El Consorci del Teatre Fortuny ha aprovat aquest matí la nova programació d’espectacles que s’ha previst per a després de l’estiu a l’espai escènic reusenc. També s’ha aprovat una dotació pressupostària de 44.000 euros per a les obres de reforma de la zona del bar del teatre que es convertirà en un nou espai cultura l multifuncional.
Carles Pellicer, alcalde de la ciutat, ha explicat que “tenim a les mans un projecte entusiasta, molt adequat i necessari que veurà la llum en pocs mesos i que dotarà al Teatre Fortuny amb un nou espai, accessible i dinàmic, on s’hi desenvolupin activitats i on hi tinguin cabuda accions vinculades a l’activitat artística”.
L’espai que es reformarà actualment es troba en desús i està situat a la planta baixa, a la zona del vestíbul, al mateix lloc on en el seu dia es va situar el Bar del Teatre. S’hi podran fer, entre altres, “micro” espectacles, exposicions temporals o intinerants, interaccions entre espectadors i artistes, classes o formacions. Els arquitectes responsables de la reforma són Marta Jara i Elisenda Troguet.
Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, ha manifestat que “una mostra evident de la nostra aposta per la cultura és la millora en part de les instal·lacions del teatre per tal que continuï fent la seva funció en les millors condicions. Sense un bon continent no hi pot haver un bon contingut, i al Teatre Fortuny intentem que tot vagi a l’hora per tal de poder continuar sent referents arreu”.
La programació de Tardor 2022
La programació del Consorci del Teatre Fortuny per al proper 4t trimestre de 2022 està integrada per 20 espectacles i 22 funcions, on hi són reflectits diferents gèneres artístics: teatre, música i dansa. “Una programació destinada a una ciutadania que en aquests darrers anys ha dipositat la seva confiança en el Teatre Fortuny, convertint-lo en el seu espai on gaudir d’aquells espectacles i actes culturals que li són d’interès”, segons ha explicat el gerent Josep Margalef.
Per l’escenari del Teatre Fortuny hi passaran un ventall d’excel·lents autories que van des de les més clàssiques, fins a les més contemporànies i actuals. Espectacles com «La Infanticida»; Immunitat»; «El llac dels cignes» o una «Vetllada amb Rakhmàninov», comparteixen espai amb els concerts que faran Sau, Sopa de Cabra i Joan Dausà. També reconeguts artistes com Pere Arquillué, Joan Pera, Josep Julien o Jordi Buixaderas.
El Consorci presenta per aquest proper trimestre, les produccions del Cicle Grans Mestres que tindrà lloc els mesos d’octubre a desembre i la coproducció del concert «Una Vetllada amb Rakhmàninov» on s’interpretaran els concerts núm. 2 i 3 del cèlebre compositor amb l’Orquestra Simfònica del Conservatori de Castellò i com a solista el reconegut pianista cubà Leonel Morales.
Aquest trimestre, el teatre i en aquest cas la comèdia, estarà representada per l’actor Joan Pera que protagonitza l’espectacle «Master Xof», i la darrera creació de Marta Buchaca «Quants temps em queda?, amb l’actor Lluís Villanueva encapçalant el repartiment. L’art dramàtic estarà representat amb John Milton, un dels millors referents de la literatura anglesa, sota la visió de Helena Tornero i Andrés Lima i direcció d’aquest, amb «Paraiso Perdido), el repartiment l’encapçalen Pere Arquillué i Cristina Plazas. Jordi Casanovas escriu i dirigeix «Immunitat».
Les obres «Paraiso perdido», «Quant temps em queda?» i «Immunitat» formen part de la programació que s’estrenarà en el Grec d’aquest any.
La dansa tindrà un espai destacat; el 18 d’octubre el Ballet de Kíiv sota la direcció de la ballarina argentina Ana Shophia Scheller escenificaran la peça d’estil neoclàssic adaptada del llargmetratge d’Stanley Kubrick «Eyes Wide Shut» (amb els ulls ben tapats).
La Gala de Dansa del X Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, on intervindran ballarins i ballarines que van resultar premiats en passades edicions del Premi.
El Ballet de Barcelona portarà a l’escenari del Fortuny dues peces «El llac dels cignes i Tongues». La dansa clàssica del primer amb una visió coreogràfica molt actual i la segona, contemporània, amb «Tongues» en català llengües, un viatge escènic ple d’imatges i metàfores mitjançant la capacitat expressiva que aporta el moviment del cos.
La música tindrà igualment una destacada participació, encapçalada per l’aposta que fa l’espai escènic per l’òpera electrònica que el dia 11 d’octubre es representarà a partir d’un dels textos més emblemàtics de la literatura catalana, «La Infanticida» de Caterina Albert i l’adaptació feta pel Marc Rosich que transforma aquest monòleg potentíssim en una òpera electrònica amb música original de Clara Peya. L’actriu del Pla de Santa Maria, Neus Pàmies ens transportarà la culpa i l’angoixa de la protagonista. Estarà acompanyada a l’escenari pel reusenc Gerard Marsal que ha creat l’adaptació electrònica i l’espai sonor.
El 15 de novembre els Amics de l’Òpera de Sabadell representaran «Don Giovanni» de Mozart. Aquesta producció de la Fundació Òpera Catalunya correspon al Cicle Òpera a Catalunya.
El Consorci coprodueix amb Concerts Manager el concert per a piano i orquestra que sota el títol «Una vetllada amb Rakhmàninov» el dia 25 de novembre s’interpretaran les simfonies 2ª i 3ª d’aquest cèlebre compositor, amb la participació de l’Orquestra Simfònica del Conservatori Superior de Castelló i del reconegut pianista cubà Leonel Morales.
El doctor Eduard Estivill i els membres del grup musical Falsterbo diran a déu a un dels mites més recordats de tota una generació que ha estat present fins als nostres temps «Paf, el Drac Màgic». Sota el títol «Adéu Paf» aquest grup musical encapçalat per l’Eduard Estivill, el metge del son, la Montse Domènech i el Jordi Marquillas han elaborat una gira de comiat per diversos teatres de Catalunya, on el Fortuny hi és present.
Els concerts de SAU 30 , Sopa de Cabra commemora l’èxit del seu disc «Ben Endins» on faran un repàs d’aquest disc i sense oblidar d’altres èxits de la seva carrera, i Joan Dausà amb «Ho tenim tot» formaran part d’aquest gran cartell musical que el nostre espai acollirà aquest trimestre. Sopa de Cabra i Joan Dausà formen part del Festival Accents d’aquest any 2022 on el Consorci del Teatre Fortuny hi participa activament.
Per al més petits de casa, els dies 15 i 16 d’octubre «El Pot Petit» al complert amb la Juna, en Pau i la Melmelada Band ens portaran les seves cançons amb l’espectacle «Vull cantar i vull ballar»
L’any 2022 es clourà amb el tradicional «Concert d’Any Nou» el dia 30 de desembre que oferirà l’Orquestra Simfònica Sant Cugat amb un programa de Valsos i danses i el repertori habitual de la família Strauss.