Neix la proposta d’activitats Reus@Casa

L’Ajuntament de Reus engega el programa d’activitats Reus@Casa pensat per garantir la continuïtat dels serveis a les persones des d’una òptica més 2.0, una proposta variada gràcies a la qual la ciutadania de Reus, que aquests dies s’ha de quedar a casa, podrà continuar gaudint de la cultura, les activitats per a joves, la salut pública, la participació, l’oferta turística i els esports, per exemple.

La voluntat del programa Reus@Casa és que un cop superada la crisi del Coronavirus tingui vocació de continuïtat i es projectarà a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, tant les generals com les concretes d’algunes de les àrees, tots els canals online de què disposa i també a través dels mitjans de comunicació.

Des del consistori i mantenint la vocació de servei públic s’aposta amb aquest nou programa i, segons explicava el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, “és per això que hem preparat una programació per tal que la ciutadania pugui continuar gaudint de la cultura, dels esports, el turisme, de la participació, dels centres cívics, de la formació, de les activitats per a joves i de la salut en totes les polítiques, perquè quan una persona fa cultura, per exemple, fa salut, i això és el que volem promoure també des de l’Ajuntament”.

La proposta actual de Reus@Casa, que és oberta i que s’anirà ampliant i alimentant durant les properes setmanes, agrupa agrupa prop d’un centenar d’activitats que corresponen a diferents àmbits de la Corporació:

  • Cultura (des de Festes i Festivals, Museu i Patrimoni, Teatre Bartrina i Teatre Fortuny, i finalment Biblioteques Municipals)
  • Esports
  • Participació, Bon Govern i Serveis Generals (que inclou també Centres Cívics, Igualtat, Solidaritat i Cooperació, Arxiu Municipal, STIT i OAC)
  • Reus Promoció (que inclourà a banda de les activitats lligades a turisme, el vermut, el Gaudí Centre, el patrimoni modernista, comerç i restauració)
  • Joventut (amb activitats des del Casal de Joves)
  • Relacions Cíviques
  • Empresa i Ocupació, juntament amb Mas Carandell
  • I finalment, Salut Pública

Algunes de les activitats proposades estan previstes en un dia i hora concretes i d’altres s’aniran concretant al llarg dels pròxims dies i setmanes. Per tal de poder-les consultar, el portal web de l’Ajuntament, el reus.cat habilitarà un espai concret d’agenda que permetrà anar-les seguint.

CULTURA
Les activitats proposades des de la Regidoria de Cultura estan pensades en 3 direccions:

– Activitats que ja es feien i  que s’han adaptat:

  • la Vella Quaresma (es va enregistrar abans que s’iniciés el confinament)
  • l’Hora del Conte (que es continua setmanalment i es penja a través de les xarxes, el mateix dia i a la mateixa hora, els dimecres a les 17:30 h)
  • ‘Píndoles de patrimoni’: S’ensenya el patrimoni que es conserva al Museu, que ja anàvem fent des de les Xarxes de ReusCultura.
  • Reus i els seus fotògrafs: Es projectaran a través de la xarxa 27 documentals d’un minut sobre 37 fotògrafs locals.
  • Proposta de lectura per Joves: Relacionar diverses lectures sobre un tema amb altre material multimèdia, així com diferents recomanacions de lectures.

– Activitats ja realitzades o que tenen alguna relació amb la ciutat i que ajuden a no perdre el contacte amb el públic

  • Exposicions de fotografia del CIMIR
  • Obres teatrals o d’altres disciplines escèniques que han passat pels nostres teatres públics.

– I finalment, activitats noves, que tenen una funció que va més enllà i que vol donar resposta al moment actual, una línia que estarà ja pensada per ferla online i que vol tenir continuïtat en el futur

  • GASTROCULTURA: que vol vincular els àpats tradicionals reusencs amb la cultura i la festa, com per exemple, el Bou i Arròs, coca amb cireres o el Menjablanc. Buscarem que cuiners, pastissers o panaders i que expliquin les seves receptes
  • MÚSICS AL BALCÓ: que vol fixar un dia i una hora perquè els músics surtin tots al balcó i toquin una mateixa cançó
  • BALLA LA FESTA: per compartir com són els diferents balls i danses de la ciutat perquè tots aquells que vulguin aprendre a ballar-les ho puguin fer.
  • NOSTRADAMUS Reus: Com t’imagines la Festa Major d’enguany?

Recasens ha explicat que “aquests són dies en què tots som a casa i hem d’aprofitar per activar la ment i la imaginació, i la cultura ens hi ajuda. Podem convidar a la canalla que pinti els elements del seguici del programa “PINTA LA FESTA” o que tots ens preparem per quan vingui Sant Pere o Misericòrdia i ens fabriquem els propis elements del seguici a casa”.

També voldrien fer un #FESTIVALCONFINAT amb música per a tothom.

A més a més, des de Cultura es té la mirada posada en totes aquelles activitats que tenen calendari propi, com Sant Jordi, el Trapezi o la Festa Major.

SALUT
Des de l’Ajuntament es vol remarcar la necessitat de mantenir la salut en temps de confinament, sobretot aquelles persones o que per edat o que per patologies prèvies es veuen obligats a quedar-se a casa i per tant. I per tant, volem impulsar la salut en totes les polítiques.

L’objectiu és, per tant, proposar activitats per tal que la ciutadania pugui participar i fer salut des de casa.

En destaquen algunes propostes:

– L’HORA DELS AVIS. Activitats entre avis i nets

– L’HORT A CASA:  a través de l’Escola Oberta de Salut, tips per muntar un hort a casa.

– O bé #Reusfemsalut: on es convocarà la gent a que comparteixi el seu moment de salut-

En definitiva, salut en totes les polítiques: joventut, cultura, esport, hàbits, conductes i participació saludable.

PARTICIPACIÓ
El consistori vol  fer pedagogia i difusió de totes les eines de participació que l’Ajuntament posa a l’abast de la ciutadania, per exemple, a través d’una guia pràctica del reglament Municipal de Participació Ciutadana.

Algunes propostes:

– INICIATIVES REUSENQUES DURANT EL CONFINAMENT. Espai a la plataforma Reus Participa amb les iniciatives que emprenen les persones durant aquestes setmanes, un espai que ens servirà també per rebre suggeriments i aportacions.

– COMUNITAT DE CENTRES CÍVICS.  Per mantenir el vincle entre les persones que formen aquesta comunitat.

– RECURSOS D’IGUALTAT. Publicació d’enllaços per reflexionar sobre la igualtat.

Es commemoraran també els DIES INTERNACIONALS.

I es posaran en marxa diferents espais relacionats amb l’arxiu i la documentació:

  • EL TEU ARXIU PERSONAL. Consells pràctics per organitzar la documentació que tenim a casa.
  • IDENTITAT DIGITAL: nova edició del challenge per fomentar que la ciutadania obtingui la identitat digital i així facilitarli les seves comunicacions amb l’administració.

TURISME
L’Agència Reus Promoció segueix present a les xarxes socials i a partir d’aquesta setmana tindrà una presència més activa, amb  iniciatives que tenen com a finalitat seguir treballant en el posicionament turístic de la destinació.

La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha explicat que “des de Reus Promoció es col·labora amb els sectors comercial, de restauració, turístic i del Vermut de Reus per  visibilitzar-los a les xarxes socials i donar-los-hi el màxim suport perquè les seves activitats es segueixin promocionant durant aquest període”.

Cada dia, Reus Promoció publicarà a les xarxes socials un post dedicat a una temàtica diferent relacionada amb la ciutat, posant en valor els elements de promoció turística més destacats.

Algunes de les activitats més destacades són:

  • «Una finestra oberta a Reus», com el seu nom indica, aproparà tots els dilluns als seguidors de Reus Promoció als elements del patrimoni històric més destacats de la ciutat tots els dilluns
  • I «Entra al Gaudí Centre des de casa»  compartirà continguts sobre de l’espai museístic i sobre la vida i l’obra de Gaudí. Els altres dies es dedicaran a altres temàtiques com el Modernisme i els productes del territori.
  • També es promocionarà el comerç de la ciutat a les xarxes socials mitjançant el joc «Anem de compres?» que requerirà de la participació dels seguidors/es i, per altra banda, es treballaran accions conjuntes amb les entitats comercials.
  • El caps de setmana, el gran protagonista serà el Vermut de Reus, amb la proposta «L’hora del Vermut de Reus», en la que es convidarà als seguidors a compartir les fotografies dels moments en què fan el vermut a casa.
  • Un altre exemple: «Petits Gaudís de casa», que proposarà activitats per realitzar amb els nens i nenes durant aquests dies, inspirats per la capacitat creativa de l’arquitecte reusenc.

ESPORTS
Des de la Regidoria d’Esports es vol fomentar l’activitat física, fins i tot en aquests moments de confinament en els quals l’esport s’ha de practicar sense sortir de casa.

La primera de les accions està prevista ja per a aquest cap de setmana. Concretament es farà el dia 5 d’abril, a les 10:00 h i amb el hastag #jocaminoacasa es convida a tothom que ho vulgui a participar-hi, compartir el número de passes que fa, i compartir fotografies a través de les xarxes.

També es difon ja a través de les nostres xarxes socials i  per Canal Reus el programa ACTIVA’T, que convida a fer exercici físic.

Altres exemples:

– SEGUIM, una programació de rutines d’activitat per fer a casa, tant pels usuaris del gimnàs obert com per a altres usuaris.

– O   ‘I TU, QUÈ FAS?’ Que demana a la gent que faci arribar imatges o les publiqui a les seves xarxes amb les rutines o exercicis que fa a casa, una iniciativa que obrirà la porta a fer sortejos, exposicions o vídeos per recollir-ho.

JOVENTUT
L’activitat adreçada als joves té canals de comunicació propis i directes que ja s’empraven, l’estrella dels quals és la MISI XatBot. La voluntat és mantenir tota l’activitat de difusió i de compartir experiències, ara des de casa, aprofitant les xarxes socials i els canals propis de comunicació amb els joves.

Entre les accions previstes, en destaca la de continuar treballant en el projecte PLANET REUS i les seves propostes per passar el confinament.

Una altra proposta seria: ‘RAP A CASA’

Des que ha començat el confinament es comparteix un CONTE CURT PER A JOVES a través d’Instagram però hem pensat també altres activitats:

  • EL CONSULTORI: espai setmanal perquè  comparteixin com estan vivint aquesta situació d’excepcionalitat, els seus estats d’ànim, com estar a casa…
  • Challenge #QUIesQUI. Un repte per Instagram que vol implicar el jovent.
  • #LLIBRErecomanació: També des del Casal de Joves es vol col·laborar amb les activitats de Sant Jordi, en coordinació amb Cultura, i es planteja una proposta per a joves que puguin recomanar el seu llibre o una foto creativa amb la portada del llibre que s’han llegit o que els ha agradat.

MAS CARANDELL / EMPRESA I OCUPACIO
Finalment, des de Mas Carandell es treballa en promoure l’oferta pròpia, que estem ampliant, de cursos en línia, per apropar formació en diferents àmbits. Alguns dels cursos comencen el 6 d’abril i d’altres es poden dur a terme en dates lliures. Tota la informació es pot consultar a la web de Mas Carandell, que ofereix també un servei telemàtic i sense cost amb informació i assessorament personalitzat per a les persones que busquen feina.

Alguns dels cursos en línia que s’ofereixen són, a banda de formació d’anglès i d’un paquet de formació en l’àmbit de l’educació agroalimentària:

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.