanyadors i finalistes de passades edicions han fet realitat el seu somni: ballar en companyies internacionals de prestigi com el Royal Ballet de Londres, Compañía Nacional de Danza, Royal Birmingham Ballet, English National Ballet o el Ballet Nacional de Noruega.
El Roseta Mauri el fan possible els mecenes i patrocinadors, els participants i els coneixements d’un jurat i professorat de prestigi internacional. Però no tindria sentit sense el públic de Reus i el suport incondicional de les escoles de dansa, que participen en aquest espectacle emocionant. A més, a la final els espectadors voten el ballarí/ina que més els agrada.