Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus presenta la programació de la XII edició

presentacio_memorimage_2017

Aquest dimarts s’ha presentat a Reus la programació de la XII edició de Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus. En l’any de la Capital de la Cultura Catalana, el Memorimage arriba amb més novetats que mai amb la celebració de la Jornada Professional dedicada als arxius i la incorporació del Teatre Bravium com a nova seu a més del Teatre Bartrina. A més, coincidint amb la capitalitat de la cultura, l’accés a les projeccions serà gratuït i se celebrarà l’activitat Memorimage i vi, on els participants hauran de maridar 5 vins amb 5 dels documentals.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, i el director artístic del festival, Daniel Jariod, han donat a conèixer els continguts de la programació d’aquesta edició del Memorimage, que segons Caelles manté un alt nivell de qualitat i un bon equilibri entre els treballs vinculats a la història i la realitat local i aquells que aborden temes d’àmbit més universal. El director artístic del festival ha subratllat el fet que amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 s’ha incorporat a la programació la presència de treballs dedicats a figures cabdals de la música i la literatura catalanes, com són Joan Manuel Serrat, al cantautor Guillem d’Efak o l’escriptora Víctor Català.

Programació
La pel·lícula inaugural és la xilena 
El pacto de Adriana de Lissette Orozco que narra el daltabaix emocional que pateix la seva jove directora quan apareixen indicis que semblen assenyalar a la seva tieta com a torturadora de la policia secreta de Pinochet.

La Secció Oficial comptarà amb les pel·lícules: Atrapados en Japón, on es ressegueix el viatge fet pel pare periodista de la cineasta al país nipó durant els anys quaranta; Espies en l’arena. Objectiu Espanya, un film d’aventures que mostra com les forces aliades sí que van considerar envair Espanya per enderrocar Franco durant la Segona Guerra Mundial; i Guillem d’Efak, L’ànima negra de l’illa, que reivindica la vida i figura d’un dels poetes i membres de la Nova Cançó més particular i carismàtic.

A la secció MemoriReus es podran trobar produccions de la demarcació de Tarragona, entre elles, la pel·lícula El periple del director Mario Pons, que ens parla de l’aïllament i el bloqueig de l’individu; i Baix a Mar de la directora Maria Roig, una passejada pels records del barri de Baix a Mar de Torredembarra dels anys 20 i 40.

A més a més, es comptarà amb diverses sessions especials fora de competició com Serrat, el noi del Poble Sec que explica els anys d’infància i joventut del cantautor, The Bomb impactant pel·lícula estètica i experimental que endinsa l’espectador a la pertorbadora realitat de les armes nuclears i Disturbing the Peace, que narra l’esforç d’un grup d’israelians i palestins que volen combatre per la pau. Una de les sessions especials d’enguany serà King Kong (1933), un clàssic del cinema que recuperarem a la sessió Memorimage Vintage.

En el MemoriXics, sessió dedicada al públic familiar, els nens i nenes podran realitzar un taller de Flipbook (un dels primers instruments per fer cinema) abans de la projecció de la comèdia Sopa de Ganso dels Germans Marx.

A la secció MemoriJove, els 1.500 estudiants de secundària ja inscrits, gaudiran de Fràgils, una reflexió sobre com afecta la pobresa a quatre nenes de diferents continents, Angry Inuk, on coneixerem la veu del poble inuit de Groenlàndia, Renda Bàsica que obre el debat de si la renda bàsica universal és possible i La Víctor, que ens descobrirà l’escriptora Caterina Albert.

Per acabar, en l’any de la capitalitat de la cultura, Memorimage ha volgut posar en relleu el valor del patrimoni audiovisual seleccionant 3 curts recuperats dels arxius per a la cerimònia de cloenda. Un dels curts és una estrena mundial. Durant aquesta cerimònia, es coneixeran els guanyadors dels Premis Memorimage 2017.

Jornada professional
Enguany Memorimage recupera, gràcies a l’ajuda de Departament de Cultura de la Generalitat, l’única Jornada Professional de tot l’estat centrada en els arxius i dedicada als professionals de l’arxiu i la documentació que tindrà lloc al CIMIR.

La jornada inclourà la primera trobada de responsables dels arxius de les televisions, on es contrastaran els diferents mètodes d’organització, gestió del treball, recursos…, i el Taller de recerca i gestió de drets amb Elizabeth Klinck, documentalista canadenca que ha treballat en nombroses pel·lícules guanyadores de Premis Emmys i Oscars. Serà la primera vegada que Elizabeth Klinck imparteixi un taller a l’estat espanyol.

Activitats paral·leles
Per primera vegada al festival tindrà lloc l’activitat 
Memorimage i vi una experiència única on els participants hauran de maridar 5 vins amb 5 dels documentals que es projecten al Festival, guiats per un sommelier, i un dels programadors del festival. L’activitat és gratuïta i les inscripcions per participar s’obriran el 19 d’octubre.

Per altra banda, Memorimage proposa dos tallers dirigits a públic general: Aprèn com fer un documental pels interessats en explicar una història propera a través d’un documental i MòbilDoc pels interessats a narrar històries fent servir una tecnologia a l’abast de tothom.

El Memorimage compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona.

La dotzena edició del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus se celebrarà del 8 a l’11 de novembre al Teatre Bartrina (seu principal de l’esdeveniment), al Teatre Bravium (on es realitzaran projeccions), al Centre de la Imatge Mas Iglesias (que acollirà la jornada professional i els tallers) i al Museu de Reus (on es realitzarà l’activitat Memorimage i vi).

Memorimage és un festival que se centra exclusivament en pel·lícules que utilitzen imatge d’arxiu, amb el fi de fer visible la importància de la recuperació i conservació del patrimoni audiovisual, així com el valor de la imatge en la configuració de la memòria individual i en la col·lectiva.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.