Novetats al programa ‘Treball als barris’

El programa Treball als barris dona suport al desenvolupament de barris i àrees urbanes, que per les seves característiques, requereixen una especial atenció per part de l’Administració amb l’objectiu d’implementar millores ocupacionals, socials i econòmiques, que contribueixin al desenvolupament local i l’equilibri social i territorial. En aquest senti t, l’Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell intervé des del 2006, primer al barri del Carme, i a partir del 2009, als barris Sol i Vista i La Immaculada, d’aquest programa impulsat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

A partir de l’última convocatòria, el programa prioritza les intervencions en agrupacions censals dels municipis catalans amb un índex socioeconòmic territorial (IST) baix o molt baix, mostrant de forma objectiva indicadors socioeconòmics que fan palès les diferències entre els diversos territoris.

Aquesta és la novetat d’enguany més important del programa que ha permès ampliar, en el cas de Reus, l’àmbit d’actuació a les següents zones: Fortuny, Juroca, Montserrat; Carrilet, Pastoreta; Horts Miró, Muralla; Gaudí, Alcolea; Mas Abelló, Mas Iglésies, Casc Antic – Centre.

Així doncs, es desplegaran actuacions des dels equipaments municipals d’aquestes àrees, és a dir, des de la regidoria d’Empresa, Formació i Ocupació i el mateix Mas Carandell i també des dels centres cívics Mestral, Migjorn, Mas Abelló, Llevant i Carme, la qual cosa permetrà ampliar la intervenció de Mas Carandell atenent i orientant més població.

En aquesta línia, el regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, apunta que “després de gairebé dues dècades d’aquest programa a la nostra ciutat, ara podem ampliar-lo a altres zones i, per tant, arribar a més ciutadania. Una ciutadania que també podrà beneficiar-se de diferents novetats, tant formatives, com d’inserció laboral, però també d’acompanyament psicològic i de foment de la sostenibilitat. Tot plegat, amb l’objectiu clar de donar oportunitats arreu de Reus i democratitzar, encara més, l’accés al mercat laboral a través d’una formació i orientació de qualitat”.

Aquestes accions es concreten en els següents projectes:

Casa d’oficis de Creació i producció audiovisual

S’ha iniciat la desena edició d’aquest projecte professionalitzador de formació i treball d’un any de durada, adreçat a joves de 16 a 29 anys en atur, i que permetrà elaborar i produir un mínim de cinc materials creatius.

Les principals novetats d’aquesta Casa d’Oficis, que té les especialitats de Videojocs i Audiovisuals, són, per una banda, l’ampliació de 16 a 20 places, i per altra, l’estrena de les noves instal·lacions al carrer de Sant Carles i Sant Josep, que inclouen una aula equipada tecnològicament per impartir el mòdul d’Audiovisuals, una aula polivalent i un despatx.

Dispositiu de suport a la inserció laboral

Dotat amb tres orientadores, aquest projecte ofereix itineraris d’orientació laboral i accions de formació professionalitzadora, que combinen l’acció individual i en grup. S’espera atendre un mínim de 180 persones (a raó d’almenys dues sessions individuals per persona).

Aquesta actuació es durà a terme en els centres cívics: Mestral, Migjorn, Mas Abelló, Llevant i Carme diferents dies de la setmana, incloent en la majoria dels casos l’Espai Activa (en les diverses ubicacions), espai de consulta d’ofertes de feina amb el suport de professionals de l’orientació.

Projectes d’experienciació laboral

Són accions de contractació laboral temporal de persones en atur amb greus dificultats d’accés al mercat de treball. L’Administració assumeix la contractació per realitzar projectes d’interès general i social, i elles adquireixen competències i experiència, millorant al mateix temps l’ocupabilitat i la seva situació socioeconòmica. En aquesta ocasió s’amplia el nombre de projectes (de 3 a 4) i de persones contractades (de 8 a 14 persones). Aquests contractes tenen una durada de 6 mesos, a partir de l’1 de febrer.

  1. Manteniment d’horts urbans i escolars a Reus

Comptarà amb cinc contractes directes (monitoratge i peons) per fer el manteniment dels horts urbans i preveu col·laborar amb cinc centres educatius dels barris.

  1. Atenció al públic i suport als tràmits administratius digitals

S’amplien els punts d’atenció i ajut a la gestió de tràmits telemàtics amb l’Administració, en coordinació amb les altres accions municipals. La finalitat és continuar promovent l’autonomia digital de la ciutadania. Es preveu atenció directa almenys a 50 persones des de cadascun dels tres punts d’atenció, 150 persones en total. Es contractaran tres persones per oferir aquest servei.

  1. Suport psicològic a les persones en recerca de feina

La contractació d’un/a professional permetrà atendre de forma personalitzada un mínim de 50 participants en els recursos del programa que presentin perfils que requereixin aquesta intervenció d’ajut psicològic.

  1. Foment de l’estalvi energètic i la gestió de residus domèstics

Aquest projecte és nou. Preveu la contractació de cinc persones, per promoure actuacions sostenibles per contribuir a afrontar i atenuar el canvi climàtic, coordinadament amb altres accions municipals. Una de les funcions és dissenyar cinc accions informatives i de sensibilització ciutadana en aquest àmbit.

Altres novetats del programa

  1. Cicle de seminaris per al foment de la competitivitat de les micropime i professionals autònoms

Està previst programar un cicle de 5 sessions en format de seminari – taller, de dues hores cadascuna, amb la previsió que hi participin mínim 50 empreses i professionals locals.

  1. Coneixement d’experiències innovadores en la intervenció local

Nova acció per identificar i conèixer bones pràctiques d’altres territoris, que siguin interessants d’adaptar i implementar a la nostra realitat local amb l’objectiu de millorar i innovar de cara als pròxims anys.

El programa Treball als barris que desplegarà Mas Carandell fins el 31 d’octubre del 2025, inclou finalment la contractació d’una tècnica per coordinar el conjunt d’actuacions. Totes aquestes, són finançades per fons públics, disposen del cofinançament de l’IMFE, però també són subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, i cofinançades pel Ministerio de Trabajo y Economía Social – Servicio Público de Empleo Estatal.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.