El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, ha visitat aquest dimecres la zona de la Torre d’en Dolça de Vila-seca, on s’està construint una nova àrea de tractament de la fracció orgànica dels residus. Una àrea que forma part de la prova pilot d’aplicació d’un model d’economia circular en l’àmbit del compostatge, en el marc del projecte europeu ENI CBC MED SIRCLES, d’exploració de noves oportunitats d’ocupació adreçades a col·lectius en situació de vulnerabilitat, liderada per la Fundació Formació i Treball (FiT), un dels deu socis del projecte, amb el suport i la supervisió de l’ARC.
Noves oportunitats laborals
FiT oferirà formacions a col·lectius de risc d’exclusió social en una activitat emergent com és la gestió de bioresidus. Properament organitzarà un curs de selecció de restes orgàniques i gestió del compost per a 12 persones, que es durà a terme entre l’1 de març i el 7 d’abril. Se seleccionaran sis alumnes, que es contractaran per treballar a l’àrea de compostatge durant sis mesos. El curs s’adreça prioritàriament a joves que ni estudien ni treballen i a dones en risc d’exclusió social, als quals es proporcionaran habilitats i competències professionals per al futur i noves oportunitats de treball en el sector de l’economia circular.
Per a Peraire, “les administracions públiques tenim la obligació de donar suport a les iniciatives que fomenten l’economia circular, sobretot, si a més a més contribueixen a l’ocupació i la inclusió social”. El director de l’ARC s’ha mostrat convençut que “aquest projecte canviarà la vida i l’autoestima de les persones en risc d’exclusió social, canviarà la visió del tractament dels residus i també millorarà el medi ambient, col·laborant a reduir el canvi climàtic”.
7 projectes d’abast mediterrani
El projecte SIRCLES i els seus socis generaran llocs de treball als territoris on s’implanta la iniciativa, tot promovent l’emprenedoria entre col·lectius de risc d’exclusió social i oferint-los formacions en una activitat emergent com és la gestió de bio-residus. A més, la contractació d’una tècnica per la planta generarà un setè lloc de treball. La implantació del projecte, que durarà fins a l’agost de 2023, servirà també per generar coneixement aplicable a futures polítiques en l’àmbit de l’economia circular. Per aconseguir-ho, es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-seca, que cedeix els terrenys, i la cadena hotelera H10 i Port Aventura, que faran les aportacions de matèria orgànica necessàries per poder fer-ne compost.
El projecte SIRCLES té un abast de tota la Mediterrània. A més del de Vila-seca, s’estan duent a terme quatre projectes pilot a l’illa d’Andros (Grècia), Bizerta (Tunísia), Biblos (Líban) i Aqaba (Jordània); d’altra banda, a la Pulla (Itàlia) i a Ramallah (Palestina) s’està millorant l’efectivitat de plantes ja existents, dins del marc de la mateixa iniciativa.