Reus acull per quart any consecutiu, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre, «El Mes de la Salut Mental». Un cicle d’activitats que enguany porta per lema «La transformació en l’atenció de la salut mental», organitzat per la Regidoria de Benestar Social amb la col·laboració de la Regidoria de Salut i Ciutadania i amb el suport del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i de les organitzacions del Consell Municipal de la Discapacitat que treballen en aquest àmbit a la ciutat: l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l’Associació de Salut Mental Dr. Francesc Tosquelles, l’Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona, la Fundació Pere Mata, la Fundació Villablanca i l’Institut Pere Mata. El lema d’aquest any està inspirat en la gran tasca que va realitzar el psiquiatre reusenc Francesc Tosquelles que va revolucionar la gestió de les malalties mentals.
L’objectiu general de la programació és fer visible la importància de la salut mental, que ha empitjorat amb motiu de la pandèmia. Com a finalitat més concreta, aquesta quarta edició fa arribar les activitats programades a altres equipaments de la ciutat, que reben cada dia la visita de moltes persones, com les biblioteques municipals, els centres cívics, el Círcol o el Centre de Lectura. Es tracta de fer visible les malalties mentals, per tal de fer front a l’estigma. Per això, com a novetat, enguany s’ha fet un punt de llibre, que es regalarà a les biblioteques municipals i als espais on es faran les activitats programades.
L’acte institucional està previst el dijous 13 d’octubre a les 17 h al Centre Cívic del Carme. Hi ha previstes diverses activitats: lectura del manifest del Dia Mundial de la Salut Mental; presentació del videoclip «L’art empodera», fet pels joves de l’Associació Salut Mental Dr. Tosquelles; inauguració de l’exposició d’Antonio Gutiérrez i de Miguel Ángel Rueda, i valoració de les opinions sobre la salut mental recollides prèviament a la plaça de la Patacada pels joves de la Fundació Pere Mata. Per finalitzar l’acte, hi haurà l’actuació d’una alumna del batxillerat d’arts escèniques de l’Institut Gabriel Ferrater i Soler.
Com cada any, el Psicurt obre la programació del Mes de la Salut Mental, ja que és un festival que ajuda a trencar l’estigmatització de les malalties mentals i a visualitzar, mitjançant l’art audiovisual, temàtiques com la violència masclista, l’assetjament escolar, el suïcidi, el dol o les addiccions, entre altres.
Durant tot el mes d’octubre s’instal·laran taules amb llibres sobre la salut mental a les biblioteques municipals, que també han organitzat un Big Braw Festival el 28 i 29 i dues sessions de narració de contes per a infants i adolescents.
També es podrà fer el kahoot (qüestionari d’avaluació virtual gratuït) “Què en saps de la salut mental?” de la Fundació Pere Mata.
Per primera vegada, el Círcol, acull una de les activitats programades. El dimecres 19 a la tarda s’hi inaugurarà l’exposició “Un recull de la vida del doctor Francesc Tosquelles” a càrrec de Jordi Garcia, president de l’Associació Salut Mental Dr. Tosquelles.
També el Centre de Lectura hi participa per primer cop. El dijous 20 a la tarda hi haurà una Taula rodona que porta per títol “Un abans i un després de la psiquiatria”, presentada per Maria Josep Delor, de la Fundació Pere Mata, i amb la participació del sociòleg Galo Sánchez i els psiquiatres Antonio Labad, i Francesc Xavier Arrufat.
El dissabte 22 al matí s’ha programat un concert solidari per la salut mental a favor de l’Associació Salut Mental Dr. Tosquelles al Jardí de la Casa Rull.
Per acabar, el dijous 27 a la tarda s’ha organitzat al Centre Cultural Castell del Cambrer una taula rodona amb el títol “Nous reptes de la Salut Mental”, presentada per Neus Cárdenas, de la Fundació Villablanca. Comptarà amb la participació de Constança Gairal, psiquiatra del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) del Vendrell, encarregada de presentar el nou Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental a Catalunya; Xavier Vázquez, psicòleg general sanitari referent de benestar emocional i salut del CAP Llibertat de Reus, i una educadora social del Servei de Salut Emocional del Casal de Joves de la Palma de Reus.