L’Ajuntament de Reus, l’Escola d’Arquitectura de Reus (URV) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya programen tres passejades durant aquest mes de juliol pel centre de la ciutat en el marc dels actes de divulgació “Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus”.
La primera sortida és “una mirada històrica i artística a algunes cases del raval”, acompanyada per Jaume Massó. És el dimarts 2 de juliol a les 18:00h. La segona serà “Innovació a l’arquitectura del centre e la ciutat”, amb Albert Pàmies, el dimarts 16 de juliol a les 18:00h. I la tercera, serà “Vida eterna al comerç local”, amb Núria Amat, el 30 de juliol a les 18:00h.
Les places són limitades a un màxim de 25 persones per cada sortida. Cal fer inscripció prèvia en aquest enllaç
El llibre-guia parla d’edificis, carrers, places, passejos, barris, equipaments, projectes i d’escenaris per a la vida des d’una doble aproximació. Una l’aporten una vuitantena de relats que, a mode de mirades transversals, presenta arguments puntuals que han contribuït a construir fets urbans i a teixir la forma i la vida de la ciutat. L’altra aproximació és a partir de deu itineraris o camins que constitueixen una guia de viatge, per llegir caminant, observar i els punts d’interès en relació de proximitat, ús, estil, moment cronològic, autoria, grau de protecció o posició respecte les altres.
“Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus” està estructurada a partir de deu itineraris. Els primers vuit, parteixen del límit de terme i arribaren al centre des de Castellvell; La Selva i Montblanc; Valls, El Morell i Constantí; Tarragona i Bellissens; Salou i Vila-seca; Cambrils; Riudoms i L’Aleixar i Falset, respectivament. El novè, en canvi, passeja, en sentit horari, pel Tomb de Ravals partint i tornant a la plaça Prim. El desè i últim itinerari surt de l’Estació dels Directes i, baixant pel carrer Ample i Llovera, entra al Portal de Monterols on es perd pel centre fins arribar al Mercadal.
La publicació recull un total de 396 peces. Tot i que molts són edificis singulars, la voluntat de representar la varietat de fets urbans com carrers o avingudes, places, barris o altres mostres d’arquitectura popular o productiva com granges i fàbriques, sederes o fumeres. De manera complementària, també s’hi inclouen locals comercials, refugis i escultures.