20 plafons expositius instal·lats al Palau Bofarull de la Diputació a Reus presenten tot allò que envolta l’activitat de l’extracció, els usos i propietats i la distribució de l’oli de ginebre. Aquesta activitat va tenir especial rellevància entre els segles XVII i principis del XIX a Catalunya, i en especial, a Riba-roja d’Ebre hi va tenir nombrosos forns i un important impacte econòmic. Aquest oli presenta múltiples propietats farmacològiques, que l’han convertit en un valuós remei des de fa segles, com són els seus poders antiinflamatori, antibacterià, antioxidant, calmant, relaxant o analgèsic, a més alleuja la picor, és expectorant, diürètic, cicatritzant, vermífug i és un bon repel·lent de paràsits de la fusta i dels animals.
L’exposició ‘Oli de ginebre. Remei i patrimoni’ presenta el valuós oli i els seus usos i nombroses propietats; com s’extreu i es produeix; com són els singulars forns de pedra seca on s’elaboraven, i quina ha estat la seva repercussió com a activitat econòmica i la seva distribució. El disseny dels elements físics que conformen la mostra ha anat a càrrec d’alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona i s’ha produït des del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació amb textos de l’Associació d’Amics de Riba-roja.
L’exposició es podrà visitar al Palau Bofarull de Reus fins al proper 13 de maig, de dimarts a dissabte en horari d’11 a 13h i de 17 a 20h. Aquesta mostra formarà part de la col·lecció d’exposicions itinerants que la Diputació de Tarragona ofereix als municipis de la demarcació (https://www.dipta.cat/temes/cultura/exposicions/oli-ginebre-remei-patrimoni).