Nova campanya de prevenció de la violència sexista coincidint amb la Festa Major de Sant Pere

Nova campanya de prevenció de la violència sexista coincidint amb la Festa Major de Sant Pere

 

MINI GUIA PER EVITAR AGRESSIONS SEXISTES

Tot coincidint amb la proximitat de la Festa Major de Sant Pere, la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través dels seus departaments de Joventut i de Polítiques per la Igualtat, conjuntament amb altres entitats i col·lectius de la ciutat, posa en marxa per tercer any consecutiu la campanya informativa i de prevenció de les agressions sexuals en els esdeveniments d’oci nocturn amb gran afluència de públic. La campanya s’emmarca en el Protocol contra les agressions sexistes a les festes popul ars, aprovat recentment per l’Ajuntament de Reus i en el qual es va començar a treballar l’any 2016.

El protocol inclou accions de sensibilització i informació en els principals esdeveniments festius d’oci de l’any: Festa Major de Sant Pere, festes de Misericòrdia i Carnaval, i també convida a totes les entitats i col.lectius o empreses que organitzin festes a tenir-lo en compte i aplicar-lo. El protocol inlcou accions paral·leles, com ara la formació per a persones de l’organització de festes, regidores i regidors d’espai, seguretat, entitats i col.lectius, així com tallers de prevenció de la violència sexista en oci nocturn als centres de secundària. Aquests tallers sorgeixen de la necessitat de fer pedagogia del protocol entre els més joves fora del context de l’oci nocturn perquè es conegui i difongui la campanya i es reflexioni sobre aquest tipus de conductes i actituds.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha presentat la nova campanya preventiva aquest divendres acompanyada pel president de la Coordinadora de Barraques, Toni Bergadà.

Durant aquest any s’han realitzat un total de 4 tallers de prevenció del sexisme en oci nocturn a 1r de BAT realitzats a dos instituts de Reus. També s’ha fet una xerrada de sensibilització i informació als integrants de la Federació Reusenca d’Activitats de Carnaval (FRAC), a la qual van assistir mig centenar de persones. Els tècnics i tècniques de l’Institut Municipal Reus Cultura que participen en l’organització de la Festa Major també han participat a una sessió formativa en aquest àmbit.

A partir del mes de setembre és previst que es realitzin diferents sessions de formació intensiva adreçades a entitats i col·lectius de la ciutat. Al mateix temps, durant l’estiu es desenvoluparà la campanya de prevenció de la violència masclista als pubs i locals d’oci nocturn, com a compelement de la campanya Nits Q.

Col·laboració amb la Coordinadora de Barraques

La campanya prevista en el protocol contra les agressions sexistes inclou una sessió de treball amb la Coordinadora de Barraques, que s’ha realitzat aquest mes de juny i que ha inclòs una xerrada adreçada als equips de seguretat i protecció civil que estaran treballant a la pròxima edició de les Barraques. Aquestes persones involucrades, tant des de la vessant professional o de voluntariat, han rebut informació sobre el protocol. Al mateix temps, la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència es coordina amb la Guàrdia Urbana perquè els membres d’aquest cos tinguin coneixement de les recomanacions del protocol.

El programa d’activitats de la Festa Major de Sant Pere també inclou una pàgina informativa sobre el protocol i s’ha editat cartelleria que es distribueix a les diferents barraques i als lavabos dels llocs on es desenvolupen els esdeveniments festius. A les barres on s’atén el públic també hi haurà presència d’adhesius de la campanya per conscienciar el públic sobre la necessitat de mantenir comportaments respectuosos.

En aquest sentit, s’ha editat una mini guia informativa on es resumeixen les indicacions del protocol i es dona informació i recursos per evitar o denunciar conductes irrespectuoses.
Entre els diferents concerts de Barraques s’emetran falques informatives i de sensibilització remarcant que en aquest espai no es toleren les agressions masclistes. A més, a l’escenari de Barraques es farà lectura d’un manifest conjunt entre la Coordinadora de Barraques i l’Ajuntament de Reus en contra de les actituds sexistes.

Punt Violeta

Els dies que funcionin les Barraques (del 20 al 23 de juny) estarà actiu un Punt Violeta específic d’informació i sensibilització amb professionals que estarà instal·lat de manera estable a l’espai de Barraques i que serà itinerant el dia de les revetlles de Sant Pere. Els horaris del Punt Violeta durant les festes populars (incloent-hi Misericòrdia) seran els següents:

Festa Major de Sant Pere

  • Dimecres, 20 de juny, de 23:00 a 03:00 h
  • Dijous, 21 de juny, de 00:00 a 04:00 h
  • Divendres, 22 de juny, de 00:00 a 04:00 h
  • Dissabte, 23 de juny, de 01:00 a 05:00 h
  • Dies 25, 26 i 27 de juny, 4 hores / dia
  • Dia 28 de juny, de 23:00 a 03:00 h

Festes de Misericòrdia

  • Divendres 21 de setembre, de 22:00 a 02:00 h
  • Dilluns 24 de setembre, de 22:00 a 03:00 h

Els missatges que es difonen tenen a veure amb la necessitat de garantir el consentiment mutu en les relacions sexuals i el fet de no mantenir conductes masclistes que vulnerin les opinions o els desitjos de les dones o persones del col·lectiu LGTBI. Al mateix temps es remarca que cal empoderar l’entorn social i fer veure que tothom és corresponsable que aquestes actituds i comportaments s’acabin.

El protocol i la campanya de pervenció d’agressions sexistes s’activa a Reus especialment durant les festes de major activitat d’oci nocturn, com són la festa major de Sant Pere i Misericòrdia i altres celebracions populars amb un elevat seguiment en esdeveniments públics.

El Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través dels departaments de Joventut i de Polítiques per la Igualtat, conjuntament amb diferents entitats i col.lectius de la ciutat ha elaborat el Protocol contra les agressions sexistes a les festes populars. El document vol ser una eina tant de sensibilització com de resposta davant una situació sexista i discriminatòria, rebutjant aquestes situacions i atorgant a la comunitat la seva responsabilitat.

El protocol és fruit de la col·laboració amb el col·lectiu “Despertem el feminisme” i altres entitats reusenques, amb les quals l’Ajuntament va començar a treballar el 2016 per promoure una ciutat més igualitària, lliure d’actituds sexistes i discriminatòries, sobretot en els contextos de festes i d’oci nocturn. El document és, alhora, una demanda que havien fet els i les joves del Consell de Joves de Secundària del curs 2014-2015. La redacció del protocol ha tingut també la implicació d’altres entitats de la ciutat: Coordinadora d’Esplai i Escoltes de Reus, Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, H2O, Arsufesta i la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, juntament amb la Regidoria de Cultura, la Guàrdia Urbana, la Regidoria de Salut i el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Reus.

D’aquest treball col·laboratiu en va sortir el lema «Reus lliure d’actituds sexistes i discriminatòries» i la campanya preventiva per festes «Estimo com vull i qui vull, si dic sí, triem on; si dic no, bona nit!».

El document s’obre a l’adhesió de totes les entitats i sobretot a aquelles vinculades amb les festes populars. En aquest sentit, planteja la sensibilització de les persones de l’organització, preveure espais tranquils on poder atendre d’una possible agressió i/o discriminació en un entorn de festa popular i sobretot actuar en conseqüència i rebutjar i no tolerar cap actitud sexista o discriminatòria.

El protocol dona pautes sobre com actuar davant un possible cas d’assetjament, tant en relació a la persona assetjadora com a l’assetjada, i descriu itineraris d’atenció en funció de diferents situacions. Si la conducta observada va més enllà de l’assetjament i pot ser considerada agressió cal sempre posar-se en contacte directament amb el 112 o la Guàrdia Urbana 092.

 

MINI GUIA PER EVITAR AGRESSIONS SEXISTES

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.