El Palau Bofarull de la Diputació a Reus acull fins al proper 17 de desembre l’exposició commemorativa dels 150 anys del naixement de Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya a les eleccions de gener del 1934. A través de la figura de Nativitat Yarza, la mostra vol ser un homenatge a les dones que han estat o que són alcaldesses, regidores o presidentes de consells comarcals a la demarcació des de la recuperació de la democràcia.
Ha tingut lloc al Palau Bofarull la inauguració de l’exposició i l’acte d’homenatge a totes les dones alcaldesses de la demarcació de Tarragona des de la recuperació de la democràcia fins a l’actualitat. A l’acte hi han pres part la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, també ha comptat amb l’assistència de nombroses alcaldesses i exalcaldesses del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès.
Durant la inauguració, la presidenta Noemí Llauradó ha destacat que Yarza “personifica la lluita i la reivindicació del feminisme aplicat a la política i al lideratge dels governs, ja siguin locals, supramunicipals o nacionals”. Així mateix, ha reconegut la feina i la implicació de totes les dones que han encapçalat ajuntaments i consells comarcals a la demarcació.
En aquest sentit, Llauradó s’ha dirigit a les alcaldesses assistents assegurant que “a totes se us reconeixerà el mèrit d’haver estat pioneres en la feminització de la governança local, tan necessària per fer front al paradigma patriarcal en aquest àmbit d’activitat”.
D’altra banda, ha manifestat que “encara hi ha camí per recórrer”, ja que actualment el percentatge d’ajuntaments de Catalunya governats per dones no arriba al 23%, una dada que augmenta fins al 44% si hi sumem les regidores.
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí ha destacat que “diferents vegades a la seva vida Yarza va posar el seu cos, com a mestra, com a alcaldessa i també com a miliciana, per defensar aquells ideals que volien que Catalunya fos un país modern, un país democràtic i un país compromès amb els valors de la igualtat”.
Benedí ha reclamat l’espai històric que pertany a les dones: “és evident que encara necessitem fer polítiques públiques de reconeixement i de memòria històrica, i cal que aquestes polítiques incloguin la perspectiva de gènere i la perspectiva feminista. Hem de trencar amb el cànon universal que és excloent i que només dona veu als homes blancs cishetero i construir noves genealogies, així com recuperar genealogies ja existents.”
L’acte també ha comptat amb la intervenció de les alcaldesses Helena Arribas, que fou alcaldessa del Vendrell (2003-2007); Imma Juan, que fou alcaldessa de Deltebre (1999-2007) i Fina Palomar, que fou alcaldessa de la Morera de Montsant (2015-2019)
L’exposició
Impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de les Dones, l’exposició commemorativa dels 150 anys del naixement de Nativitat Yarza forma part dels actes de l’Any Yarza. Es tracta d’una mostra itinerant que, elaborada per la comissària Carme Porta i amb disseny gràfic d’Elisabet Nel·lo, proposa un recorregut per la trajectòria personal i professional de la mestra, miliciana i política que va ser la primera alcaldessa a Catalunya.
Natividad Yarza Planas (Valladolid, 1872 – França, 1960), primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya a les eleccions de gener del 1934 en la candidatura d’ERC de Bellprat, a la comarca de l’Anoia. L’any 1876 la família es va instal·lar a Barcelona. Va treballar com a mestra en diversos municipis fins a 1930, any en què va ser nomenada mestra de l’escola de Bellprat. Afiliada al Partit Republicà Radical Socialista, va ser membre de la Junta Directiva del Centre Radical Socialista del Districte IX de Barcelona i va participar en la creació del Centre Radical Socialista de Bellprat. Va ser una de les fundadores de l’Associació Femenina Republicana Victoria Kent a Barcelona (1931), que volia fomentar la col·laboració de les dones amb la República. En 1933 Yarza va presidir la comissió gestora a l’Ajuntament de Bellprat i va ser triada sotssecretària de la Junta General Constituent de l’Institut Laic Benèfic de Catalunya.
Després de les eleccions generals de novembre de 1933, va abandonar el Partit Republicà Radical Socialista i es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya. Va encapçalar la candidatura a les eleccions municipals a Bellprat el gener de 1934, en les quals va ser triada alcaldessa, i va ser nomenada la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l’Estat espanyol triada per sufragi universal.
Poc després va ser destinada com a mestra, a la Pobla de Claramunt, i va haver d’abandonar l’alcaldia. Durant la Guerra Civil es va allistar en la columna del Barrio, que la va portar al front d’Aragó, i després es va traslladar a Barcelona per a integrar-se com a mestra del Consell de l’Escola Nova Unificada. Després de la guerra es va exiliar a França, i en 1940 la Comissió depuradora de Magisteri la va donar de baixa com a mestra. Va morir a Tolosa de Llenguadoc l’any 1960.