Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)? Quins són els ODS amb els quals treballa l’Ajuntament de Reus? Com puc contribuir a aquests ODS? Aquestes són només algunes de les qüestions que resoldran els participants de la nova gimcana amb suport digital que la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient ha posat en marxa per tal de difondre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i encoratjar la ciutadania a implementar en la seva vida quotidiana accions que contribueixin a l’agenda 2030 de Reus, i a la seva pròpia agenda 2030, per millorar la salut del planeta i reconduir l’emergència climàtica.
La gimcana forma part del pla de sensibilització ambiental que impulsa la regidoria de Medi Ambient i estarà activa durant aproximadament un any. Amb aquesta acció es persegueix un triple objectiu: incrementar la consciència ciutadana en aspectes de protecció del medi ambient i sostenibilitat; millorar les pautes i hàbits i incentivar a la reflexió per fer partícips a la ciutadania en el procés Agenda 2030 de la ciutat de Reus.
Coincidint amb el Dia Mundial dels ODS, que se celebra el 25 de setembre, i les festes de la Misericòrdia, aquesta setmana s’ha presentat la plataforma www.gimcanaODSReus.cat des de la qual es pot portar a terme el joc de pistes pels carrers de Reus. Només cal un telèfon o una tablet i des de l’adreça electrònica es troben totes les instruccions a seguir. La gimcana es pot completar en una hora de durada, aproximadament, i està pensada per realitzar-se en família, al seu aire, en qualsevol hora o dia de l’any.
El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha explicat que “amb aquesta acció volem seguir involucrant a la ciutadania reusenca en un canvi d’hàbits quotidians que ens ajudi a implementar l’agenda 2030 a Reus”.
Dinàmica de joc
L’usuari passarà primer per una pantalla de presentació on rebrà l’explicació de què són els ODS i quins són els objectius de Reus 2030. Aquí podrà escollir entre qualsevol de les dues rutes que es completen pels carrers de Reus:
- Ruta 1. Punt d’inici a la Plaça del Baluard i punt final al Parc de Sant Jordi.
- Ruta 2. Punt d’inici al Mercat Central i punt final a l’Avinguda Riudoms.
A partir d’aquí, la dinàmica del joc consisteix en trobar la localització on han d’anar i, un cop hi han arribat, en base a la informació proporcionada de cada ODS i la seva relació amb la ubicació, hauran de resoldre l’enigma plantejat. Perquè l’usuari no s’encalli, tindrà accés a pistes i també a les solucions, que permetin progressar fins finalitzar la ruta.
A més, un cop resolt cada enigma, l’usuari obtindrà un «cromo virtual» amb una acció relacionada amb l’ODS, que pot aplicar en el seu dia a dia.
Un cop finalitzada la ruta i resolts tots els enigmes, l’usuari arribarà a una pantalla final, on visualitzarà també tota la recopilació de cromos aconseguits i que configuraran la seva agenda 2030 particular alineada amb els ODS amb els quals treballa la regidoria de Medi Ambient de Reus.
Es busca així, d’una banda la vessant educativa amb un component lúdic i, per l’altra, l’aplicació pràctica per part de cadascú dels ODS, activant un canvi de comportament per part de l’usuari i la seva implicació en els ODS, en la mesura de les seves possibilitats.