Quaranta-tres propostes passen a votació en els Pressupostos participatius

Pressupostos participatius

La ciutadania de Reus podrà votar a partir del 26 de febrer i fins al 15 de març quines propostes d’inversió s’executaran en el marc dels primers Pressupostos participatius convocats per l’Ajuntament de Reus i dotats amb 750.000 euros. En la fase de recollida d’idees, l’Ajuntament de Reus ha rebut un total de 93 propostes d’inversió. Després de la seva avaluació i valoració tècnica, s’han validat 43 propostes, que passaran a la fase de votació en complir amb els requisits que s’especificaven a la convocatòria.

Les dues comissions que fan seguiment del procés han decidit que les 43 validades passen a la fase final, tot i que la xifra supera el llindar de les quaranta propostes que s’havia posat de límit per passar a la fase de votacions. Han tingut en compte que el volum no sobrepassa en excés la quarentena i han considerat que prescindir de la fase de recollida de suports, prèvia a la votació final, facilita el procés i fomenta la participació.

Disset de les propostes finalistes responen a la categoria de grans projectes, amb un cost estimat d’entre 50.000 i 150.000 euros i la resta, vint-i-sis, són propostes amb un cost inferior als 50.000 euros.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, destaca que «els pressupostos participatius són una eina per democratitzar les polítiques públiques municipals mitjançant el diàleg amb la ciutadania i permeten millorar la seva representació en el govern de la ciutat. Compratir amb la ciutadania què i on es realitzen inversions afavoreix el debat sobre quina ciutat volem entre tots i construeix una ciutadania activa».

Amb la voluntat que el màxim nombre de propostes possibles entrés en la fase finalista, en els casos dubtosos es va contactar amb els proposants per tenir en compte els matisos que tenia la proposta. Onze s’han acceptat parcialment en alguns dels seus punts i d’altres s’han agrupat perquè proposaven actuacions similars o complementàries.

Una primera valoració econòmica de les propostes validades situa el valor de les inversions proposades en més de 2,3 milions d’euros, dels quals es podran executar un total de 750.000 euros, d’acord amb les votacions que s’iniciaran el 26 de febrer.

Àmbits

Entre les propostes presentades, predominen les actuacions de millora urbanística en diversos àmbits, com és l’arranjament de voreres i carrers, la millora de camins, l’actuació en parcs i espais verds, la millora de la il•luminació en determinats espais o l’adequació dels accessos a dues escoles. D’altres, posen l’èmfasi en les actuacions per millorar la seguretat i facilitar la convivència, com per exemple la il•luminació de passos de vianants o el tancament de determinats parcs per evitar les molèsties durant la nit. D’altres proposen intervenció en equipaments com La Palma o l’Skatepark.

Les propostes rebudes, amb la indicació de si han estat validades o rebutjades, així com les respostes a cadascuna de les aportacions es publicaran a la plataforma Reus Participa, que permet fer seguiment de tot el procés de manera transparent.

Propostes desestimades que no es descarten

D’altra banda, algunes de les propostes s’han desestimat perquè no encaixen amb les bases dels pressuposts però es traslladen als departament municipals corresponents perquè es puguin tenir en compte com a suggeriments en la seva acció ordinària.

Exposició de les finalistes

Les propostes finalistes s’exposaran públicament per tal de donar lloc a reflexions i debats i facilitar que tothom que ho desitgi pugui contrastar els diferents projectes.

Constituït l’organ de seguiment

Els Pressupostos participatius incorporen una Comissió de Seguiment, presidida per la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, i formada per representants d’entitats i de la ciutadania escollits per sorteig, i tècnics de l’Ajuntament. Ha quedat constituïda de la següent manera:

• Presidenta: Montserrat Flores Juanpere•

• Representant FAVR: Mar Escoda

• Representant AV no federades: Josep Machado Barroso

• Representants altres entitats: Xavier Simó Olivé, Francesc Invernon Rojals

• Representants de la ciutadania: Ioana Radú, Misericòrdia Ferrer Huguet, Bartolomé Pluma Marianas, Nelson Berdulles Segarrés

• Un tècnic de l’Ajuntament i secretària

En aquesta etapa, la Comissió de Seguiment s’ha encarregat de supervisar les propostes validades tècnicament.

D’altra banda, la Comissió Tècnica, formada per personal municipal de les àrees de l’Ajuntament relacionades amb el projecte i amb les diferents temàtiques de les propostes, ha avaluat i validat que les propostes presentades compleixen amb els requisits de la convocatòria.

Com participar en les votacions

La votació es realitzarà a partir de la plataforma on-line www.participa.reus.cat. Els Centres Cívics de la ciutat comptaran amb un espai dotat d’ordinadors per tal que la ciutadania que vulgui pugui fer-ho des d’allà (durant uns dies i hores concretes, que s’informaran amb durant la campanya de comunicació, els Centres Cívics es dotaran de personal de suport per poder fer la votació d’aquelles persones que ho requereixin). Cada ciutadà podrà votar 2 ‘Grans projectes’ i 4 ‘Petits projectes’.

Finalitzat el període de votació i en funció del nombre de vots rebuts per cada proposta, s’escolliran per ordre aquelles més votades i que es puguin incloure dins la partida econòmica destinada als Pressupostos Participatius: un mínim de 3 ‘Grans projectes’ i un mínim de 6 ‘Petits projectes’ (que s’ampliarà fins assolir el límit de 750.000€).

Qui pot votar els projectes?

La participació és oberta a tota la ciutadania, de 16 anys o més, i que estigui empadronada a Reus. Per participar-hi, en primer lloc cal registrar-se a la plataforma de participació i una vegada inscrit, cada ciutadà o ciutadana pot votar la proposta.

Els Pressuposts participatius

L’objectiu principal dels Pressupostos Participatius de Reus és implicar la ciutadania en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics, mitjançant un sistema de participació.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.