Festival Accents
Del 6 d’octubre al 16 de desembre se celebra una nova edició del Festival Accents, que enguany arriba a la seva 10a edició. Parlem amb Isaac Albesa, el seu director artístic, sobre aquesta dècada d’història del festival.
Quin és l’origen de l’Accents?
És un festival que jo tenia al cap des de feia temps: fer un cicle de música d’arreu dels Països Catalans a Reus. Va començar a Cal Massó i a poc a poc vam ampliar al Teatre Bartrina i concerts vermut en diferents espais i s’ha anat fent gran gràcies a la demanda de la gent, sense adonar-nos-en pràcticament. Volíem intentar fer xarxa i ha funcionat: hem aconseguit l’objectiu amb la incorporació de nous municipis. Aquesta amalgama era també un dels motius de crear el festival.
Us imaginàveu arribar fins aquí?
No m’ho plantejava. Va ser una idea ‘a veure com funciona’ i ha anat creixent. De quatre concerts el primer any amb vuit artistes hem passat als vint-i-nou d’enguany. La resposta del públic, patrocinadors, institucions i mitjans ha estat molt bona i aquí seguim.
Quins moments destacaries d’aquesta dècada?
Els concerts de Joan Dausà han estat molt intensos, també concerts de petit format com Xavier Baró, que ha vingut en tres ocasions, o La Mari a la Casa Rull, que era una artista que em feia molta il·lusió portar. D’altres molt divertits com el de Pep Gimeno ‘Botifarra’ o Albert Pla. El Pau Vallvé que va venir en plena pandèmia a la Sala Santa Llúcia. I també diversos artistes que hem vist créixer al llarg d’aquests anys.
Com és el públic?
És un festival enfocat a un públic adult. Hi ha un públic que confia en l’ Accents que repeteix i un altre que ve perquè coneix l’artista. El que sempre m’ha agradat, i és la voluntat del festival, és que la gent confiï en la marca Accents i vingui a descobrir, tot i que és difícil i hem de picar molta pedra per aconseguir-ho. Les noves propostes del nostre país són espectaculars.
Enguany una edició molt especial…
Enguany l’ Accents dura un any sencer. Vam començar amb la Judit Neddermann al maig, celebrem ara tot el festival i el 9 de març de 2024 farem la traca final amb Antònia Font al Teatre Fortuny. Des de fa quatre anys he anat seguint una línia d’ampliació i ara hem arribat ja al punt òptim d’una seu principal, que és Reus, i enguany set subseus. Estem molt animats perquè les entrades ja estan a la venda i la resposta és molt positiva. Hem portat 160 artistes a Reus. El festival és una realitat i està consolidat, són 10 anys.
S’afegeixen dos municipis…
Enguany tenim dues subseus més: Vilaplana, on farem dos concerts vermut, i Altafulla, on Reinaldo i Clara presentaran el seu nou disc.
Quins són els concerts imprescindibles d’aquesta desena edició?
Poder comptar amb Paco Ibáñez en el concert inaugural és un luxe. El concert de clausura amb Rodrigo Cuevas, un artista al qual feia temps que anàvem darrere, Santiago Auserón, La Ludwig Big Band és un dels grups catalans que els anys vinents funcionarà moltíssim, la Marina Rossell una llegenda que es retira, Joel Reyes, músic reusenc establert a Madrid, que farà un concert especial amb convidats per celebrar els seus 30 anys sobre els escenaris. Això barrejat amb el Som Flamencs, artistes emergents i alguna perla. Estic segur que cap dels artistes que venen decebrà.