El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura obre novament període d’inscripció als cursos de català durant el mes de desembre a Reus, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i Falset.
A la ciutat de Reus ofereix 21 cursos presencials i 6 nivells en línia, amb unes 550 places, que s’impartiran de gener a març.
Les inscripcions, que es fan a la seu del CNL, al Mas Vilanova (c. de l’Àliga de Reus, 1), seran el dia 17 de desembre de 9 a 13.30 i de 17 a 19 h per a l’Ep, l’Inicial i el Bàsic.
Per a la resta de nivells les inscripcions seran els dies 18 i 19 de desembre en el mateix horari. El dia 20 al matí es faran les inscripcions de tots els nivells si encara queden places disponibles.
A les persones que no sàpiguen el curs que han de fer se’ls administrarà aquestes mateixes dates una prova de col·locació per determinar el seu nivell.
Dels 21 cursos previstos, 17 s’adrecen a persones que no saben parlar gens en català o bé que ja hi parlen però amb dificultats i amb poca fluïdesa.
Ep! Escolta i parla
La principal novetat d’aquest trimestre és la posada en marxa, tant a Reus com a Falset, del primer mòdul del curs oral de català Ep! Escolta i parla, creat per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística.
Aquest curs s’adreça a persones adultes no alfabetitzades o amb poc bagatge acadèmic amb l’objectiu que puguin resoldre les necessitats bàsiques de la vida quotidiana en català. Es preveu que els aprenents que cursin l’Ep! Escolta i parla podran tenir la mateixa competència oral que els alumnes que hagin acabat el nivell A2 del Marc Europeu Comú de Referència.
El Consorci per a la Normalització Lingüística, a partir de gener, incorporarà a l’oferta de tots els CNL de Catalunya l’Ep! Escolta i parla.
El curs està organitzat en tres mòduls i treballa nou temes relacionats amb la vida quotidiana. A cada mòdul es repassa el contingut treballat i se n’afegeix de nou.
La metodologia que es proposa és significativa i comunicativa, amb activitats que demanen moviment, joc i participació.
Oferta i demanda creixent
Aquests darrers anys tant la demanda com l’oferta de cursos de català al CNL no ha parat de créixer.
Les dades provisionals de 2019 indiquen que el nombre de cursos ha augmentat un 9%, i el d’inscrits, un 15% a tot el CNL (Baix Camp i Priorat). Concretament a la ciutat de Reus les inscripcions han crescut un 17% respecte de 2018, ja que s’ha passat de 1.492 inscrits a 1.672 el 2019.
Daniel Recasens, president del Consell del Centre de Normalització Lingüística
Dijous dia 12 de desembre es va constituir el Consell del Centre de Normalització Lingüística d’aquesta legislatura, que està integrat per representants dels ajuntaments de Reus i Cambrils, els consells comarcals del Priorat i del Baix Camp, la Generalitat de Catalunya i per personal del CNL. En aquesta reunió Daniel Recasens va resultar elegit president del Consell del CNL per unanimitat. Recasens és regidor de Cultura i Política Lingüística i d’Ensenyament de l’Ajuntament de Reus.
Consorci per a la Normalització Lingüística
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és una administració pública creada el 1989 per la Generalitat de Catalunya, 19 ajuntaments i la Diputació de Girona. Actualment està format per 136 administracions públiques i disposa d’una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística (CNL) i més de 140 punts de servei.
El CPNL està adscrit a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, la participació de la qual és majoritària, i per tant, resta subjecte al seu règim pressupostari i de control.
L’objectiu central del CPNL és facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús. El treball en xarxa, la complicitat i el compromís dels diferents ens que en formen part, així com també d’institucions privades, fan del CPNL un agent clau per a la vertebració i la cohesió social del país.