El centre tecnològic Eurecat Reus ha desenvolupat un multiingredient d’aminoàcids orientat a millorar l’impacte del sobrepès, l’obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic en la salut de les dones en l’etapa de la menopausa, on l’acumulació de greix abdominal pot comportar l’aparició d’alteracions metabòliques i augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars, que representen el 47 per cent de les morts en dones a nivell mundial.
Amb la finalitat d’analitzar l’efectivitat d’aquest multiingredient nutricèutic, Eurecat està duent a terme l’estudi d’intervenció Fathis+, per poder avaluar els efectes de la suplementació a dones en la postmenopausa en la reducció del greix abdominal visceral i la millora de la salut metabòlica.
Eurecat ha desenvolupat aquest ingredient, que és una combinació d’aminoàcids del metabolisme de la histidina, amb la finalitat d’optimitzar el tractament de malalties com l’obesitat i el fetge gras no alcohòlic. Com explica el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Antoni Caimari, “hem trobat, a nivell preclínic, resultats especialment rellevants enfront de l’acumulació de greix corporal i les alteracions metabòliques relacionades que es poden produir en dones en la postmenopausa pel cessament de la producció d’estrògens, suggerint que aquest multiingredient pot millorar la salut i la qualitat de vida de les dones que es troben en aquesta etapa de la vida”.
Aquests resultats “afegeixen evidència científica als obtinguts prèviament en un altre estudi en el qual Eurecat va participar i que va ser publicat a la prestigiosa revista Cell Reports Medicine, on es va observar una millora de la malaltia del fetge gras en diferents models preclínics i que, en conjunt, suggereixen que la suplementació amb aquest ingredient nutricèutic podria ser una teràpia alternativa per fer front a l’obesitat i al fetge gras que poden donar-se en dones en menopausa”, indica.
Durant les dotze setmanes de duració de l’estudi d’intervenció nutricional, les dones que hi participen com a voluntàries reben un seguiment mèdic i nutricional a càrrec de professionals i recomanacions de pautes dietètiques cardiosaludables. A més, se’ls realitza una analítica de paràmetres bioquímics i de composició corporal, i el seguiment de paràmetres relacionats amb l’obesitat i el greix corporal.
La Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat ha posat en marxa el telèfon 636 944 723 i el correu electrònic estudis@eurecat.org, a disposició de les dones interessades a participar com a voluntàries en l’estudi que es desenvolupa en el marc del projecte de recerca pròpia Fathis+.
Publicació científica a la revista Biomedicine & Pharmacotherapy dels resultats preclínics amb el multiingredient
La intervenció que es duu a terme està basada en els resultats d’un estudi preclínic que va demostrar que la suplementació oral amb el multiingredient, que conté aminoàcids i compostos relacionats (histidina, carnosina, cisteïna i serina), va millorar l’obesitat, la composició corporal i factors de risc per a la diabetis tipus 2 i l’aterosclerosi en un model de postmenopausa.
Aquest estudi, que forma part d’una línia de recerca pròpia d’Eurecat en l’àmbit de la salut de la dona i que s’ha publicat a la revista científica Biomedicine & Pharmacotherapy, és el resultat de la col·laboració d’un equip multidisciplinari format per diverses institucions de recerca i tecnologia.
En l’estudi es va mostrar com un tractament basat en aquest ingredient va exercir “efectes beneficiosos enfront de l’acumulació de greix, la funció immunometabòlica, la composició corporal i el risc cardiometabòlic, de forma semblant a un tractament farmacològic basat en injeccions de l’hormona estradiol, que simula una teràpia de reemplaçament hormonal que segueixen certes dones en la postmenopausa”, explica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i primer autor de l’article, el Dr. Julio Baudin.
D’acord amb l’investigador, “la suplementació amb el multiingredient podria ser una teràpia alternativa al reemplaçament hormonal potencialment útil per fer front a l’obesitat i a les alteracions metabòliques associades que poden donar-se en dones en la postmenopausa”.
En aquest sentit, a l’estudi, mitjançant un enfocament transcriptòmic, es van poder dilucidar alguns dels mecanismes pels quals aquesta barreja de compostos relacionats amb aminoàcids va millorar la funció immunometabòlica en un dipòsit de greix.
L’article publicat a la revista científica Biomedicine & Pharmacotherapy té també com a coautors al director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Francesc Puiggròs, i als investigadors de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat la Dra. Julia Hernandez-Baixauli i Jordi Romero-Giménez. L’estudi es va desenvolupar en el marc de la tesi de l’investigador Julio Baudin, codirigida pel director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, el Dr. Antoni Caimari, i el Dr. Lluís Arola, del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili. A més, ha comptat amb la participació de la Dra. Hong Yang i el Dr. Adil Mardinoglu, del Laboratori de Ciències de la Vida del KTH Royal Institute of Technology d’Estocolm; i la Dra. Francisca Mulero, de la Unitat d’Imatge Molecular del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).