L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, ha convocat els nous premis Gabriel Ferraté Pascual per reconèixer la innovació empresarial i donar visibilitat a empreses especialment significatives en l’àmbit dels projectes d&rsqu o;innovació empresarial de Reus i del Baix Camp. La convocatòria s’obrirà la propera setmana i el termini per presentar candidatures serà d’un mes. La dotació econòmica dels premis és de 10.000 euros.
A la presentació dels premis, que ha comptat amb la participació del fill del destacat enginyer reusenc que dona nom als premis, Gabriel Ferraté Casas, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, Josep Baiges, ha manifestat “la voluntat d’associar Reus amb la innovació i que aquests guardons recordin la figura d’un fill il·lustre com Gabriel Ferraté Pascual, qui fou un home avançat al seu temps, a la cerca sempre de la innovació en tots els àmbits on va excel·lir fruit de la seva mirada llarga i desacomplexada”.
Segons estableixen les bases del premis, l’objectiu és donar visibilitat al dinamisme empresarial vinculat a la capacitat d’innovar, premiar els models de negoci que han incorporat l’agilitat i la iniciativa constant, la proactivitat i l’adaptació al canvi que permet avançar en la consolidació i creixement del teixit productiu del territori.
Les bases estableixen dues categories diferents de premis:
- Premi al model de negoci innovador.
- Premi a la innovació d’un producte o servei existent.
Hi podran participar empreses i autònoms de més de 3 anys d’antiguitat que presentin un negoci, producte o servei innovador que hagi començat el procés de comercialització i la facturació als clientes.
Els criteris de puntuació estan agrupats en 3 àmbits: potencial de negoci i proposta de valor (fins a 35 punts); innovació i impacte (fins a 45 punts) i equip (fins a 20 punts). La dotació econòmica es repartirà en un primer premi al model de negoci innovador de 3000 euros i un segon premi de 2000 euros i un primer premi a la innovació d’un producte o servei de 3.000 euros i un segon premi de 2.000 euros.
L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el 26 de novembre al Tecnoparc. A més de l’atorgament dels premis en les dues categories, s’atorgarà un premi honorífic a la trajectòria empresarial i es portarà a terme la presentació de treballs de recerca en el camp de la innovació.
Aquelles empreses o emprenedors que vulguin més informació o fer alguna consulta sobre els premis poden adreçar-se a Regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement a través del correu atencio.economia@reus.cat o al telèfon 977 010 674.
Gabriel Ferraté i Pascual
Gabriel Ferraté i Pascual (Reus, 3 de març de 1932 – Barcelona, 11 de febrer de 2024) va ser distingit amb el títol de Fill Il·lustre de Reus el 1999 en reconeixement a la seva influència i al seu prestigi acadèmic i professional.
És recordat com al rector que va crear la UPC actual i que va situar la qualitat docent, de recerca i transferència tecnològica a nivell mundial. D’una imaginació sense límits, va dedicar tot el seu esforç a convertir les seves idees en realitat. Seva va ser la idea de connectar la Universitat amb l’empresa i ho va fer en múltiples ocasions: creant una empresa per millorar la gestió dels semàfors, aplicant la darrera tecnologia existent o creant l’Institut de Robòtica, el centre de Càlcul de la UPC, o un centre de disseny per computador, i en moltes d’altres donant suport a nombroses iniciatives d’altres professors com la del professor Miguel À. Lagunas per crear el Centre de transferència i Telecomunicacions de Catalunya o la del professor Lluís Torner para crear el ICFO, Instituto de Ci&e grave;ncies Fotòniques, per destacar-ne algunes. Així mateix, i sempre pensant en el futur va saber aprofitar el fet que la tecnologia d’internet ja estigués preparada per donar una bona educació a distància, cosa que cap universitat feia, així va néixer la Universitat Oberta de Catalunya, UOC.
Nascut en el sí d’una família dedicada a la producció i exportació de vi del Priorat, empresa fundada a Reus al 1890. Ja a l’adolescència mostra més interès per la tecnologia que per l’empresa familiar i comença a dissenyar i construir petites ràdios, aparells electrònics i electromecànics, televisions i computadores amb vàlvules i relés abans de la invenció i popularització del transistor.
La seva activitat científica, docent i investigadora es va centrar en els camps de la automàtica, la cibernètica, la electrònica, la informàtica, la robòtica i la intel·ligència artificial.
L’any 1958, als 26 anys, va fundar a Reus l’empresa CYBER, dedicada al disseny i la fabricació d’equips d’electrònica industrial i de control intel·ligent de trànsit, ràpidament l’empresa CYBER es fusionaria a l’empresa EYSSA – Enclavaments i Senyals S.A., multinacional espanyola amb seu a Barcelona, fins l’any 1978 dirigint el laboratori d’electrònica van desenvolupar sistemes informatitzats per regular de forma intel·ligent el trànsit, que es van implantar a diverses citat del món.
Simultàniament al 1968 guanya la primera plaça espanyola de catedràtic de control automàtic, por la Escola Tècnica Superior d’enginyers Industrials de Barcelona, i al 1969 n’és escollit director. Llarga i dilatada és la seva trajectòria directiva en la política científica i d’universitats de Catalunya i d’Espanya, entre d’altres president de l’Agrupació Espanyola de Bioenginyeria (1980-85), i impulsor i director del Institut de Cibernètica.