Per posar de manifest les desigualtats de gènere en salut, des de l’Ajuntament de Reus es promou el mes d’acció per a la salut de les dones, amb tot un conjunt d’activitats durant el mes de maig. Aquest mes, concretament el dia 28, es commemora el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones i Dia Internacional de la Higiene Menstrual, i & eacute;s per això que s’ha preparat tot el programa d’actes al llarg del mes.
Des de Salut Pública es considera necessari donar visibilitat al paper de les dones en la salut i les cures, i la necessitat d’un major suport de la societat a les dones en els aspectes de salut i salut reproductiva.
El programa d’actes
- Divendres 5 de maig. De 10:00 a 12:00 h, a la Palma. Ioga per a embarassades, a càrrec del Col·legi Oficial de Llevadores de Tarragona amb motiu del Dia Internacional de la Llevadora.
- Dijous 11 de maig. A les 9:30 h, al Centre Cívic Migjorn, i a les 11:00, h al Centre Cívic Llevant. Fem salut, posem al dia el sol pèlvic! Tallers amb fisioterapeutes de la comissió del sòl pelvià del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.
- Divendres 12 de maig. A les 10:00 h, al Centre Cívic Migjorn. Ruta per les emocions. Un viatge per les emocions al llarg de la vida de la dona. A càrrec de Referents emocionals i la Nutricionista, de l’ABS Reus V.
- Dimarts 16 de maig. A les 10:00 h, al Centre Cívic Mas Abelló, i a les 17:45, h a l’Escola Cèlia Artiga. Fem salut, posem al dia el sol pèlvic! Tallers amb fisionterapeutes de la comissió del sòl pelvià del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.
- Dimecres 17 de maig. A les 11:00 h, al Mas Iglesias. Ioga a la natura, per a tots els nivells, amb Daniel Ribes Alabern.
- Dijous 18 de maig. A les 20:00 h, al Centre Cívic Mestral. Fem salut, posem al dia el sol pèlvic! Tallers amb fisionterapeutes de la comissió del sòl pelvià del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.
- Dimecres 24 de maig. A les 10:00 h, al Casal de les Dones. Autoconeixement, l’ASSIR al teu costat. A càrrec de Míriam Leiva Caballero i Araceli Otón Sánchez, llevadora i psicòloga, respectivament, del Casal de les Dones.
- Divendres 26 de maig. A les 10:00 h, des de cada Centre Cívic. Caminada “Salut, pas a pas”, fins a la plaça de la Patacada. Arribada a les 11:30 h. Mostra d’exercicis de grups de condicionament físic de la ciutat.
- Divendres 26 de maig. A les 12:30 h, a la plaça de la Patacada. Actuació musical de Coverh.
- Dilluns 29 de maig. A les 18:30 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Presentació del llibre i del curt d’animació “El meu nom és clítoris”, a càrrec d’Isabel Llavoré Fàbregas i la llevadora Maria Llavoré Fàbregas. Per a tots els públics. Promoguda pel Grup de Drets Sexuals de Reus.
- Dimecres 31 de maig. A les 17:30 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Emocions de butxaca amb el llibre: “Les arrugues de l’àvia”, per a nens i nenes de fins a 8 anys.
- Dimecres 31 de maig. A les 19:00 h, a la Biblioteca Pere Anguera. “Trobada amb 69 dones”, de l’escriptora Jaci Molins Roca, metgessa, que presentarà el seu llibre junt a Cinta Daufí Subirats, epidemiòloga. També s’inaugurarà l’exposició de Jaci Molins Roca “Vulva Art”. Aquesta mostra està promoguda pel Grup de Drets Sexuals de Reus i es podrà visitar durant tot el mes de juny.
Dia per a l’acció de la salut per les dones
El Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones es commemora a proposta de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). En una reunió a Costa Rica, el 1987, es va veure la necessitat de denunciar la insuportable taxa mortalitat materna, i des d’aleshores les desigualtats de gènere en salut han anat sorgint com a reivindicació.
Malgrat que s’han pres decisions polítiques i consens socials vers la salut es continua pensant que la millora de la salut té un impacte per igual a totes les persones, i no és així, les desigualtats de la salut estan presents actualment en la nostra societat i existeixen uns eixos de desigualtat que significa que en funció que siguis d’un sexe o altre pots tenir una millor o pitjor salut.
El gènere femení, i més en la present pandèmia, pateix una sobrecàrrega de treball juntament amb la bretxa salarial, que repercuteix directament en la salut física i emocional de les dones.
El gènere condiciona la desigualtat d’exposició i vulnerabilitat davant dels problemes de salut. Cal donar visibilitat als factors que produeixen diferències i modificar-los, sobretot quan les causes de les desigualtats estan relacionades amb disposicions socials modificables.