El Museu del Port de Tarragona assoleix, des de l’octubre de any passat un total de 2.354 visites d’escolars a les seves activitats didàctiques. De l’octubre passat fins l’abril s’han rebut 1.204 visites d’escolars a les activitats virtuals ‘Educa Digital’. Els altres 1.150 alumnes participaran, d’abril a juny, a les activitats presencials que el Museu organitza per noies i noies en grups bombolla.
El curs 2020-21 va començar marcat per la crisi sanitària que impedia portar a terme cap activitat presencial. Per aquest motiu, l’octubre de 2020, es van publicar les activitats en línia sota el títol ‘Educa Digital’, un programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais amb diferents nivells educatius.
L’Educa Digital ha permès apropar el Port de Tarragona a l’alumnat explicant les seves característiques, funcionament i activitat sense deixar de fer esment a la importància del sector pesquer de la nostra ciutat i mantenint el dinamisme i atractiu en totes les activitats.
Des de l’octubre passat fins l’abril 2021, aquesta iniciativa digital, ha rebut més de 1.204 alumnes d’esplais i escoles que han volgut submergir-se en la nova proposta virtual del Museu.
En aquest moment ja es poden anar reprenent les activitats presencials, sempre amb un nombre limitat d’alumnes i les mesures sanitàries establertes. De cara a abril-juny 2021, darrer trimestre escolar, el Museu del Port ja té concretats 1.150 participants presencials amb 52 activitats concertades de més de 20 escoles.
Respecte a les activitats presencials, programades per aquest trimestre, es pot destacar que un 64% pertanyen a Educació Primària, un 24% a Educació Infantil, un 8% a Educació Secundària i un 4% a Educació Especial. Cal remarcar que les procedències no són tan sols de la ciutat de Tarragona, sinó que també s’afegeixen grups escolars dels Pallaresos,
el Catllar, La Riera, Torredembarra o Salou. Escolars de Mont-Roig, Reus, Cambrils, Santa Oliva, Rubí i Lleida també s’aproparan a gaudir de les activitats presencials organitzades pel Museu del Port.
Programació adaptada
El Museu s’ha adaptat a la situació actual habilitant les instal·lacions per garantir les mesures sanitàries i, adequant el programa didàctic als grups bombolla i protocols. Però la situació pandèmica va fer que el Museu obrís una nova finestra educativa, una nova possibilitat per conèixer el Port de forma virtual amb les iniciatives incorporades a l’Educa Digital. Una iniciativa que va afegint propostes noves i ampliant la seva oferta.
En referència a les activitats presencials el Museu les ha organitzades en diversos espais amb la intenció d’evitar la coincidència dels grups. Per una banda, l’exposició temporal del Museu, ubicada al Tinglado 2 del Moll de Costa, permet explicar de manera visual els continguts, evolució i elements característics del Port. Per altra banda, l’aula del Museu, situada a l’Espai d’Entitats del Moll de Costa, esdevé un lloc d’experimentació i tallers per aplicar els coneixements apresos.
Cal afegir que les activitats culminen amb el viatge amb la Golondrina. Un passeig des del mar per conèixer les instal·lacions portuàries i el Serrallo que permet observar els continguts tractats prèviament i ser testimoni de la realitat quotidiana del port comercial tarragoní.