El Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus torna amb la seva segona edició d’estiu, que proposarà quatre nits de cinema a la fresca gratuït cada dijous de juliol a la plaça del Centre de la Imatge Mas Iglesias (CIMIR).
Les pel·lícules “Forrest Gump” (4 de juliol), “La Dama de Hierro” (11 de juliol), “Amy, la chica detrás del nombre” (18 de juliol) i “Bowling for Columbine” (25 de juliol) conformen aquesta segona edició d’estiu, que té l’objectiu d’apropar el millor cinema amb imatges d’arxiu a la ciutadania.
La multipremiada Forrest Gump, de Robert Zemeckis (1994), és la història d’un home de baix coeficient intel·lectual, interpretat per Tom Hanks, capaç de superar tots els reptes que mai ningú hagués imaginat que aconseguiria, menys el d’aconseguir el seu gran amor. El film, aclamat per públic i crítica, va guanyar el Premi Oscar a Millor Pel·lícula l’any 1994, així com l’Oscar a Millor Direcció i Millor Actor Protagonista, a més de tres Globus d’Or i un Premi BAFTA, entre altres desenes de reconeixements.
La recentment reconeguda amb la Palma d’Honor del Festival de Cannes 2024, Merly Streep, encarna a Margaret Thatcher a Dama de Hierro, de Phyllida Lloyd (2011), un biopic centrat en els moments clau de la carrera política de Thatcher (1925-2013), una dona d’origen humil que va fer història al Regne Unit convertint-se en una dirigent política poderosa en un món dominat per homes. La meravellosa interpretació d’Streep li va valer el Premi Oscar, el Globus d’Or i el Premi Bafta a Millor Actriu l’any 2012.
En una altra dona que també va fer història se centra Amy, la chica detrás del nombre, d’Asif Kapadia (2015), un documental sobre la gran artista de jazz Amy Winehouse (1983-2011). A través d’imatges íntimes i cançons inèdites, mostra com la cantant utilitzava la seva música per analitzar els seus propis problemes, derivats d’una exposició mediàtica invasiva, les relacions difícils i les addiccions. La pel·lícula es va alçar amb l’Oscar per Millor Documental de 2016, això com el Premi BAFTA i el Premi de Cinema Europeu a Millor Documental.
També és guanyadora de l’Oscar a Millor Documental la pel·lícula que culmina aquesta segona edició del cicle estival del Memorimage, Bowling for Columbine, de Michael Moore (2002). El film reflexiona sobre els 280 milions de nord-americans que se senten més segurs sabent que la tinença d’armes és un dret consagrat per la Constitució, i ho fa a través d’un estudi incisiu i tragicòmic sobre la violència i la relació amb les armes de foc i amb el testimoni de personalitats com Charlon Heston, George W. Bush o Marilyn Manson.
Per la directora artística, Anna Petrus, aquesta edició del Memorimage d’estiu “permetrà revisitar grans films de la història del cinema recent: una oportunitat única per tornar-los a veure en aquest format màgic de les nits d’estiu reusenques”.
Oberta la convocatòria pel Memorimage 2024
D’altra banda, el Festival Memorimage tornarà a omplir el Teatre Bartrina de Reus de les millors estrenes de pel·lícules amb imatges d’arxiu en la seva XIX edició, que se celebrarà del 6 al 9 de novembre de 2024. La convocatòria per presentar les pel·lícules que formaran part d’aquesta propera edició es va obrir el dimarts 11 de juny i romandrà oberta fins al dilluns 8 de juliol. La convocatòria permet presentar-se a les dues seccions competitives del festival: la Secció Oficial, per llargmetratges de més de 40’ (posteriors a l’1 de gener de 2023) que utilitzen imatges d’arxiu i que siguin destacats dins el panorama nacional i internacional; i la Secció MemoriReus, per obres audiovisuals amb imatges d’arxiu que hagin estat produïdes i/o la seva temàtica se centri en la demarcació de Tarragona.