La Confraria de la Sang promou l’obra a partir d’un text punyent, reflexiu i contemporani del poeta i científic David Jou. El Palau de la Diputació de Tarragona ha acollit aquest dimecres la presentació de la nova obra
La història de la passió de Jesucrist és més que coneguda i s’ha representat en infinitat d’ocasions, però aquesta evidència no ha estat impediment per tal que més de 250 selvatans l’hagin fet seva per tal d’explicar-la afrontant aspectes poc habituals i pràcticament inèdits com són els dubtes contemporanis davant la fe, les creences o els valors de la nostra societat. Aquests són, de fet, els principals trets diferencials que els responsables de La Passió de la Selva destaquen de la seva peça, que enguany torna a representar-se nou anys després de ser estrenada.
Obra del científic i poeta barceloní David Jou, el retorn a l’escena de la Passió selvatana ha estat presentada aquest dimecres a la Diputació de Tarragona, entitat que juntament amb l’Ajuntament de la Selva ha donat el seu suport a la recuperació d’una obra que es va enllestir ara fa deu anys amb l’objectiu de convertir-se en la Passió del segle XXI. Josep Masdeu, vicepresident de la Diputació i alcalde de la Selva, i Joan Olivella, diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, han acompanyat els responsables de la Confraria de la Sang selvatana, promotora de la representació, i el seu director, Josep Maria Puig i Baiget, en una exposició que ha destacat els valors d’una obra pensada per trencar els estereotips d’aquesta mena de peces i dirigida, sobretot, a fer reflexionar l’espectador.
Puig i Baiget, que es va fer càrrec del projecte des del primer moment i ha buscat fugir de la línia de les passions clàssiques, ha explicat que es tracta d’un text “dur i punyent” en el qual el públic se sent contínuament interpel·lat pels personatges. Per la seva banda, Lluïsa Garriga, procuradora de la Confraria de Sang, ha comentat que la representació va arrencar ja amb la idea de no ser anual i que l’objectiu és convertir-la en un acte més que, de forma periòdica, complementi la Setmana Santa selvatana. De fet, el contingut de la Passió es nodreix en bona part d’elements de les processons selvatanes, així com d’imatges audiovisuals que aprofiten la iconografia tradicional del poble per ambientar la representació.
En la seva intervenció Josep Masdeu ha indicat el valor que té per un municipi com la Selva del Camp disposar d’un valor com és La Passió, però sobretot entitats com la Confraria de la Sang i totes les que col·laboren amb la posada en escena. Masdeu també ha assenyalat l’important paper que té la dona i les seves reivindicacions en el text selvatà, “molt en la línia del que, precisament, estem reclamant i pel que estem lluitant aquests dies”. Joan Olivella ha destacat, per la seva banda, la capacitat d’iniciatives com la selvatana per donar valor al territori. Al mateix temps, ha indicat que el suport de la Diputació s’emmarca en la tasca que l’entitat realitza per donar valor i servir per ampliar la força que puguin tenir les accions locals.